Tips om verstandig geld te lenen

Het is moeilijk voor gezinsleden om nee te zeggen als een ander gezinslid om hulp vraagt, maar het is niet altijd verstandig om ja te zeggen. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, vooral als het om iets als geld gaat. Voorkom financiële problemen en leer omgaan met deze tips over leningen aan familie en vrienden.

Bron: Dyet, Rgbstock

Zeg niet te gemakkelijk ja tegen een lening van familie of vrienden

Het is begrijpelijk dat u het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen tegen uw familie of vrienden, maar als iemand geld van u wil lenen, moet u altijd weten of die persoon verantwoordelijk genoeg is om u terug te betalen. Dit kan heel eenvoudig worden gecontroleerd door na te gaan of deze persoon vaak aankopen doet die hij helemaal niet nodig heeft. Als dat het geval is, denk ik nog eens goed na of deze lening wel zo slim is. Maar aan de andere kant doet deze persoon er alles aan om schulden of huur af te betalen, dan kan het de moeite waard zijn om deze persoon te helpen met een lening.

Leen alleen geld als je erover praat

Je zult ervoor moeten zorgen dat je genoeg geld hebt om te lenen, anders kun je in financiële problemen komen. Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar je hebt ook je prioriteiten. Zeker als je ook je eigen familie hebt om te onderhouden. De enige keer dat je iemand geld kunt lenen, is als je genoeg over hebt. En probeer zoveel mogelijk te sparen. Sluit geen leningen af ​​van uw pensioengeld of geld dat kan worden gebruikt voor noodgevallen.

Bron: Gesinek, Rgbstock

Onderteken niet zomaar een lening van iemand anders

Sommige vrienden of familieleden zullen u vragen een leningsovereenkomst te ondertekenen die gepaard gaat met enorme verplichtingen. U bent ineens hoofdelijk aansprakelijk voor alles, vooral voor eventuele achterstallige betalingen. Kijk goed naar uw banksaldo en kijk of deze gezond genoeg is om dit soort onvoorziene risico’s te nemen. Als dit zelfs niet in geringe mate het geval is, moet u dit risico niet nemen. Als u echter akkoord gaat met de lading en het contract ondertekent, moet u dit elk jaar opvolgen.

Bespreek de terugbetalingsvoorwaarden van de lening

Als je met een familielid of vriend bent overeengekomen om geld te lenen, neem dan samen de betalingsvoorwaarden door. Natuurlijk heeft deze persoon geldproblemen, dus je zult moeten onderhandelen over een redelijk maandelijks bedrag. Kleinere betalingen zijn gemakkelijker te innen dan grotere bedragen in één keer.

Bron: Greyman, Rgbstock

Sluit de deal door geld te lenen

Ook als jullie familie van elkaar zijn, is het erg belangrijk om een ​​bewijs van de lening te hebben. Zorg ervoor dat u het contract ondertekent met alle informatie die erop staat en dat u het allebei tekent. Het zou nog beter zijn als er een getuige is die het contract ook heeft ondertekend alsof hij het heeft gezien. Privacy is ook erg belangrijk voor beide partijen, dus houd het tussen jullie. Als u zelf akkoord bent gegaan met de lening, betekent dit ook dat u deze persoon vertrouwt. Je zult die persoon dus tijd moeten geven om het bedrag terug te betalen. Als je alle bovenstaande tips opvolgt, hoef je je geen zorgen te maken dat het goed afloopt.

Lees verder