Testament zonder notaris (Hema)

In principe kan iedereen een testament maken, maar kan een testament ook worden opgemaakt zonder notaris en zonder notariskosten? Kun je gewoon online je testament maken zoals HEMA of ergens anders online? Is het testament geldig en hoe zit het met het samenlevingscontract? Het antwoord is ja, nu kan de notariële akte heel eenvoudig en volgens het erfrecht op internet worden opgemaakt. Het is veel goedkoper en de akte is geldig na ondertekening en overhandiging aan de notaris. De wet voorziet in een dergelijke tussenkomst door een notaris. De HEMA notarisdienst is niet geschikt voor maatwerk, daarom biedt de Hema notarisdienst geen testamenten voor alleenstaanden aan.

Online een testament maken

Internet is vaak een zegen voor consumenten die goed met hun spullen om kunnen gaan, en het is ook goedkoper online. Zo’n overgang van kantoor naar internet gebeurt ook steeds vaker bij de notaris. Eerst waren er enkele pioniers, nu biedt zelfs HEMA de mogelijkheid om zelf een testament of samenlevingscontract op te stellen voor meer dan 170 euro. Dus uw testament online maken, zonder notaris?

De rol van een notaris in een testament

De notaris speelt van oudsher een belangrijke rol in het testament:

In de praktijk zijn er echter veel mensen die een testament willen maken en geen speciale wensen hebben of veel vermogen nalaten. Vooral online diensten en sinds kort de HEMA notarisdienst zijn voor hen een zegen. Een goede notaris is het geld zeker waard, maar online blijkt het allemaal veel goedkoper te zijn. Met behulp van de online dienst kunt u uw testament opmaken op basis van meerdere vragen en in meerdere stappen. Dit geldt voor een standaard testament met u als erflater. Als u tevreden bent met de tekst die op deze manier tot stand is gekomen, betaalt u voor de service en gaat u naar een notaris die bij de organisatie is aangesloten. Niet iedere notaris is aangesloten bij een online dienst, maar meestal is er wel landelijke dekking. De ondertekening vindt plaats bij een notaris en de notaris zorgt ook voor de inschrijving in de CTR van het Centraal Testamentenregister. Wilt u uw testament later intrekken of wijzigen, dan kunt u dat ook doen door een nieuw testament op te maken, u kunt uw testament immers intrekken en wijzigen. Het gewijzigde testament moet ook worden ondertekend en rechtsgeldig worden geregistreerd bij een notaris.

Wat kost online nalatenschap in Hema?

Elke site heeft verschillende tarieven voor het opmaken van een notariële akte, zoals een testament. HEMA kost 125 euro inclusief notaris, maar elders is het al gauw 200 euro, en als je alles bij de notaris doet, krijg je een veelvoud van dat bedrag. Aangezien de notaristarieven zijn vrijgegeven, is het verstandig om vooraf na te gaan naar welke notaris u gaat, aangezien de prijzen sterk uiteenlopen. Sluit je een standaardcontract af, bijvoorbeeld met HEMA online, dan is het notaristarief bij de prijs inbegrepen. Wel is het verstandig om vooraf na te gaan of een notaris bij u in de buurt is aangesloten bij de HEMA notarisdienst, want als u met een testament naar een andere notaris gaat, regelt hij het testament niet, maar stuurt het aan een andere notaris of een aanbod om tegen betaling een ander testament op te stellen. De verwachting is dat het aantal aangesloten notariskantoren zal groeien en de notaris steeds meer diensten online en vanuit zijn kantoor zal aanbieden.

Is Will Hema iets voor mij?

Als een notaris nog wettelijk noodzakelijk is, hangt het helemaal van uw situatie af of de online dienst geschikt voor u is. Als het een testament zou moeten zijn zonder alle toeters en bellen, is het een geweldige service. Zo werkt de HEMA-service niet goed als u of uw partner in het buitenland woont, kinderen heeft uit een andere relatie of als er een geschil is met uw erfgenamen waardoor u bijzondere voorwaarden wilt opnemen. De service is echter beschikbaar zonder notaris, dus veel meer mensen zullen ervoor kiezen om een ​​testament te maken en zo hun eigendom beter te organiseren.

Lees verder