Tips om in horloges te investeren

Kwaliteitshorloges zijn mooi, handig en soms een goede investering – omdat ze de waarde aanzienlijk kunnen verhogen. Niet elk duur horloge heeft echter meteen eeuwige waarde. Steeds meer mensen kopen een horloge van hoge kwaliteit als investering. Stel dat u besluit een horloge te kopen als investering, waar moet u op letten?

Een horloge als investering

Een kwaliteitshorloge kan een goede investering zijn. Het wordt steeds gebruikelijker dat een belegger een exclusief horloge kiest om in te investeren. Het is echter niet zo dat elk horloge automatisch in waarde stijgt. Niemand kan met zekerheid voorspellen of een bepaald horloge in de toekomst in waarde zal stijgen. Er zijn echter factoren die de waarde van een horloge positief beïnvloeden.

Kies het beste merk

Als je een horloge wilt kopen dat zijn waarde behoudt, kies dan altijd het beste merk. Om te beoordelen of een merk echt het beste is, raadpleegt u best de veilingresultaten van bekende huizen als Antiquorum en Sotheby’s. Via de websites van deze veilinghuizen kunt u ook online catalogi bestellen en u gratis registreren om op de hoogte te worden gehouden van aankomende veilingen.

Over het algemeen zit je meestal goed met merken als Rolex, Zenith, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre of Girard-Perregaux. Daarnaast is het model cruciaal. Zeldzame stukken of serie primeurs zijn zeer gewild. Ook kleinere fabrikanten kunnen waarde toevoegen. Volgens het principe van vraag en aanbod wordt alles wat mensen willen maar moeilijk te krijgen zijn duurder. Vertrouw het label ‘Limited Edition’ niet. Er worden sowieso maar weinig horloges van hoge kwaliteit gemaakt.

Voor mannen

In tegenstelling tot vrouwen hebben mannen weinig keuze als het om accessoires gaat. Mannen zien een horloge van hoge kwaliteit als een statussymbool. Dameshorloges hebben ook de neiging om lagere winsten op te leveren. Investeer daarom het beste in een herenhorloge.

Mechanisch uurwerk

Het mechanische horloge is verreweg de favoriet. Het is volledig gemaakt door mensenhanden. Het heeft een nostalgische en traditionele sfeer. Het geeft eeuwige waarde.

Klassieke uitstraling

Kies een horloge met een klassieke uitstraling. Een te modern model doorstaat de tand des tijds meestal niet. Horloges met een gouden of platina kast zijn niet beter dan die met een stalen kast, maar ze zijn wel duurder. Koop alleen een horloge als je het zelf mooi vindt, ook als je een horloge koopt vanuit investeringsoogpunt.

Aankoop

Let op waar je koopt. Koop uw horloge alleen bij een officiële juwelier die door de fabrikant is aangewezen. Bij Veiling: Alleen van gerenommeerde huizen en vraag om bewijs van echtheid. Koop een gebruikt of antiek horloge alleen bij een vertrouwd adres en vraag naar de originele verpakking en documenten. Bewaar alle originele documenten en certificaten zorgvuldig. Ze kunnen handig zijn in het geval van een verkoop.€