Tips voor het kiezen van een online investeringsbank
Voordat u begint met beleggen, is het kiezen van een beleggingsrekening een essentiële stap. In 1999, toen Alex Vermogensbank online beleggen introduceerde, werd de transactietijd aanzienlijk verkort. Sindsdien is er een groot aantal geduchte concurrenten ontstaan. Met de introductie van online brokers (‘stock brokers’) voor particulieren, bieden enkele van de grootste banken (ING, Rabobank en ABN-AMRO) en kleinere banken (zoals Binck, Alex en Lynx) een verscheidenheid aan financiële producten aan om investeren. Gezien de verscheidenheid en het gebrek aan transparantie kan het kiezen een lastige puzzel zijn.
Wijzer
- Wat doet een online broker?
- Discount brokers versus vermogensbeheer
- Productassortiment
- Transactiekosten
- Verborgen kosten
- Klantenservice
- Twijfels?
- Welke makelaars zijn er in Nederland?
Wat doet een online broker?
Een makelaar handelt online voor zijn klant op specifieke markten, in wezen als een supermarkt die zijn producten koopt bij een groothandel en deze verkoopt aan klanten in de supermarkt. Winsten worden voornamelijk verkregen uit commissies in de vorm van transactiekosten, die vaak bestaan uit een basisprijs met meestal een bijkomend percentage. De tweede manier waarop een makelaar geld kan verdienen, is op basis van rente. Zolang geld dat niet in aandelen is belegd op de bank staat, wordt er vaak geen rente aan de klant betaald. Met dit geld heeft de bank de mogelijkheid om te verdienen. Andere vormen van bankinkomsten zijn rentelasten op geld dat aan de bank verschuldigd is en zogenaamde beheervergoedingen.
Discount brokers versus vermogensbeheer
Er zijn grofweg twee soorten online brokers te onderscheiden: aan de ene kant banken die zich primair richten op vermogensbeheer en aan de andere kant de zogenaamde discount brokers. Een groot aantal discountmakelaars biedt zeer beperkte manieren om fondsen te beheren, maar verhandelt effecten tegen zeer concurrerende prijzen. Dit in tegenstelling tot actief beheer, waarbij het plan wordt heroverwogen. Toch is er een groeiend aantal discount brokers met uitstekende informatie over bepaalde markten en meerdere vermogensbeheerders met relatief lage transactiekosten.
Productassortiment
Ten eerste is het belangrijk om een goed overzicht te krijgen van de selectie van financiële producten die men wil verhandelen. Verhandelbare rechten die financiële waarde vertegenwoordigen, meestal op een beurs, worden effecten genoemd. Voorbeelden:
- Aandelen: Effecten met rechten op de vennootschap
- Opties: het recht om een specifiek product/aandeel te kopen/verkopen binnen een bepaalde periode
- Obligaties: Een verhandelbaar schuldinstrument gekoppeld aan een overheids-/bedrijfs- of institutionele lening
- Derivaten: Alle soorten derivaten die verband houden met de aan- of verkoop van een specifiek product, zoals aandelen, maar bijvoorbeeld ook grondstoffen, edele metalen.
Een andere beoordeling van het goederenaanbod is de mate van toegankelijkheid tot exotische markten zoals de Hong Kong Stock Exchange of pink sheets. Als u met het huidige Nederlandse aanbod uw gewenste markten niet kunt bereiken, bent u wellicht beter af bij een buitenlandse online broker.
Transactiekosten
Transactiekosten zijn voornamelijk afhankelijk van de beleggingsstijl. Er zijn een aantal belangrijke vragen die u vooraf kunt stellen om een idee te krijgen van uw beleggingsstijl. Op basis hiervan kunnen met de door de makelaar aangeleverde gegevens vaak de jaarlijkse kosten worden bepaald.
Voor welke periode wilt u beleggen en met welke frequentie?
Belangrijke factoren zijn de investeringstermijn (beleggingshorizon) en de investeringsfrequentie. U kunt bijvoorbeeld proberen te sparen voor uw pensioen door te beleggen in een index en twee keer per jaar een aankoop te doen. Het andere uiterste is de zogenaamde daghandel, waarbij mensen soms tientallen keren per dag een derivaat kopen en verkopen. Lage transactiekosten zijn belangrijk bij frequente transacties. Dit in tegenstelling tot het relatief lage aantal transacties waarbij beheerkosten belangrijker zijn.
Bestelgrootte:
Een andere factor is de grootte van de bestellingen. Hoe kleiner het bedrag van een enkele transactie, hoe belangrijker de vaak berekende basistransactiekosten zullen zijn. Transacties met relatief grote bedragen krijgen vaak een procentuele korting. Daarnaast verwachten sommige zakenbanken een minimale initiële investering.
Verborgen kosten
Bij online beleggen zijn er vaak een aantal kosten die niet direct zichtbaar zijn en die invloed hebben op het rendement. Voorbeelden hiervan zijn het omrekenen van de ene valuta (zoals dollars) naar een andere valuta (euro). Als een dollarbiljet bijvoorbeeld geen optie is, worden deze kosten berekend na elke aan- en verkoop van Amerikaanse aandelen. Een ander voorbeeld zijn de kosten van deelname aan een uitgifte en het uitkeren van dividend. Om onaangename verrassingen te voorkomen is het verstandig om hier vooraf een beeld van te hebben. Een andere kostenpost is de rente die wordt betaald als er een schuld is, die sterk kan verschillen van bank tot bank.
Klantenservice
Klantenservice is een belangrijke factor. Soms kan het de moeite waard zijn om vooraf kennis te nemen van de dienstverlening van individuele banken met beleggingsproducten. Bijvoorbeeld tolerantie voor onopzettelijke klantfouten of mogelijke compensatie voor schade veroorzaakt door een storing op de site.
Twijfels?
Bij twijfel kunnen veel online brokers eerst even een simulatietest draaien. Op deze manier kun je erachter komen of het platform geschikt is voor jou en of de makelaar aan de rest van je voorkeuren voldoet. Let bij het kiezen op met het opnemen van een eenmalige bonus (bijvoorbeeld een bepaald bedrag in de vorm van gratis transactiekosten), omdat deze keuze op den duur soms duurder is.
Welke makelaars zijn er in Nederland?
Banken die momenteel een effectenrekening aanbieden zijn: ABN AMRO, Alex Vermogensbeheer, Binck, de Giro, ING, Plus500, Lynx, SNS bank, Rabobank, Robeco, Tradzster en Fortomorrow. Veel van de kleinere, op investeerders gerichte banken zijn vaak dochterondernemingen van grotere (Amerikaanse) banken. Meer informatie over deze banken en beleggingsrisico’s in het algemeen is te vinden op de website van de Autoriteit Financiële Markten.
Disclaimer: De auteur kan posities innemen op financiële markten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling om een bepaalde belegging te doen.€