Tips: Bespaar op vaste kosten

Iedereen moet vaste lasten betalen. Mensen zien deze kosten vaak als vast en vast, of kosten die niet te veranderen zijn. Maar dat is niet helemaal waar, ook met vaste lasten kun je tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. Hieronder vind je tips om te besparen op vaste lasten.

Bespaar op stookkosten

Tegenwoordig heeft bijna elk huishouden een verwarmingssysteem en gebruikt het regelmatig. Door te letten op de stooktemperatuur kunt u besparen op vaste kosten!

Stel de temperatuur ’s nachts in op 15 graden of lager

Je kunt geld besparen op de stookkosten door de temperatuur ’s nachts op 15 graden te zetten. Veel mensen denken dat het geen zin heeft om de temperatuur ’s nachts te verlagen, omdat het ’s ochtends verwarmen van de verwarming veel meer energie verbruikt. Het kost echter minder energie dan wanneer de verwarming de hele nacht open staat. Door de verwarming ’s nachts op 15 graden of zelfs lager te zetten, kun je 70 euro per jaar krijgen. Als je ook een uur voordat iedereen naar bed gaat de verwarming uitzet, kun je nog eens 20 euro besparen op vaste lasten.

Als er niemand thuis is, zet je de verwarming op 15 graden of lager

Als er overdag niemand thuis is, verlaag dan de verwarmingstemperatuur aanzienlijk. De meeste mensen verlagen de stooktemperatuur iets, maar om echt te besparen heeft het de voorkeur om de temperatuur op 15 graden of zelfs lager te zetten. Door de verwarmingstemperatuur laag in te stellen als er niemand thuis is, kun je tot 100 euro per jaar besparen.

Zet de verwarming uit in onbezette kamers

Veel kamers in huis zijn vaak ongebruikt, ook al worden ze de hele dag verwarmd. Het verwarmen van deze ruimtes is energieverspilling en dus geldverspilling. Door de verwarming in ongebruikte ruimtes uit te zetten, kunt u veel geld besparen. Denk aan 100 tot 200 euro per jaar. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ruimtes goed afgesloten zijn, anders kost het meer energie. Zorg ervoor dat er geen tochtscheuren zijn onder bijvoorbeeld de deur.

Stel de verwarmingstemperatuur standaard een graad lager in

Door de standaardtemperatuur een graad lager in te stellen (dus bijvoorbeeld naar 19 graden in plaats van 20 graden), kun je 75 euro per jaar besparen. Een paar dikke warme sokken en een trui of jas als standaard als je thuis bent, zorgen ervoor dat je gewoon lekker kunt ontspannen in je eigen huis.

Bespaar op water

Water is iets dat we elke dag gebruiken. Aandacht voor het waterverbruik kan echter tientallen euro’s per jaar besparen. En zo bespaar je op vaste kosten. Hieronder vindt u enkele tips om water te besparen.

Nog een douchekop

Er zijn verschillende soorten douchekoppen. Een daarvan is een waterbesparende douchekop. Gebruik je deze douchekop in plaats van een gewone douchekop, dan bespaar je zo’n 50 euro per jaar.

Korter onder de douche

De meeste mensen douchen elke dag en hebben eigenlijk geen idee hoe lang ze onder de douche staan. Probeer kortere douches te nemen. Een paar minuten minder onder de douche kan 50 euro besparen. U kunt de douchetijd aanpassen met behulp van een wekker. Ook handig als je kinderen hebt die graag lang douchen.

Trek de stekker!

Tegenwoordig heeft elk huishouden veel energieverbruikende apparaten. Denk aan de tv, computer, wasmachine, droger etc. Door de stekker uit het stopcontact te halen wanneer deze apparaten niet in gebruik zijn, kun je tot 100 euro per jaar besparen. Vooral het tv-meubel is een energieput. Trek dus de stekker eruit als de tv niet aanstaat!

Vervang oude of beschadigde apparaten door een voordelige versie

Er zijn talloze modellen op de markt, bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines. Deze machines verschillen in energie-efficiëntie. Als het apparaat aan vervanging toe is, kies dan de meest voordelige uitvoering. Het scheelt tientallen euro’s per jaar. En een lager energieverbruik betekent een vaste kostenbesparing!€