Tips voor het kopen van goud

Zeker in tijden van crisis of inflatie wordt erop gewezen dat goud, maar ook zilver, een veilige belegging is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen dit edelmetaal gebruiken. Vaak willen mensen zich in eerste instantie gewoon oriënteren, maar raken dan volledig geobsedeerd door goud. De enige vraag is dan: hoe en waar koop ik het?

Goud kopen, prima, maar hoe?

In feite voelt het inwisselen van spaargeld voor goud of zilver vaak als een hindernis die moet worden overwonnen. De stap om vertrouwd papiergeld te verlaten is een vreemd gevoel.

Maar doe niet alsof. Investeren in goud is makkelijker en minder ingewikkeld dan de meeste andere vormen van beleggen. En daarvoor krijg je een aantal belangrijke voordelen:

Inflatie terugdringen met goud en zilver

Het belangrijkste bij goud is dat u niet afhankelijk bent van de tegenpartij op wie u een vordering heeft. Heb je bijvoorbeeld een depositorekening bij een bank, dan valt nog te bezien of die instelling aan het einde van de looptijd ook daadwerkelijk kan terugbetalen. Iets soortgelijks geldt voor pensioenen en levensverzekeringen: weet u zeker dat uw (pensioen)verzekeraar uw belegd vermogen over 25 of 30 jaar nog kan uitkeren?

En daar komt nog het risico van inflatie bij. Wat heb je eraan om na 30 jaar 100.000 euro van een levensverzekeringsmaatschappij te krijgen, als je door jarenlange hoge inflatie nauwelijks een half brood bij de bakker kunt kopen? Waarom goud kopen? Alleen goud en zilver kunnen zich effectief indekken tegen inflatie, nationaal faillissement of hervorming van de nationale munteenheid.

Analisten uit 2011: papiergeld verwerven staat gelijk aan financiële zelfmoord

Veel Nederlanders hebben hun spaargeld op een spaarrekening of spaardeposito staan. Dit kan al snel een ernstige fout blijken te zijn. Want iedereen die alleen papiergeld bezit, pleegt financiële zelfmoord. Volgens sommige analisten is de stijging van de inflatie in 2011 totaal anders dan in voorgaande decennia. Spaarders moeten hun spaargeld verzekeren tegen inflatie, anders kan het desastreus voor hen zijn.

Edelmetalen zijn ook onderhevig aan volatiliteit, dus beleggers rekenen altijd voor de lange termijn, maar in tegenstelling tot aandelen houdt u de waarde zelf in handen.

Waar kun je goud kopen?

Als potentiële bezitter van goud moet u in principe eerst zelf bepalen hoeveel geld u erin wilt investeren, evenals een globaal idee of u wilt
goudstaven
of
gouden munten
wil erbij horen.

Dan kunt u, net als bij veel andere artikelen, eenvoudig online bestellen via internet, direct naar een goudhandelaar gaan of naar de bank. Maar niet alle banken bieden goud te koop aan en vaak moet je al klant zijn en een rekening aanhouden.

Welke prijs rekent de bank bij de verkoop van goud?

Als je absoluut bij een bank wilt kopen, zijn zowel het aanbod als de prijs van goud in eerste instantie vrij ondoorzichtig. Banken hebben niet één beleid met betrekking tot goud. Zo wordt bij de meeste banken zoals gebruikelijk de aankoopprijs bepaald door de actuele wisselkoers op de dag van de bestelling. Maar soms wordt de wisselkoers ook gebruikt op de dag dat het goud wordt ontvangen of wanneer de bank de bestelling bij haar centrale depot plaatst.

Je kunt ook goud kopen op verschillende internetfora of eBay, maar houd er rekening mee dat je soms veel geld kunt betalen voor een nep of veel.
nep goud
. Daarom raden we speciaal gecertificeerde goud- en munthandelaren aan na zorgvuldig online of persoonlijk de prijzen van goud en zilver te hebben vergeleken.

Hoe goud bewaren?

En als je eindelijk fysiek goud hebt gekocht, is de volgende vraag: waar ga je heen? Daarna verschijnen er verschillende opties. U kunt het edelmetaal precies laten waar u het hebt gekocht, dat wil zeggen in een kluis bij een bank of goudhandelaar, of u kunt naar een veilige plaats navigeren.

Een bankkluis klinkt misschien verleidelijk omdat hij relatief goedkoop is te huren en veilig is, maar in tijden van crisis kan het zijn dat uw goud in beslag wordt genomen. Als het is opgeslagen in een bank, is het direct beschikbaar.€