Tien tips om energie te besparen

Last van hoge energierekeningen? Tijd om bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artikel vind je tien handige energiebesparende tips die je geld besparen en de CO2-uitstoot van je land verminderen. Zo draag je bij aan een betere toekomst en ontvang je direct beloningen in je portemonnee.

Tien tips die je energierekening aanzienlijk kunnen verlagen. Van heel eenvoudig, zoals het licht dat altijd uitgaat, tot het overwegen van zonnepanelen.

1. Doe de lichten uit om energie te besparen

Veel mensen vergeten het licht uit te doen als ze niet meer nodig zijn. Als je niet in de kamer of kamer bent, doe dan altijd het licht uit. Dit scheelt dubbel. Namelijk de kosten van nieuwe lampen en energie.

2. Koppel de stekkers los

Zelfs in de standby-modus, die veel apparaten hebben, verbruiken ze stroom. Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 6% van de elektriciteit in een huishouden wordt verbruikt door apparaten die niet in gebruik zijn en zijn uitgeschakeld. De telefoonoplader aangesloten laten is een bijzonder grote boosdoener.

3. Kies apparatuur met een energielabel

Elk elektrisch apparaat heeft tegenwoordig een energielabel. Kies apparaten die weinig energie verbruiken. Zo spaart u het milieu en houdt u elke maand meer over aan het einde van de maand. Dit kan tijdens de levensduur van de apparatuur toenemen.

4. Ouderwets wassen

De vaatwasser ziet er aantrekkelijk uit. Deze neemt het vervelende werk over. De machine doet al het werk, maar verbruikt helaas ook veel energie. Vooral bij drogen met warme lucht. Ten minste sommige vaatwassers kunnen worden uitgeschakeld vanuit de droogmodus. Dit verandert het energieverbruik al aanzienlijk. Het beste voor je portemonnee is om je eigen borstel en handdoek mee te nemen.

Tip 5: Draag een dikke trui om energie te besparen

Een van de beste investeringen die u kunt doen, is het kopen van een dikke wollen trui voor de winter. Verwarming kost veel energie. Zeker in een klein huishouden, een huis met onvoldoende isolatie of een groot huis maakt dit een groot verschil.

6. Hang de gordijnen op

Hang gordijnen voor de ramen. In de zomer bespaart het warmte die binnenkomt, waardoor het aangenaam koel blijft, en in de winter bespaart het warmteverlies via de ramen. Daarnaast zien de gordijnen er ook nog eens leuk uit.

7. Vervanging van de oude cv-ketel

Heeft u nog een hele oude cv-ketel in huis? Dan is het wellicht de investering waard om deze te vervangen door een moderne, zuinigere cv-ketel. In vergelijking met de oude verwarmingsketel kan een moderne unit zelfs twee keer zo efficiënt zijn. De aankoopprijs is dan snel terugverdiend.

8. Installatie van zonnepanelen op het dak

Het installeren van zonnepanelen op uw dak kan erg interessant zijn. De prijzen zijn veel lager dan in het verleden en de energieprijzen zullen op de lange termijn waarschijnlijk blijven stijgen. Ook zijn er van tijd tot tijd subsidies beschikbaar om deze milieuvriendelijke investering te doen.

9. Wassen op lage temperatuur

Wassen op 40 graden. Een moderne wasmachine wast zelfs op een lage temperatuur van 30 of 40 graden zeer schoon. Dit maakt een enorm verschil in het stroomverbruik van het apparaat. Ook is het veel goedkoper om de was te drogen te hangen in plaats van in de droger.

10. Tips om energie te besparen: hogedrukketel

Duurt het eten lang om op te staan? Gebruik dan de snelkookpan. Het bespaart veel energie in vergelijking met een gewone pan. Het eten is ook eerder klaar.€