The Tightwad Gazette, Amerikaanse Vrekkrant
De Tightwad Gazette is de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Vrekenkrant. De website van Tightwad Gazette bestaat niet meer, maar de drie boeken die door het succes van de site zijn verschenen, worden nog steeds verkocht. Een verhaal over hergebruik, doe-het-zelf en zuinig leven.
Amy Dacyczyn verliet de Tightwad Gazette in 1996, maar haar boeken zijn nog steeds erg populair in Amerika dankzij de Depressie. Veel Amerikanen denken dat ze iets met haar boeken te maken heeft, ook al zijn sommige van haar ideeën te extreem. Haar idee vond zijn weg naar Nederland, waar de Vrekenkrant een tijdje actief was.
Amy Dachichin
Amy Dacyczyn is de oprichter van Tightwad Gazette. Na 18 maanden had ze maar liefst 45.000 abonnees. Begin jaren tachtig begon ze haar carrière als vrek. Ze trouwde met militair Jim Dachichin. Kort na hun huwelijk zegde Amy haar baan als grafisch ontwerper op om zich fulltime te kunnen concentreren. Ze wilde een groot gezin. Iedereen om haar heen dacht dat ze gek was toen ze haar baan opzegde. Niemand geloofde dat ze konden leven van een salaris van $ 30.000 per jaar. Amy gelooft heilig in hergebruik. Ze heeft geen nieuwe nodig. Als ze het warm heeft, een dak boven haar hoofd heeft en genoeg te eten heeft, vindt ze dat genoeg. Haar favoriete maaltijd is macaroni met ham en kaas. In juni 1990 besloot ze haar ideeën te delen met de rest van Amerika, en The Tightwad Gazette was geboren. Na zes jaar stopte ze met publiceren, tot groot ongenoegen van haar 53.000 abonnees. Ze had genoeg geld verdiend met nieuwsbrieven en boekverkoop om haar zes kinderen naar de universiteit te sturen. Haar hobby’s zijn lezen (bibliotheek), koken en naaien.
Ideeën uit The Tightwad Gazette
Amy’s hoofdidee is dit:
houd supermarktprijzen in de gaten
. In een notitieboekje hield ze een lijst bij met de prijzen van goederen in verschillende supermarkten in alfabetische volgorde (makkelijker terug te kijken). De verschillen zijn soms groot. Het boodschappenlijstje van deze week werd vergeleken met het lijstje zodat ze voor elke supermarkt een lijstje kon maken. Het was niet toegestaan om van de lijst af te wijken. Als het product niet in de lijst staat, heb je het niet nodig.
Amy is ook echt”
doe het zelf
‘eh’. Ze maakt haar eigen taarten en pizza’s, verbouwt haar eigen groenten, houdt haar eigen kippen. Ze breit haar eigen truien en als de kindertruien te klein zijn, haalt ze ze eruit zodat ze een grotere trui kan breien met dezelfde wol, aangevuld met wat restjes. Op haar verjaardag krijgt ze geen cadeautjes van de winkel, maar komt ze met een stukje uit eigen tuin, zelfgemaakte jam, kruidenazijn, cake, koekjes of taart. Ze bakt haar eigen brood en maakt broodkruimels van oud brood. Ook maakt ze goed gebruik van de composthoop en regenton. En natuurlijk hergebruikt ze alles wat hergebruikt kan worden. Daarom worden pannenlappen meestal gemaakt van oude spijkerbroeken. Haar kinderen wisten heel snel hoe ze moesten schilderen, behangen, banden lijmen, dus iedereen in haar familie doet het zelf.
nuchter leven
is het volgende punt op Amy’s agenda. Als je dorst hebt, drink je water. Ze gaan nooit uit eten. Ze kijken films op tv. Ze gaan ook niet op vakantie. Je koopt gebruikte kleding. Ze hangt haar was gewoon buiten te drogen omdat ze geen droger heeft. Het huwelijk van de oudste dochter werd op hun boerderij gevierd met een zelfgemaakt diner bij kaarslicht.
Extreme ideeën zoals het hergebruiken van koffiedik, het opwarmen van koude thee, het maken van onderbroeken van een oud T-shirt worden waarschijnlijk iets minder geaccepteerd.€