Tips om te besparen, hoe kunt u geld besparen?

Door te sparen voor later bouwt u een financiële buffer op zodat u in geval van onvoorziene omstandigheden toch cash achter de hand heeft. Mochten er onverhoopt kosten ontstaan, dan kunt u deze financieren met uw spaargeld. Het is daarom altijd aan te raden om een ​​financiële reserve te hebben door geld opzij te zetten. Hoe kunt u geld besparen tijdens een recessie en wat zijn enkele tips om te besparen?

Tips om te besparen

Een buffer maken

Als je een spaartegoed op je rekening hebt staan, creëert dat een buffer voor later. Het hebben van een beetje geld zorgt ervoor dat je een kasreserve hebt voor moeilijke tijden. Daarnaast kunt u het opgebouwde kapitaal gebruiken voor een noodzakelijke dringende aankoop zonder dat u een lening hoeft af te sluiten. Met een kasbuffer kun je een slechte periode doorstaan ​​omdat je financiële tegenslagen kunt opvangen. Bouw dus bij het sparen een buffer op zodat u uw belangen goed behartigt.

Sparen om geld opzij te zetten

Om ruimte te maken in uw financiële middelen kan het belangrijk zijn om te gaan sparen. Je hebt een bepaald bestedingspatroon dat je gewend bent. Toch moet u van tijd tot tijd kritisch naar uw uitgaven kijken, zodat u effectief kunt besparen. Veel uit eten gaan en naar de kroeg gaan kost veel geld. Zelf koken en thuis een feestje geven, biedt de mogelijkheid om kosten te besparen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je al deze abonnementen nodig hebt en of je de cv wat kunt verlagen. Met handige maatregelen kun je flink besparen op je maandlasten. Wat kun je nog meer doen om goed te sparen?

Vergelijk producten en rentetarieven

Verschillende aanbieders van spaarproducten hanteren verschillende rentetarieven. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen hoe lang je het bedrag daadwerkelijk vastzet. Hoe langer je de bedragen vastzet, hoe hoger de rente. Zo kun je op termijn een mooi bedrag sparen, omdat je naast de basisrente bonusrente kunt verdienen over het deel dat je niet hebt gebruikt. Daarnaast zijn er ook rekeningen die volledig geblokkeerd zijn voor de periode dat je een spaarcontract aangaat. U kunt met andere woorden een extreem hoge rente verwachten. Vergelijk daarom altijd meerdere producten en spaarvoorwaarden bij meerdere instellingen zodat u het beste rendement voor uw geld krijgt.

Hoeveel geeft het?

Het rendement is afhankelijk van het soort spaarproduct dat u gebruikt. Rekeningen waarin bedragen lang vast staan, geven natuurlijk een hoger rendement. Wanneer u spaart, stort u geld waar u maandelijks een rentebedrag over ontvangt. Rente op rente betekent dat u uw kapitaal vergroot door te sparen. Een eenmalige investering van 1000 euro vast voor 10 jaar tegen 5% rente betekent dat je dan 1000*1,05^10 = 1628 euro hebt. Belegt u echter jaarlijks € 1000 voor deze looptijd en rente, dan heeft u na de looptijd € 1000*(1,05^10-1)*1,05/0,05 = €13.206. U kunt een mooi bedrag sparen door structureel te beleggen en rente op samengestelde rente. Het is daarom noodzakelijk om het juiste product te vinden zodat u optimaal kunt beleggen en sparen. Als je elke maand een behoorlijk deel van je inkomen opzij kunt zetten, dan bespaar je natuurlijk veel.

Beleggingen in staatsobligaties

Als je genoeg buffer hebt opgebouwd om mislukkingen op te vangen, heb je de ruimte om er iets leuks mee te doen. Misschien vindt u het interessant om meer rente te verdienen op een deel van uw kapitaal. Dan kunt u gebruik maken van staatsobligaties. Ze worden uitgegeven tegen een vaste rentevoet voor een vaste periode, zodat u zeker weet dat u altijd de couponrente ontvangt. Na afloop van de looptijd krijg je je geld terug. Verschillende banken en financiële instellingen bieden de mogelijkheid om obligaties te kopen. Denk bijvoorbeeld aan ING, JP Morgan, ABN Amro enzovoort. Laat u altijd goed informeren over de mogelijkheden. Merk op dat beleggen in staatsobligaties helpt om kapitaal te beschermen tegen de gevolgen van een recessie. Dit geldt ook voor geld op een spaarrekening.

Goed voor je toekomst

Het is altijd goed om wat geld achter de hand te hebben, want je weet nooit hoe de toekomst zal verlopen. Met een buffer kom je door moeilijke tijden en kun je toekomstige aankopen financieren. Ook door geld opzij te zetten kun je op een goede manier werken aan een financieel gezonde toekomst. Spaar ook je maandlasten zodat je later een mooie pot overhoudt.

Lees verder