Tips om geld te besparen op water

Veel mensen kunnen nog wat besparen op water in en om het huis. Met een paar kleine aanpassingen kunnen we onszelf redden en iets betekenen voor het milieu. Vaak zit de besparing in kleine alledaagse dingen. Denk maar aan een klein vat. Doe het liever met de hand dan in de vaatwasser. Maar ook het kopen van zaken als een waterbesparende douchekop kan je veel water en dus geld besparen.

Bespaar op wassen

Je kunt veel besparen door met de hand af te wassen in plaats van in de vaatwasser. Probeer daarom kleine vaat zoveel mogelijk met de hand af te wassen en gebruik de vaatwasser pas als deze volledig is gevuld.

Zelfs als u met de hand wast, kunt u geld besparen. U kunt een gootsteen gebruiken die u met water vult in plaats van het water te laten lopen tijdens het afwassen. Het bespaart liters water. Het beste is om de vaat voor te spoelen met koud water.

Sluit de kraan

Veel mensen laten de kraan lopen tijdens het scheren of tandenpoetsen. Zonde natuurlijk, want zo spoel je schoon drinkwater zo door de gootsteen. Dus gewoon de kraan dichtdraaien en alleen aanzetten als je bijvoorbeeld je scheermesje gaat spoelen of je mond gaat spoelen na het tandenpoetsen.

doorgespoeld toilet

Het toilet doorspoelen kost veel water. Probeer dus niet na elk klein dingetje het toilet door te spoelen. Zeker als er 2 mensen achter elkaar moeten plassen, kun je makkelijk wachten voordat je verder gaat. Pas op dat je het niet ruikt. Het toilet doorspoelen kost tientallen liters schoon water per dag. U kunt zich dus voorstellen hoeveel besparing het oplevert als u minder vaak het toilet doorspoelt.

Aan het toilet kan ook een waterbesparende knop worden toegevoegd. U kunt deze knop gebruiken om een ​​klein bericht te verwijderen. Met deze functie wordt er veel minder water gebruikt bij het doorspoelen van het toilet. Ook is er de mogelijkheid om een ​​regenwatersysteem aan te leggen. Deze spoelt het toilet door met regenwater in plaats van met schoon drinkwater.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je al snel de helft van je waterverbruik besparen. Een normale douchekop verbruikt ongeveer 12 liter water per minuut. terwijl een waterbesparende douchekop minder dan 5 liter water per minuut verbruikt! Tijdens het douchen merk je nauwelijks het verschil met een gewone douchekop. Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel € 25 per jaar zonder iets te doen. Ook een kortere douche is belangrijk, al klinkt dat natuurlijk niet erg aantrekkelijk. Maar als je elke dag 1 minuut korter doucht, kun je tot wel 6.000 liter per jaar besparen.

Naast de douchekop zijn er ook waterbesparende koppen voor gewone kranen, waarmee je tot wel 50% kunt besparen.

Baden in plaats van douchen

Een badkuip vullen kost veel water. Gemiddeld zit er ongeveer 120 liter in een badkuip. Een gemiddelde douche heeft maar 65 liter water nodig.

Regenton

Door een regenton te kopen kun je veel water besparen. Je hoeft geen schoon drinkwater meer te gebruiken om de planten in de tuin water te geven, maar je kunt water tappen uit een regenton. Regenwater is ook zeer geschikt voor het wassen van de auto. Nog beter dan kraanwater omdat regenwater minder kalk bevat.

Lees verder