Thuiswerken loont en beloont

Vooroordelen en angst vanuit de organisatorische kant lijken vaak de bepalende factor te zijn die thuiswerken ontmoedigt. Woon-werkverkeer en mobiel werken verdienen meer algemene en sociale steun. Participatie in het werkproces is immers een grondrecht van ieders bestaan. Een vorm waarin medewerkers gelukkig steeds meer zichzelf mogen definiëren. Ook de (nieuwe) werkplek, kantoorruimte, werkomgeving maken vaak deel uit van het acceptatieproces van de sollicitant.

Voordelen van thuiswerken

De voordelen van telewerken, werkmijden en mobiel werken worden nog steeds niet benut. Elke werkgever moet voor zijn bedrijf en per werknemer berekenen wat de besparing zou kunnen zijn:

 1. overtollige werkplek;
 2. Ongebruikte kantoorruimte;
 3. Personeelskosten.

Vermijd rond te bewegen

Daarnaast brengen thuiswerken, beleid om woon-werkverkeer te vermijden en het promoten van mobiel werken ook financiële voordelen met zich mee. Deze financiële voordelen kunnen ook worden berekend. Dit kan zijn:

 1. Toegenomen productiviteit;
 2. Verhoogde motivatie;
 3. Verbetering van de efficiëntie;
 4. Efficiëntere werkprocessen en werkmethoden.

Mobiel en flexibel werken

Door meer aandacht te besteden aan thuiswerken, werk en mobiel werken te mijden, zal de (toekomstige) werkgever beter inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Nieuwe (nieuwe) werknemers vinden immers dat ze flexibel moeten kunnen werken en stellen dit steeds vaker een belangrijke voorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Werkgevers vinden deze ontwikkeling vaak moeilijk en maken daardoor onnodige kosten door vast te houden aan diepgewortelde vormen en culturen en de voordelen voor hun werknemers te negeren. Uiteindelijk hebben werknemers er baat bij als een werkgever beter inspeelt op de behoeften van werknemers als het gaat om:

 1. Wens om werkuren flexibeler te maken:
 2. De noodzaak om mobiel te kunnen werken;
 3. Werken zonder stress en spanning;
 4. Meer vrijheid in het gebruik van beschikbare (werk)tijd
 5. Grotere autoriteit bij de verdeling van persoonlijke behoeften en taken.

Impact op de werknemer

In sommige gevallen is de negatieve impact op een individuele werknemer:

 1. Dat het licht vaker moet branden;
 2. Dat de verwarming in de winter langer en hoger aanstaat;
 3. Hulpmiddelen als de laptop stroom verbruikt.

Reglement

Natuurlijk zijn niet alle werkzaamheden en niet alle medewerkers geschikt voor mobiel werken. Bovendien komen niet alle werknemers in aanmerking om thuis te werken of hebben het recht om woon-werkverkeer te vermijden. Door veranderingen op de arbeidsmarkt en het werken in een kennisintensieve economie zijn we echter steeds minder afhankelijk van een vaste werkplek. Werkgevers worden steeds meer gedwongen om na te denken over hoe de organisatie het beste kan opereren om de bedrijfscontinuïteit op de lange termijn te waarborgen.€