Tips voor het krijgen van een aantrekkelijke hypotheek

Als je een hypotheek overweegt, is het een goed idee om eerst wat onderzoek te doen. Er zijn verschillende trucs om de best mogelijke hypotheek te krijgen met aantrekkelijke voorwaarden.

Kijk eerst eens goed om je heen

Voordat u een hypotheek afsluit, is het verstandig om eerst rond te neuzen, informatie te vragen en goed te lezen en te vragen naar de ervaringen van familie en vrienden. Bekijk welke hypotheekvorm het beste bij u past. Er zijn bijvoorbeeld bankspaarhypotheken, spaarhypotheken, annuïteitenhypotheken, aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken. Maak een lijst van de voor- en nadelen. Praat met een hypotheekadviseur, maar laat je niet misleiden door hun lieve praatjes. Bedenk dat een hypotheekadviseur niet onpartijdig is. Zijn doel is om jou een hypotheek te laten afsluiten. Daarom is het een goed idee om met meerdere hypotheekadviseurs te praten en om verschillende offertes te vragen.

Uw financiën op orde

Voordat u een hypotheek afsluit, is het belangrijk dat u een idee heeft van uw financiën. U wilt natuurlijk dat het huis er op zijn best uitziet, maar u moet er wel voor zorgen dat u geen maandelijkse afbetalingen hoeft te doen. Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij en kijk hoeveel u verantwoord kunt lenen.

Houd de controle in uw handen

Vrijwel alle hypotheken bestaan ​​uit een combinatie van krediet-, aflossings-/eigen vermogen- en overlijdensverzekering. Verzekering is noodzakelijk omdat het zorgt voor het resterende bedrag in geval van overlijden. Als een levensverzekering verplicht is, kunt u vrij zoeken naar een levensverzekering. Het kan goedkoper omdat het vaak goedkoper is dan de verzekering die de hypotheekverstrekker je het liefst geeft.

Neem niet te veel aan

Neem niet te veel op. De levensomstandigheden kunnen ingrijpend veranderen waardoor u uw vaste lasten niet meer kunt betalen. U leent het beste niet meer dan 4,5 bruto salaris. Als je met z’n tweeën bent, tel dan alleen het tweede salaris voor de helft.

Corrigeer de interesse

Zorg ervoor dat u weet wat uw maandelijkse uitgaven zullen zijn. Stel daarom de rente voor meerdere jaren vast, zeg twintig of dertig jaar. De keerzijde is dat je niet profiteert van een dalende rente, maar aan de andere kant ook een stijgende rente mis. Dit is vaak erg voordelig.

Advertentie-interesse

Veel banken geven nieuwe klanten alleen een actierente, wat een lage instaprente is bij het afsluiten van een hypotheek. Aan het einde van de rentevaste periode krijgen trouwe klanten vaak een nieuwe rente die hoger is dan de promotionele rente van de nieuwe klanten. Probeer er bij de onderhandelingen met de bank voor te zorgen dat u ook bij een nieuwe rentevastperiode recht heeft op de rente van de actie. Spot deze deal zwart op wit!

Hypotheekgarantie

Het is verstandig om een ​​woning te kopen met een hypotheekgarantie van de overheid. Wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen, moet de woning verkocht worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bij gedwongen verkoop kan de resterende schuld blijven bestaan. Het Waarborgfonds betaalt vervolgens de resterende schuld aan de hypotheekverstrekker.

Citaten

Merk op dat de citaten vergelijkbaar zijn. Laat een hypotheekadviseur dus niet twee aanbiedingen vergelijken met een bankspaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Je kunt ze niet echt vergelijken. Let ook op de looptijd van de aanbiedingen, want ook de rentetarieven kunnen variëren.

Geld lenen van ouders

Het is mogelijk om geld te lenen van ouders. De rente daarover kunt u gewoon aftrekken van uw belasting.

Notaris- en taxatiekosten

Tarieven bij notarissen en taxateurs kunnen sterk variëren. Het loont dus de moeite om even te bellen en te vragen hoeveel het opmaken van een akte kost. Kies de goedkoopste notaris en taxateur, maar zorg ervoor dat de contracten zwart op wit staan, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Aanvullende leenregeling

De Belastingdienst staat toe dat de winst uit de voormalige woning wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Doet u dat niet, dan loopt u geld mis omdat de hypotheekrente die u voor de nieuwe woning kunt gebruiken niet meer aftrekbaar is. Bij een winst van bijvoorbeeld 75.000 euro is het verstandig om dit geld in de nieuwe woning te steken.

Commissies

De meeste hypotheekadviseurs werken met uurtarieven exclusief commissies. De kosten kunnen variëren. Vraag, voordat je met een hypotheekadviseur aan de slag gaat, eerst naar de tarieven en krijg je afsluitprovisie- en retourkostenafspraken zwart op wit.€