Tips voor beleggers over dalende aandelen

Wanneer er sprake is van een slecht beursklimaat, rijst meestal de vraag: moet ik meer van de aandelen verkopen, aanhouden of kopen tegen een gemiddeld lagere aankoopprijs? Beleggers kunnen de dalingen op de aandelenmarkten natuurlijk nauwlettend volgen. Belangrijke tips zijn om kalm te blijven, goed op de hoogte te blijven en kansen in de gaten te houden. Beleggers die willen uitstappen, zijn op zoek naar alternatieven. Investeren in goud, onroerend goed of geld op een spaarrekening zetten zijn prima alternatieven. Deze alternatieven zijn echter alleen effectief als u op het juiste moment kunt ingrijpen. De prijs van goud keert meestal de richting van aandelen of aandelenkoersen om.

Dalende aandelenkoersen zorgen voor veel nervositeit bij beleggers. / Bron: Geralt, Pixabay

De aandelenmarkt zit in een neerwaartse trend

Aandelenmarkten gebeuren niet zomaar, tenzij er echt een beurscrash is zoals in 1929 en eind 2008. Deze periodes worden nog steeds duidelijk gekenmerkt door beleggers, aangezien er in deze periodes sinds het uitbreken van de financiële crisis vele miljarden aan vermogen verloren zijn gegaan. Een prijsdaling vindt meestal plaats na een reeks slechte macro-economische gegevens, een zogenaamde zeepbeluitbarsting of een andere “trigger” die ervoor zorgt dat beleggers hun aandelen verkopen. Heel vaak wordt een verkoopgolf verder versterkt wanneer de prijzen dalen. Uiteindelijk kan er een paniekreactie ontstaan ​​waarbij alle beleggers in één keer willen verkopen om wat winst te behouden of hun verliezen te beperken.

Tips en advies voor beleggers in dalende beurzen

Als belegger is het moeilijk om kalm te blijven als je een scherpe prijsdaling ziet. Elke druppel zorgt er immers voor dat uw aandelenportefeuille een stukje kleiner wordt. Dit maakt het voor beleggers moeilijk om te weten wanneer ze moeten verkopen.

Blijf rustig

Beleggers die in paniek raken, zijn meestal geen goede beleggers. Je moet tenslotte geduld hebben. Het zou immers zomaar kunnen dat de koersdaling een tijdelijke uitbarsting was en de beurzen zich snel herstellen, waardoor de koersen nog verder stegen. Daarom zou het onverstandig zijn om te snel te verkopen.

Meer informatie over de toestand van de financiële markten

Om erachter te komen of u snel moet verkopen, moet u veel vakliteratuur en financiële websites raadplegen. Als er sprake was van een zeer grote stijging, dan is het logisch dat de beurs een correctie accepteert. Als je merkt dat er maanden van slechte economische macro-indicatoren zijn geweest, kan dit het moment zijn waarop de slechte indicatoren worden berekend in aandelenkoersen. Daarna is een lange periode van correctie begonnen. De vraag blijft echter of u moet verkopen of niet. U kunt hierover alleen een besluit nemen, want het gaat uiteindelijk om uw eigen investering en geld.

Portefeuilledistributie

Wanneer de aandelenkoersen dalen, wordt het belang van een goed gediversifieerde aandelenportefeuille overduidelijk. Er zijn immers voorraden die kunnen stijgen bij financieel falen. De beste oplossing is een mooie mix van risicovolle aandelen met minder risicovolle aandelen. Zo kun je ook een schok in een bepaalde sector opvangen, bijvoorbeeld de schok voor de Amerikaanse woningbouwsector (Lehmann Brothers) tijdens de economische crisis eind 2008.

Blijf op de hoogte voor koopmogelijkheden

Beleggers moeten de dalende aandelenkoersen goed in de gaten houden. Een daling van de prijs van een aandeel kan immers een geweldige kans zijn om voor een goede prijs in te stappen. Een grote uitverkoop maakt aandelen immers erg goedkoop, wat betekent dat ze onder hun nominale waarde kunnen handelen. Dit is het perfecte moment om investeerders aan te trekken.

Investeringen in onroerend goed

Investeren in vastgoed is erg aantrekkelijk, zeker wanneer de winstkansen op de aandelenmarkt erg klein zijn geworden. Als u uw geld van de aandelenmarkt zou halen, zou u met twee doelen in onroerend goed kunnen beleggen. Enerzijds kunt u onroerend goed kopen om er uw vakantie door te brengen, anderzijds kunt u ook een huis of appartement verhuren om op deze manier extra inkomsten te genereren. Het is belangrijk om de ontwikkeling van de vastgoedprijzen te volgen. Het is ideaal om direct na de wooncrisis een huis of appartement te kopen. Op deze manier koopt u tegen een zeer lage prijs en kan de waarde van het huis of appartement alleen maar stijgen. U kunt ook profiteren van huurinkomsten.

Goud is een geweldige optie wanneer de aandelenkoersen dalen. /Bron: Stevebidmead, Pixabay

Goudbelegging als veilige belegging

Investeren in goud is een kans in dalende aandelenmarkten. Goud als materiaal zal altijd een minimale waarde behouden. Een daling van de goudprijs gaat meestal gepaard met een aantrekkende economie. Als de voorraden dalen, is de kans groot dat de goudprijs stijgt door de “veiligheid” van het edelmetaal. Een hogere vraag naar goud leidt automatisch tot een stijging van de goudprijs.

Geld storten op een spaarrekening

Als de beurzen dalen, haalt u uw geld op van de effectenrekening. Daarna is het mogelijk om dit geld op een spaarrekening te zetten. Natuurlijk moet u controleren of de spaarrekening interessant is. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de bank die het hoogste rendement biedt. Houd ook rekening met de timing van uw exit uit de aandelenmarkt. Als de spaarrekening echt niets oplevert, kun je een risico nemen, het geld nog even op de beurs laten staan, en dan hopen op een snel koersherstel. Het kan uiteindelijk nog meer geld opleveren dan een spaarrekening.€