Top 3 besparingstips

Iedereen lijkt op zoek naar de hoogst mogelijke spaarrente. Sinds de ineenstorting van Icesave hebben spaarders ook aandacht besteed aan de stabiliteit van de bank. In dit artikel vind je de top drie tips om geld te besparen.

Bij het gebruik van spaarbanken moet u speciale aandacht besteden aan bankbeveiliging. Als slachtoffer van een falende bank krijgt u onder bepaalde voorwaarden uw geld terug van De Nederlandsche Bank, maar dit is een ongewenste situatie. Hieronder vind je de top drie bespaartips.

Tip 1: Let op de rating van de bank

Ratings worden verstrekt door kredietbeoordelaars: Standard & Poor’s en Moody’s. Deze ratingbureaus bepalen onder meer de kredietwaardigheid van banken. Bij een bank met een hoge kredietwaardigheid heeft u de minste kans dat banken uw financiële verplichtingen niet nakomen. De Rabobank heeft de hoogst mogelijke kredietwaardigheid, namelijk: AAA. Kredietwaardigheid is echter niet alles. Kort voor de ineenstorting had de ingestorte Icesave Bank nog een hoge kredietwaardigheid, namelijk A.

Tip 2: Niet in een oude sok

Spaargeld in een oude sok kan geld van uw belastingaangifte afhouden. Het is echter niet verstandig om zo te sparen. U loopt het risico geld te verliezen door brand of diefstal. U bent niet verzekerd tegen het verstoppen van grote sommen geld in huis. Bij een schadeclaim van vele duizenden euro’s hoeft u niet bij de verzekeraar aan te kloppen. Ook moet de devaluatie van de munt worden bestreden. Inflatie maakt geld steeds minder waard. Wat u bijvoorbeeld nu voor € 1 kunt kopen, kost u over vijf jaar € 1,20. Als je geld op een spaarrekening zet, krijg je rente. Het absorbeert de inflatie geheel of gedeeltelijk. Ook de besparingen door het ontwijken van vermogenswinstbelasting (o.a. de Belastingdienst die spaargeld in rekening brengt) vallen behoorlijk tegen. Als uw spaargeld de vrijstelling overschrijdt, moet u 1,2% belasting betalen over het spaargeld boven de vrijstelling.

Tip 3: Let op het maximale bedrag in het depositogarantiestelsel

U kunt het beste beginnen met sparen bij een spaarbank die direct onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank. Dan krijgt u uw geld terug van onze overheid als de spaarbank failliet gaat. Zo stond de gesneuvelde Icesave niet direct onder Nederlands toezicht. Deposanten dienen contact op te nemen met de desbetreffende toezichthouder. In dit geval zouden de slachtoffers dus bij de IJslandse regering moeten aankloppen om een ​​beroep te doen op de garantieregeling. Gelukkig voor Icesave-spaarders is de Nederlandse overheid te hulp geschoten, maar daar kun je in de toekomst niet op rekenen.€