Tips om te besparen op zorgkosten

De zorgkosten stijgen, maar soms kun je op soms onverwachte manieren veel geld besparen. Elk jaar veranderen veel mensen van zorgverzekering of herzien hun aanvullende polissen om geld te besparen. Er zijn nog veel meer manieren om de zorgkosten te verlagen.

Internet- of budgetbeleid

De inhoud van de basisverzekering is voor iedere zorgverzekeraar hetzelfde, zoals de overheid deze bepaalt. De belangrijkste verschillen zijn het aantal gecontracteerde zorgverleners en de verplichting om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het bestellen van medicijnen via internet. Als u een beetje zorg nodig heeft en niet erg gehecht bent aan een bepaalde zorgverlener, kunt u kiezen voor een budgetpolis. Als u uw jaarlijkse premie voor de zorgverzekering in één keer betaalt, krijgt u soms korting.

Voordelen en kortingen

Veel zorgverzekeraars bieden ook voor mensen zonder aanvullende verzekering voordelen en kortingen. Zo geven sommige zorgverzekeraars je korting op een bril bij een bepaalde brillenwinkel, of krijg je korting op een ooglidcorrectie, ontharing of haartransplantatie bij bepaalde medische centra. Soms kun je een collectieve zorgverzekering regelen via je werkgever of vereniging. Ook in de kosten kan het een groot verschil maken.

Eigen risico

Elke basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Als het eigen risico dit jaar al “opgebruikt” is, begin dan met de behandeling of koop medicijnen voor volgend jaar. Als u volgend jaar lage zorgkosten verwacht, kunt u het verplichte risico (360 euro in 2014) verhogen met een vrijwillig deel, dat dit jaar varieert van € 100 tot € 500. Dit verlaagt de premie, soms met enkele tientallen per maand . . Accepteer alleen een vrijwillig eigen risico als u onverwachte zorgkosten zelf kunt betalen.

Huisartsenpost

In noodsituaties is het vaak beter om naar een huisarts of huisarts te gaan dan naar een ziekenhuis. U betaalt geen eigen risico voor huisartsenzorg, maar wel voor een bezoek aan de SEH.

Vergelijken

Niet alle behandelingen vallen onder de basisverzekering. Als u niet aanvullend verzekerd bent, moet u deze zelf betalen, bijvoorbeeld ooglidcorrectie of behandeling van spataderen. Prijsverschillen kunnen groot zijn. Zelfs voor een ingreep die onder de basisverzekering valt, loont het soms de moeite om de ziekenhuiskosten te vergelijken, zeker als je een hoog eigen risico hebt.

Huisarts operatie

Vroeger moest je voor veel ingrepen naar het ziekenhuis. Tegenwoordig kan in sommige gevallen ook een arts het doen. Een huisarts is meestal goedkoper. U betaalt geen eigen risico, u betaalt voor ziekenhuisbehandelingen.

Medicijnen zonder recept

Als u uw eigen risico nog niet heeft betaald en uw arts heeft u een vrij verkrijgbaar product voorgeschreven, dan kunt u dit het beste zonder recept kopen. Hoestmiddel op recept kost in de apotheek al gauw 13 euro, terwijl een vrij verkrijgbaar medicijn in de apotheek maar 6 euro kost.

gezondheidszorg voordelen

Een zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering. Als u alleen woont, mag uw totale inkomen niet hoger zijn dan € 28.482 (2014) per jaar. Bij samenwonen met of zonder kinderen is het totale inkomen maximaal € 37.145 (in 2014). Op de website van de Belastingdienst kunt u de hoogte van de toeslag berekenen.

Kinderen

Verzeker kinderen bij een ouder met de meest uitgebreide verzekering. Kinderen staan ​​ingeschreven op de polis van een van de ouders. Ze betalen geen premie en hebben geen eigen risico. Ze zijn ook automatisch – en meestal gratis – verzekerd op het extra’s pakket van de ouder waarmee ze rijden. Als u bijvoorbeeld recht heeft op negen behandelingen fysiotherapie, hebben uw kinderen daar ook recht op.€