Termijncontracten en alternatieven

Wat zijn termijncontracten? Een futures-contract wordt vaak gekozen als afdekking tegen mogelijk ongunstige ontwikkeling van de grondstofprijzen, meestal stijgende prijzen. Een stijging van de prijs van kerosine of ruwe olie gaat vaak ten koste van de winst, maar het afdekken van een futures-contract kan aanzienlijke extra winsten opleveren of verliezen verminderen. Maar er zijn ook termijncontracten voor Bitcoins (futures) waarmee je kunt speculeren op prijsgroei. U kunt ook kiezen voor een ander beleggingsproduct, zoals een ING sprinter, een speeder of een turbo van Binck.

Selecteer een termijncontract

In welke producten investeren?

In de grondstoffenhandel zien we vooral termijncontracten. Veel grondstoffen gaan door hun prijsklassen en dalen dan scherp. Dergelijke volatiliteit is vaak niet goed voor een bedrijf, vooral niet als er langlopende contracten zijn. Als we het over goederen hebben, bedoelen we meestal:

Prijzen kunnen erg volatiel zijn

De prijzen stijgen niet alleen door speculatie, maar ook door onrust, misoogsten en een steeds grotere vraag naar grondstoffen uit ontwikkelingslanden als China en Brazilië. Een bedrijf dat sterk afhankelijk is van grondstoffen zal risico’s willen beperken. Dit kan door middel van het aangaan van termijncontracten. Investeerders kunnen de goederen daadwerkelijk gebruiken door:

Wat is een termijncontract?

Een termijncontract is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij:

De koper van het termijncontract verbindt zich ertoe de overeengekomen hoeveelheid te ontvangen en te betalen. De verkoper heeft leveringsverplichtingen te vervullen.

Wat doet een termijncontract voor u?

Toekomstige contracten zijn een plicht en verplichting voor beide partijen, de koper en de verkoper. Zonder verdere actie kunnen de verliezen en winsten van futures onbeperkt zijn. Soms is de turbulentie zo groot dat zelfs een stop-loss-limiet u niet voldoende zal beschermen als u zich niet aan de goede kant van de markt bevindt. Er moet immers een mogelijkheid zijn om te handelen. Een plotselinge en verschrikkelijke aardbeving in de buurt van de olievelden of een plotselinge droogte kan uw financiële situatie ernstig schaden. En helaas zijn dit situaties die zich inderdaad kunnen voordoen.

Alternatieven: beleggen in een optie of turbo

Voor sommige alternatieve instrumenten, zoals een optie, turbo of sprinter, bestaat de verplichting om de onderliggende waarde te kopen niet:

Ook kunnen zowel opties als turbo’s waardeloos aflopen. Al is die mogelijkheid bij de turbo iets minder vanwege de ingebouwde restwaarde. Aan de andere kant kunnen de verliezen en winsten van futures enorm zijn.

Welke onderliggende waarde in een termijncontract?

Waar sluiten we contracten af? Het is bijna beter om de vraag te beantwoorden “waar gaan we geen toekomst in”. De oorsprong ligt duidelijk in de agrarische wereld, aardappelen, koffie, varkens, cacao, noem maar op. Vandaag ziet u contracten met betrekking tot bijna alle belangrijke grondstoffen en financiële parameters zoals alle soorten valuta. Nu vindt u dit brede assortiment ook met turbo. Regelmatig wordt er een nieuwe turbo of sprinter gecreëerd om in te investeren.

Termijncontracten

Voor financiële futures, futures, kunt u terecht op de Euronext optiebeurs. Voor goederen op Euronext.liffe en turbo reguliere Euronext exchange. Ten slotte zijn er nog de zogenaamde termijncontracten, termijncontracten. Dit zijn onderlinge afspraken voor de daaropvolgende koop/verkoop tussen twee partijen, zoals een bank of een bedrijf. Het gaat hierbij om zeer grote bedragen die zijn afgestemd op beide partijen die niet via een ruil gaan. Het zijn dus “over-the-counter” transacties die moeilijk te verhandelen zijn en waarover het individu geen inzicht heeft.

Slot

Als een bedrijf als KLM Air France bijvoorbeeld beweert aanzienlijk te hebben geprofiteerd van de stijgende olieprijzen, of als Aegon zegt zijn dollarrisico’s goed te hebben afgedekt, is het niet meteen duidelijk hoe ze dat hebben georkestreerd. Mogelijk heeft het afsluiten van goede termijncontracten daarbij een belangrijke rol gespeeld.

Lees verder