Thuisboek: het gebruik en het nut ervan
Aan het einde van elke maand vragen veel mensen zich af wat ze die week zullen eten en of ze de rekeningen zullen kunnen betalen. De bankrekening lijkt immers heel snel de nul te naderen. Het geschenk of de brandstof moet echter vóór de laatste dag van de maand worden gekocht. Heb je je ooit afgevraagd wat je per maand uitgeeft? Hoeveel geef je uit aan eten? En hoeveel kosten de buitenschoolse lessen voor kinderen? De oplossing om deze kennis te verzamelen en vervolgens te gebruiken om jezelf financieel te verbeteren, is het gebruik van een grootboek. Maar hoe werkt het en hoe kunnen we onze bankrekening helpen?
Brochure
Het begint allemaal bij het boek zelf. Er zijn verschillende manieren om het te krijgen. Kan worden gekocht (bijvoorbeeld in een online winkel), kan worden gedownload en afgedrukt. Maar als het gaat om het beperken van de kosten, is de goedkoopste optie natuurlijk het interessantst. Je maakt het boek gewoon zelf. Hier heb je niet veel voor nodig. Als je niet zo handig bent met een computer, pak dan gewoon een simpel notitieboekje. Als je meer vertrouwd bent met een spreadsheetprogramma zoals Excel, maak dan een bestand aan. Of je nu op papier of op een computer werkt, het systeem blijft hetzelfde. Je verdeelt je pagina in meerdere kolommen. Elke kolom vertegenwoordigt een kosten- of inkomstenpost. Denk na over waar u elke maand geld aan uitgeeft, maar vergeet de jaarlijkse vaste en meestal grote uitgaven zoals verzekeringen en belastingen niet. Probeer al deze dingen te groeperen in grotere onderwerpgroepen zoals eten, hobby, tuin, … Je zult snel merken dat als je eenmaal bezig bent, je nog steeds extra kolommen moet maken voor dingen waar je voorheen niet aan dacht.
Voer de gegevens in
Zodra uw pagina is ingesteld, kunt u het huishoudboekje daadwerkelijk gaan gebruiken. Elke uitgave, maar ook elk inkomend bedrag, zou in de rechterkolom moeten worden gemarkeerd. In het begin zal het wat discipline vergen, maar al snel zul je de methode vinden die voor jou het beste werkt. Sommigen schrijven hun uitgaven het liefst dezelfde dag meteen op, anderen halen bonnetjes voor een hele week op en vullen één keer per week hun boekje in. De beste methode is natuurlijk degene die het beste voor u werkt en degene die u het minst vergeet te noemen.
Het resultaat
Het is de bedoeling om dit in eerste instantie voor 1 maand te doen. Aan het einde van de maand kun je per kolom een bedrag aanmaken en weet je precies hoeveel je per kostenpost per maand hebt uitgegeven. Voor sommige mensen volgt de eerste schok meteen als ze bijvoorbeeld moeten bepalen hoeveel euro ze maandelijks uitgeven aan een enkele afhaal- of fastfoodmaaltijd (t.o.v. de wekelijkse kost van verse maaltijden). Om een goed overzicht van de uitgaven te krijgen, is het raadzaam om het boekje een aantal maanden heel nauwkeurig in te vullen. Om een goed overzicht te krijgen van de impact van de jaarlijkse kosten op de totale uitgaven, is het ideaal om een huishoudboekje 1 vol jaar bij te houden. Alleen dan weet u precies wat u jaarlijks aan welke artikelen uitgeeft.
Budget planning
Zodra u het boekje heeft ingevuld, kunt u de resultaten gebruiken om uw bankrekening te salderen of op te slaan. De ideale situatie is natuurlijk dat het maandinkomen groter is dan de uitgaven. Voor veel gezinnen is dit echter niet, of in ieder geval in zeer beperkte mate, het geval. Dan is het aan te raden om de informatie die je in het boekje krijgt te gebruiken voor de budgettering. Kijk wat de grootste kostenposten zijn en kijk of deze bedragen kunnen worden verlaagd. Zit je nog bij de goedkoopste stroom- of telefoonaanbieder en is mijn thuisbank nog wel de juiste voor mij? Is er geen beter mobiel abonnement voor een gebruiker zoals ik? Aangezien dit uw grootste maandelijkse uitgave is, kunt u hier ook uw grootste besparingen realiseren. Het is echter niet zo dat u alleen op deze zaken kunt besparen. Wekelijks winkelen is ook een ideale gelegenheid om een paar euro te besparen. Het lijkt misschien niet veel, maar als je 1 euro bespaart op het ene product, een halve euro op het andere, dan weer 20 cent enzovoort. Dit kan elke maand aardig wat geld opleveren. Wat u doet met de centen die u bespaart, is geheel aan u. Sommigen zullen het gewoon nodig hebben om al hun maandelijkse uitgaven te betalen, anderen zullen het bewaren voor een reis of een andere grote aankoop, en weer anderen zullen het gewoon op hun spaarrekening zetten als een nestei. Let op: kies ook de bank en bankrekening die de meeste winst opleveren en de minste kosten.€