Tips voor financiële gezondheid in je relatie
In relaties kan geld soms een bron van ellende zijn. Ook kun je je relatie financieel gezond houden met de volgende tips.
Liefde + geld = gevaar
In elke relatie zijn er momenten waarop meningsverschillen ontstaan over geld. Van kleine ergernissen tot luide ruzies met dichtslaande deuren. Geschillen over grote uitgaven, maar net zo gemakkelijk over kleine. Van het kopen van talloze flesjes hydroactieve handcrème tot het afsluiten van enorme hypotheken. Deze onenigheid is geen slechte zaak, want de manier waarop iedereen met geld omgaat, is sterk afhankelijk van karaktereigenschappen. Hij die zorgeloos van dag tot dag leeft, besteedt het vuil van de aarde anders dan een zorgvuldige langetermijnplanner. Bovendien zijn karaktereigenschappen moeilijk te veranderen en een nooit eindigende bron van wederzijdse irritatie. Zonder verschillen in karaktereigenschappen hebben we het niet eens over verschillen in interesses tussen mannen en vrouwen. Daarom zijn discussies over het kopen van nieuwe autovelgen of een handig mobiel zonnescherm potentiële bronnen van ellende. En als er tijdens de relatie geen ruzie over geld is, zullen die er vaak zijn als de relatie op de klippen loopt. De grootste worstelingen, valkuilen en rampen kunnen worden vermeden met een paar tips.
Open een gezamenlijke betaalrekening
Laten we zeggen dat je een leuke partner hebt ontmoet en de relatie gaandeweg serieuzer wordt. Naarmate de relatie zich ontwikkelt, wordt het handig om een gezamenlijke bankrekening te openen voor gezamenlijke uitgaven. Technisch gezien wordt dit een ‘en/of’-rekening genoemd en het openen van zo’n rekening is bij elke bank slechts een klik op de knop. Naast deze gezamenlijke rekening heeft iedereen een eigen rekening voor zijn uitgaven, van autovelgen tot schuifdak. Het scheelt een hoop overleg.
Samen plannen
Ga zitten en denk aan de toekomst. Stel jezelf financiële vragen. Wilt u een huis kopen? Een huis verbouwen? Kinderen opvoeden? De wereld rondreizen? Koppel een datum en het benodigde bedrag aan elk doel en bereken vervolgens hoeveel geld je nodig hebt om die doelen te bereiken. Zet er maandelijks een bepaald bedrag voor opzij, bij voorkeur automatisch op een gezamenlijke spaarrekening.
Een samenlevingscontract tekenen
Wanneer de periode van samenwonen aanbreekt, is het tijd voor een paar echte harde deals. Wat je wel of niet organiseert, kan later vele uren slaap kosten of je kosten. Er wordt voornamelijk een samenlevingscontract opgesteld, waarin je bepaalt wie wat in de relatie brengt. Het lijkt gek, maar het kan erg handig zijn als relaties stuklopen, wat vaker voorkomt dan je denkt. Een samenlevingscontract is ook handig als een van de partners er door zijn werk voor wil zorgen dat de ander het partnerpensioen kan aanvragen. In zo’n overeenkomst kan bijvoorbeeld ook worden vastgelegd hoe de woonlasten worden verdeeld. Draagt de een op naam van de ander bij aan een woning? En zie je het als huur of krijgt de betalende partner ook een deel van het eigen vermogen in huis als de relatie eindigt? En wie gaat er dan ergens anders wonen en wilt u de kosten van de verhuizing afspreken? Let op: het doel van een dergelijke overeenkomst is niet om vast te stellen dat de lasten en voordelen van de relatie zo eerlijk mogelijk worden verdeeld. Het kan voorkomen dat de een veel meer geld inlegt dan de ander. Bijvoorbeeld omdat de een meer werkt of meer verdient dan de ander. Het is belangrijk dat beide achter de contracten staan. Maar denk ook na over wat er moet gebeuren als je onverhoopt uit elkaar gaat. Wie houdt het huis, wie profiteert van de overwaarde of komt er alimentatie? Repareer het nu, het kan later veel meningsverschillen voorkomen. De samenlevingsovereenkomst wordt opgemaakt bij een notaris.
Checklist samenlevingscontract:
- Hoeveel wilt u uw inkomsten delen?
- Welk deel van de huishoudelijke kosten dekt u?
- Of moet mede-eigendom mede-eigendom zijn?
- Moeten goederen die zijn gekocht van een gemeenschappelijke rekening als gemeenschappelijk eigendom worden beschouwd?
- Hoe kun je dan laten zien dat sommige dingen niet gebruikelijk zijn?
- Wat zijn de gevolgen van een echtscheiding? Wie blijft er in huis? Hoe worden gemeenschappelijke goederen verdeeld? Moet de ene partner bijdragen in de verhuis- en herstelkosten van de ander?
- Is er alimentatie verschuldigd?
- Wat moet er gebeuren bij overlijden? Moeten bepaalde zaken, zoals familiestukken, aan de familie worden teruggegeven of bij de langstlevende partner blijven?
- Hoe moeten geschillen tussen partijen worden opgelost?
Word fiscale partner
Als u gaat samenwonen, kunt u ervoor kiezen fiscale partners te worden. Dit kan erg handig zijn omdat u dan de inkomsten en inhoudingen naar eigen inzicht kunt verdelen. Bijvoorbeeld inkomsten en uitgaven die verband houden met eigen huisvesting en uitgaven voor kinderopvang. Verhuizen met aftrekposten kan voordelig zijn. Als samenwonende kunt u pas fiscale partners worden in het jaar nadat u gaat samenwonen. Als u gaat trouwen, is dat anders: dan wordt u automatisch elkaars fiscale partner.
Huwelijk bij huwelijkse voorwaarden
Trouwen kan natuurlijk ook. Jullie houden van elkaar, dus trouw in gemeenschap van goederen. Zo worden alle dingen gemeengoed. Daar is niets mis mee als jullie twee alleen een oude matras en wat oranje dozen hebben. Als er al wat vermogen is opgebouwd of iedereen zijn eigen geld inlegt, is het toch handig om vast te leggen wie welke dingen in de relatie stopt – net als bij een samenlevingscontract. Daarnaast is een huwelijkse voorwaarden ook erg handig als een van de partijen een eigen bedrijf heeft of anderszins financiële risico’s loopt. Dan worden de woning en huishoudelijke apparaten niet meegesleurd in een eventueel faillissement.
Zorg voor je naasten
Zorg dat er goed voor je naasten wordt gezorgd. Een uitvaart- of crematieverzekering is natuurlijk verplicht, want een uitvaart kost duizenden euro’s, koffie en gebak niet eens inbegrepen. Met deze kosten wilt u achterblijvers niet belasten. Overweeg allereerst om het zogenaamde ‘partnerpensioen’ in te trekken. Het is een weduwen- of weduwnaarspensioen. Als u overlijdt, heeft uw partner recht op een deel van uw opgebouwde pensioenaanspraken. Soms kunt u zo’n partnerpensioen bijna gratis opnemen bij uw beroepspensioenfonds: sommige organisaties hebben dit als secundaire arbeidsvoorwaarde mogelijk gemaakt. Vraag hiernaar bij de P&O-afdeling van uw werkgever. Daarnaast kun je natuurlijk een testament maken, wat zeker aan te raden is als de situatie ingewikkeld is (veel bezittingen, kinderen uit eerdere relaties etc.). In eenvoudiger situaties geeft het samenlevingscontract ook veel houvast. Er staat bijvoorbeeld wie de eigenaar is van deze antieke klok. Want zoiets wil je in de familie houden.€