Tentoonstellingspagina in krant: toelichting

Voor de leek is de beurspagina in de krant niets meer dan abracadabra. Voor een beginnende belegger is het handig om even op de aandelenpagina te kijken. Hoe zit het met de lay-out van de aandelenpagina voor obligaties, opties, beleggingsfondsen, prijzen, AEX-fondsen en andere beursgegevens?

Wisselkoersen

We hebben ze allemaal in de krant gezien: weddenschappen. De getoonde tarieven hebben betrekking op de contante koers wanneer u geld opneemt en de contante koers die wordt gebruikt voor transacties waarbij vreemde valuta wordt verrekend (wisselkoers). Je ziet altijd een prijs die lager is dan andere. Hoe lager het tarief is het tarief dat u de bank betaalt bij het kopen van geld, hoe hoger het is bij het verkopen van buitenlands geld aan de bank. De bank verdient aan het verschil tussen de laagste en de hoogste wisselkoers. Als toerist kun je beter geld opnemen in het buitenland.

AEX Fondsen

Informatie over prijzen

De financiële krant publiceert informatie over actieve aandelen. De AEX (Amsterdam Stock Exchange Index) bestaat uit de meest verhandelde Nederlandse aandelen die aan de beurs genoteerd zijn. In de meeste kranten staan ​​de meest actieve acties bovenaan. Daarna volgen een aantal kolommen. Onder de kolommen vindt u informatie over het fonds, het aandeel en de prijs waartegen het aandeel handelt. Van links naar rechts gaat u van de hoogste prijs (vorig jaar) naar de laagste prijs en de prijs van de vorige dag. Daarom geven de eerste vier kolommen de prijzen weer zoals ze zijn geweest, en geven de andere kolommen informatie over de vorige handelsdag, zoals de openingsprijs, hoge en lage prijs en slotkoers.

Beursgenoteerde bedrijven

Dan toont de tabel een kolom met namen als ABN, Aegon enzovoort. Rechts van deze namen ziet u kolommen met informatie: aantal verhandelde aandelen, gemiddeld aantal verhandelde aandelen, dividendrendement, totaalrendement, P/E-ratio. Totaalrendement vertelt u wat het aandeel het afgelopen jaar heeft opgeleverd.

obligaties

Obligaties zijn schuldbewijzen en maken deel uit van investeringsmogelijkheden. Er zijn veel obligaties in omloop van veel kredietnemers, zoals overheden, banken, verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers, maar ook de gezondheidszorg en de industrie. De koersen van obligaties worden ook dagelijks in kranten vermeld. Financiële krant geeft hierover meer informatie dan andere dagbladen. In het rapport ziet u de fondsen vermeld, met vermelding van: het jaar van uitgifte en het jaar van aflossing. Het toont de rente en prijzen, evenals de werkelijke winst. Het effectieve rendement wordt berekend op basis van dagtarieven.

Opties

Niet alle kranten geven gedetailleerde informatie over de prijzen van verhandelde opties. Dagelijkse hoogte- en dieptepunten, evenals bied- en laatprijzen, worden vermeld. Het is echter ook mogelijk dat alleen de slotkoers wordt aangegeven. Informatie over de omzet van het optiecontract is interessant, als de omzet van het optiecontract extremen laat zien, kan het voorkomen dat een partij aan het indekken is en er wat nieuws wordt verwacht.

Financiële termijnmarkt

In sommige kranten leest u contractprijzen op de financiële termijnmarkt. Er is een kleine selectie gemaakt, omdat dagelijkse taken veel ruimte in beslag nemen. De belangrijkste indexen van deviezen zijn in aparte kolommen weergegeven. De Financial Gazette geeft informatie over de tarieven voor onderlinge bankdeposito’s (interbancaire deposito’s).€