Terug naar de basis, lineaire hypotheek

Er zijn veel hypotheekvormen met verschillende voor- en nadelen. Een lineaire hypotheek heeft ook zijn nadelen, maar het blijft een hypotheekvorm die zekerheid biedt.

Een beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek is een goedkope hypotheekoptie. De aflossing van de hypotheekschuld wordt overgedragen naar de eindvervaldag. Het doel van deze combinatie van hypotheekvormen is om een ​​zo hoog rendement op de investering te behalen dat het aflossingsvrije deel geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost. Blijft het rendement gedurende de looptijd echter laag of zelfs negatief, dan blijft de hypotheekschuld op de aflossingsdatum staan. Een lineaire hypotheek is fiscaal minder gunstig, maar heeft grote voordelen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek wordt jaarlijks een gelijk deel van de hypotheek afgelost. De te betalen hypotheekrente is afhankelijk van de resterende hypotheekschuld. Het afsluiten van een hypotheek van € 250.000 met een looptijd van 30 jaar is de maandelijkse aflossing: € 200.000 / 360 maanden =
€ 555,56
. Daarnaast moet over de resterende schuld hypotheekrente worden betaald. Na elke maandelijkse betaling is de te betalen hypotheekrente lager omdat een deel van de hypotheekschuld is afgelost.

Waarom wordt er zelden een lineaire hypotheek genomen?

Het grootste nadeel van deze hypotheekvorm is de hoogte van de maandlasten in de eerste jaren. De maandlasten zullen in de loop der jaren afnemen omdat er altijd een deel van de hypotheek wordt afgelost. Starters kunnen deze hypotheekvorm meestal niet afsluiten. Ze hebben meestal nog een laag inkomen omdat ze aan het begin van hun loopbaan staan.

Door de hoge maandlasten in de beginjaren is het mogelijk om een ​​kleinere hypotheek af te sluiten

Bij het verstrekken van een hypotheek let de bank op de maandlasten die de huiseigenaren moeten betalen. De kosten in de eerste jaren zijn hoog, waardoor de bank in vergelijking met andere hypotheekvormen minder zekerheden kan verstrekken.

Fiscale voordelen van lineaire hypotheken

Als je de fiscale voordelen van een lineaire hypotheek vergelijkt met bijvoorbeeld een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek, dan blijken de fiscale voordelen bij de laatste twee kredietvormen veel groter. Door de aflossing van de hypotheekschuld uit te stellen naar de toekomst, blijft het belastingvoordeel maximaal. Er geldt nog steeds een maximumbedrag voor de hypotheek en betaalde hypotheekrente kan over de looptijd van de hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn.

Lineaire hypotheek, terug naar de basis

In het verleden was het uitgangspunt voor huiseigenaren om zo snel mogelijk van de hypotheekschuld af te komen. De mentaliteit van mensen is veranderd. Het is normaal geworden om bankschulden te hebben. Er ontstaan ​​problemen wanneer we ons inkomen geheel of gedeeltelijk verliezen. Veel mensen vinden het geen probleem om een ​​subprime hypotheek af te sluiten met alle gevaren van dien.

Alternatief: Annuïteitenhypotheek

Een andere hypotheekvorm die erop gericht is de hypotheekschuld zo snel mogelijk af te lossen, is de annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm betaal je een vast maandbedrag over de looptijd, alleen de samenstelling verandert. In de beginjaren betaal je veel rente over de hypotheek en het resterende deel van de maandlasten wordt gebruikt voor aflossing. Het deel van de betalingen dat wordt gebruikt voor aflossing zal toenemen, waardoor uiteindelijk de schuld zal afnemen.€