Tijdelijk een huurwoning huren? zo doe je dat!
Als je al een nieuw huis hebt gekocht, maar je oude huis nog niet kunt verkopen, kan dat erg frustrerend zijn. Daarna kan het een oplossing zijn om uw oude woning tijdelijk te verhuren om te voorkomen dat u met dubbele maandlasten komt te zitten. Nu zegt iedereen dat, maar het maakt het niet makkelijk om een huis te koop te huren. In dit artikel wordt op een eenvoudige en stapsgewijze manier uitgelegd hoe u uw woning kunt verhuren totdat deze is verkocht.
Wat als uw huidige woning al geruime tijd te koop staat en u al een nieuwe woning heeft gekocht? Nu huizen er vaak langer over doen om te verkopen en niet altijd opleveren waar eigenaren op hopen, komt dit vaak en helaas nog vaker voor. Het oude huis huren kan in dit geval een oplossing zijn, maar is niet altijd even gemakkelijk. Waar moet je aan denken als je wilt huren?
Wat zijn de voordelen van het huren van een eigen woning?
Bij een hypotheek op twee woningen zijn de maandlasten fors. Een huurder in uw huis laten wonen levert geld op en u kunt de bestaande situatie langer volhouden. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat u uw huis moet “verlagen” om te verkopen, en het zich veroorloven om wat langer geduld te hebben zonder de huisvestingskosten van uw nieuwe huis op het spel te zetten. De huur wordt niet belast, dus er kan nogal wat compensatie zijn voor een bestaande hypotheek.
Wat zijn de nadelen van het onderverhuren van een huis?
Minder inkomen door niet meer in aanmerking komen voor de verhuisregeling
De intrekregeling geldt niet meer als de huur ingaat. Met deze regeling kunt u, als uw oude woning nog niet is verkocht, maximaal drie jaar de rente op beide hypotheken aftrekken van de belasting. Als u ervoor kiest om de woning te huren, mag u er geen gebruik meer van maken. Het is dus zeker handig om te kijken wat u aan huur wint en wat u aan de andere kant verliest door uw recht op de verhuisregeling te verliezen.
Niet vertrekkende huurders vanwege de Wet huurbescherming
Een huurder is geen meubel dat je wegdoet wanneer het jou uitkomt. Voor u is het belangrijk dat de huurder ook op tijd vertrekt zodat de woning aan een nieuwe eigenaar kan worden overgedragen. Maar wat gebeurt er als een huurder denkt dat hij in je oude huis echt een geweldig huis voor de lange termijn heeft gevonden?
In Nederland worden huurders en onderhuurders beschermd door een speciale wet (huurbescherming) die het erg moeilijk maakt om een huurder te dwingen te vertrekken als je dat wilt. Een huurovereenkomst alleen is niet voldoende. Ondanks het contract en de overeengekomen voorwaarden voor de huurperiode van de woning, kan de huurder weigeren de woning te verlaten. Min of meer permanent huren is daarom geen slimme zet, maar het is nog steeds mogelijk om uw woning tijdelijk te verhuren.
Hoe gaat u precies te werk bij het verhuren van uw woning?
De gemeente kan een oplossing bieden zodat u niet in de beschreven situatie terechtkomt. Op grond van de zogenaamde leegstandswet kan de gemeente in de vorm van een vergunning toestemming verlenen voor het tijdelijk huren van een woning. Je huurt dus een huis omdat je een nieuw huis hebt gevonden om in te wonen en je wilt niet dat het in de tussentijd leeg blijft staan.
In dergelijke omstandigheden is de huurovereenkomst altijd tijdelijk en kan de huurder geen beroep doen op de bescherming van de huur. Als u een tijdelijke huurvergunning aanvraagt bij de gemeente, wordt de maximale huurprijs vastgesteld. De maximale duur van de vergunning is twee jaar, maar verlenging is meerdere keren mogelijk.
Waar je zeker op moet letten: Checklist voor tijdelijke verhuur
- Informeer bij uw hypotheekverstrekker of er een clausule in uw hypotheek staat dat u niet mag verhuren
- Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of huren gevolgen heeft voor opstal- en inboedelpremies
- Aanvraag gemeentelijke vergunning voor tijdelijke verhuur conform leegstandswet
- Weeg de huurinkomsten af tegen het compenserende verlies onder de verhuisregeling
- Houd er rekening mee dat ook als u niet meer in de woning woont, u toch verantwoordelijk bent voor onderhouds- en/of schadekosten.
- Bepaal of je gemeubileerd of ongemeubileerd wilt huren
- Denk goed na of, onder welke voorwaarden en voor hoe lang je wilt huren
€
€