Tips voor veilig beleggen

Beleggen levert gemiddeld een veel beter rendement op dan sparen. Maar je kunt er ook veel geld mee verliezen. Er bestaat niet zoiets als 100% veilig beleggen, maar er zijn zeker manieren om uw risico te verminderen. In dit artikel vindt u uitleg over de verschillende soorten beleggingen en tips om uw risico te minimaliseren.

Acties

Aandelen zijn een zeer bekende activaklasse. U kunt hiermee goede winsten maken, maar ook bij dit soort beleggingen kunnen de verliezen aanzienlijk zijn. U verliest echter nooit meer dan uw inleg.

Wanneer u aandelen koopt, koopt u eigenlijk een aandeel van het bedrijf. Er zijn twee manieren waarop u kunt profiteren van aandelen: waardering en dividend.

Als het bedrijf het goed doet, zal de koers van het aandeel stijgen. U profiteert pas van deze koersstijging als u het aandeel verkoopt. Zolang je niet verkoopt is de winst virtueel, want ook de koers kan weer dalen. Hetzelfde geldt voor dalende prijzen. Zolang je het aandeel niet verkoopt, kan de prijs teruggaan.

Dividenden zijn uitkeringen van winst die aandeelhouders van een bedrijf kunnen ontvangen. Deze wordt aan u uitbetaald via uw beleggingsrekening. Niet alle winsten van het bedrijf worden echter uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het kan ook worden gebruikt om schulden af ​​te lossen of nieuwe investeringen te doen. Er zijn ook bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren. Alles wordt gebruikt voor nieuwe investeringen (die het bedrijf waardevoller moeten maken) of er is simpelweg geen winst uit te keren. Zo kunnen dividenden inkomsten uit uw aandelen opleveren.

obligaties

Obligaties zijn een soort lening. Dit kunnen leningen zijn aan de overheid, staatsobligaties of bedrijven. Obligaties zijn veiligere beleggingen dan aandelen, maar leveren doorgaans een lager rendement op.

Obligaties betalen u meestal een vaste rente (ook wel coupon genoemd) en aan het einde van de looptijd wordt de obligatie terugbetaald en krijgt u uw inleg terug. Bij obligaties is er een verschil tussen de nominale waarde en de marktwaarde. De nominale waarde is de waarde waarvoor de coupon wordt betaald en het bedrag dat uiteindelijk wordt terugbetaald. Vaak is dat 1000 euro. Een obligatie met een nominale waarde van 1.000 euro en een coupon van 4% per jaar levert dus 40 euro op. Obligaties kunnen ook op de beurs worden verhandeld. Als de marktrente daalt, zijn mensen bereid meer dan 1.000 euro te betalen voor een obligatie die 40 euro per jaar oplevert. Dan gaat de prijs (= marktwaarde) omhoog en wordt de effectieve rente voor de persoon die de obligatie koopt tegen die prijs lager. Als je er bijvoorbeeld € 1.200 voor hebt betaald, is € 40 slechts 3,3% rendement. De obligatie wordt aan het einde van de looptijd terugbetaald met de nominale waarde, namelijk 1000 euro. Als de vervaldatum van de obligatie dichtbij is, zal de marktwaarde van de obligatie dichter bij de nominale waarde liggen.

Uit de bovenstaande paragraaf kan worden geconcludeerd dat er ook twee manieren zijn om te profiteren van obligaties: koerswinst en rente. In tegenstelling tot dividenden is de rente op obligaties meestal vast (er zijn uitzonderingen met een variabele rente). De prijs van obligaties is meestal stabieler dan de prijs van aandelen. Staatsobligaties hebben over het algemeen een lagere couponrente dan bedrijfsobligaties, maar staatsobligaties zijn over het algemeen veiliger dan bedrijfsobligaties.

Beleggingsfonds

Beleggingsfondsen bieden zeer goede kansen voor kleine beleggers. Als u met weinig geld wilt beleggen, is het erg moeilijk om uw risico’s goed te spreiden. U kunt vaak al beleggen in beleggingsfondsen vanaf 50 euro. Met alle beleggingen van het fonds bij elkaar kan het fonds een mooie beleggingsportefeuille creëren. Beleggingsfondsen kunnen beleggen in aandelen, obligaties of beide. Er zijn veel beleggingsfondsen. Elk fonds heeft zijn eigen thema. Bijvoorbeeld investeringen in technologie, duurzame bedrijven, Europese obligaties, kleine Nederlandse bedrijven, etc. Het voordeel van beleggingsfondsen is dat ze veel kunnen bereiken. Zo is het voor een particulier niet zo eenvoudig om aandelen in Azië te kopen, terwijl er fondsen zijn die in Aziatische aandelen beleggen. Beleggingsfondsen hebben ook een prijs waartegen u investeert en waarop u winst kunt maken. U kunt elk gewenst bedrag beleggen en het aantal participaties in dit fonds wordt tot op 3 decimalen berekend. Beleggingsfondsen kunnen dividenden uitkeren, maar ze kunnen de ontvangen dividenden ook herbeleggen. Dit laatste betekent op zijn beurt dat het bezit waardevoller wordt, maar het is een virtuele winst totdat u het verkoopt.

Het draait allemaal om informatie

De bovenstaande drie categorieën beleggingen zijn beleggingen die gemakkelijk te begrijpen zijn en door particulieren kunnen worden gebruikt. Een zeer belangrijk onderdeel van veilig beleggen is om niet willekeurig te handelen. Als u overweegt aandelen in een bedrijf te kopen, moet u ervoor zorgen dat u veel over het bedrijf leert. Wat zijn de dividenden die het bedrijf de afgelopen jaren heeft uitgekeerd, is de winst de afgelopen jaren gestegen, wat heeft de koers van het aandeel de afgelopen jaren gedaan? Al deze informatie van grote beursgenoteerde bedrijven is te vinden op internet. Zoals in jaarverslagen. Zorg er ook voor dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws over dit evenement. Dit kan veel zeggen over de toekomstperspectieven. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar goede informatie helpt je bij het maken van keuzes met een goede kans op een goede winst.

Er is ook veel informatie beschikbaar over beleggingsfondsen. Op de website www.morningstar.nl is veel informatie over de fondsen te vinden. Per fonds is doorgaans de volgende informatie beschikbaar: rendementen van de afgelopen jaren, fondskosten, dividenduitkeringen van de afgelopen jaren, top 10 beleggingen, hoe de beleggingen zijn verdeeld over verschillende categorieën en landen. Deze informatie wordt niet dagelijks bijgewerkt, maar vaak op 1 januari of 1 juli. Nogmaals, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Eindelijk

Zoals aan het begin van dit artikel vermeld, kan beleggen je mooie rendementen opleveren, maar ook verliezen. Een goede voorbereiding verkleint deze mogelijkheid, maar de markt is volatiel en winst is nooit gegarandeerd. Investeer dus alleen met geld dat u zich kunt veroorloven om over een lange periode te missen.

In de aandelensectie stond dat prijsverliezen virtueel zijn totdat u de aandelen verkoopt. Zolang je het onderdeel niet verkoopt, kan de prijs weer omhoog gaan. Probeer hierin realistisch te zijn. Een aandeel verkopen met 10% verlies is altijd beter dan wachten tot het bedrijf failliet gaat en u al uw geld verliest. Het is ook belangrijk om het nieuws te volgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor obligaties.

Kiest u voor beleggen, dan wens ik u veel succes met slim beleggen.€