Tips om beter te beleggen

Wil je beginnen met beleggen of doe je het al een tijdje. U wilt natuurlijk zoveel mogelijk winst maken of een goede garantie krijgen op een hoog rendement. Daarom is een goed advies om dit te bereiken belangrijk, want beleggen komt met veel dingen kijken. Helaas is er geen succesformule om deze hoge winsten en rendementen te behalen, maar er zijn wel richtlijnen en factoren waar je rekening mee kunt houden.

Er zijn veel factoren waarmee een belegger rekening kan houden die van invloed zijn op uw rendement. Het is echter niet realistisch om vast te houden aan een vaste strategie omdat de markt altijd in beweging is, evenals de voorkeuren van de belegger. Daarom is een bekend investeringsrefrein: “rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent, uw portefeuille actief beheert en een goede timing heeft. Maar bovenal is een gezonde dosis geluk ook een niet te onderschatten factor bij succesvol beleggen.

Verstrooien

Het spreekt voor zich dat de verdeling van geld zorgt voor de beperking van risico’s. Stel dat u al uw geld in een bepaald aandeel stopt, maar dat de waarde ervan snel daalt. Logischerwijs heb je dan een groter verlies dan wanneer je maar een deel had gezet. Er zijn ook verschillende soorten distributie.

Prevalentie in instrumenten

U kunt beleggen in aandelen, fondsen, opties, obligaties, derivaten, grondstoffen en meer. Een goede combinatie hiervan zorgt voor een goede risicospreiding. Hierdoor is uw portefeuille veel minder kwetsbaar en is uw winstmarge vaak veel stabieler.

Prevalentie in de industrie

Als een sector slecht gaat, zoals de bouw, en u al uw investeringen in die sector hebt geïnvesteerd, is de schok voor het verlies veel groter dan wanneer u uw investeringen meer spreidt over verschillende sectoren.

Wijdverbreid in de regio

U kiest ervoor om in verschillende regio’s van de wereld te beleggen. Ook ontwikkelen de economieën van verschillende landen zich totaal anders. De Chinese markt is immers geen Europese markt. En met een olieland maak je totaal andere investeringskeuzes dan met een land zonder oliewinsten. Natuurrampen en andere gebeurtenissen in de wereld kunnen ook van invloed zijn op uw investering.

Persoonlijk profiel

Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk om te weten waarom u het doet, maar vooral te weten wie u bent. Wat is je karakter en wat zijn je doelen, wat zijn je ervaringen en hoe is je sociale omgeving. Een volwassen man met een paar studenten heeft een ander investeringsdoel dan een beginnende ondernemer. Elke belegger is uniek, hoewel er drie profielen worden onderscheiden. Defensieve belegger (vaak defensief), neutrale belegger en offensieve belegger (vaak agressief).

Om een ​​persoonlijk profiel aan te maken, is het belangrijk om vier belangrijke vragen te beantwoorden. Zo weet u precies in welke categorie u valt, wat u wilt en kunt u kiezen in welke producten u wilt beleggen.

De vier vragen die u moet stellen zijn:

Weet wat je doet, plan je tijd en beheer actief je portfolio

Om een ​​solide en goede portefeuille op te bouwen en te beheren, is het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Voordat u ergens in investeert, moet u kennis hebben van producten en markten. U moet bijvoorbeeld enkele economische gebeurtenissen en concepten kennen die uw investering kunnen betekenen. Maar naast deze kennis heb je ook een goede timing nodig, op het juiste moment de voorraad ingaan en weten wanneer je deze het beste kunt verkopen. Daarom is het belangrijk om uw portefeuille actief te beheren en regelmatig de status te controleren op tijdige actie.

Gevoelens en emoties

Veel beleggers maken hun definitieve keuze op basis van een sterk onderbuikgevoel. Emoties zijn in ieder geval een belangrijke factor bij elke handeling en dus ook in het financiële proces. Als je er rationeel mee om kunt gaan, heb je er meer profijt van. Uit veel onderzoeken blijkt echter dat emoties en beleggen niet goed samengaan. Waar professionals op tijd in- en uitstappen, wachten anderen te lang. Vaak omdat ze bang zijn om te verliezen, maar ook omdat ze teveel kijken naar de tactiek van een andere belegger. Wanneer je emoties de overhand krijgen, heb je een minder professioneel perspectief en dus minder strategische inbreng.

Geluk

Ondanks een goed strategisch plan, een goed beheerde portefeuille en een goede diversificatie kan er nog veel fout of goed gaan. De markt blijft in beweging en onverwachte gebeurtenissen kunnen leiden tot onverwachte beslissingen en gevolgen in de markt. Beleggen is nog steeds een zeer strategisch en goed gepland spel met een hoge geluksfactor. En veel succes, forceer het niet.€