Telefonisch aandelen verkopen

Bent u telefonisch benaderd om aandelen te kopen of te investeren in een bedrijf? Wees dan altijd voorzichtig. In Nederland zijn al meerdere mensen slachtoffer geworden van zogenaamde boiler rooms of iets dergelijks. Het verkopen van aandelen of het vragen naar effecten via de telefoon is in Nederland bij wet verboden, dus het is onverstandig om van tevoren op deze manier op aanbiedingen in te gaan, hoe gunstig het aanbod ook lijkt.

Telefoon voorraad scam

Telefonisch gecontacteerd over de verkoop van aandelen

Als ze telefonisch contact met je opnemen met het verzoek om aandelen te kopen, bellen ze altijd vanuit het buitenland. Omdat dit soort effectenverkoop in Nederland bij wet verboden is, worden in het buitenland callcenters opgezet om mensen in Nederland te bellen. De verkopers spreken allemaal accentloos Nederlands en komen over alsof ze je buren zouden kunnen zijn.

Ben je gebeld en heb je te horen gekregen dat je nog wilt nadenken over verkopen aan de verkoper. Ze zullen je vaak terugbellen om hen het gevoel te geven dat je belangrijk voor hen bent. Meestal wordt u verleid door een aanbod om een ​​kleine risicovrije investering te doen. Wanneer je dit accepteert en voor een paar duizend euro aan aandelen koopt, zul je zien dat het in eerste instantie heel goed gaat en je winst maakt. U belegt in een bestaande voorraad en het rendement kan worden geverifieerd. Wie goed zijn huiswerk doet, zoekt de website van het bedrijf waarin hij investeert op en controleert ook of het bij een Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Het zal er allemaal goed uitzien.

Verstrikt in het web

Vier het niet te vroeg. Telefoonpromoties zijn meer dood dan levend. Omdat meerdere mensen in korte tijd een grote hoeveelheid aandelen kopen, zal de waarde van de aandelen in korte tijd snel stijgen. Wanneer het echter een hoogtepunt bereikt, zullen de mensen die het spel hebben gemaakt hun aandelen verkopen, waardoor uw aandelen waardeloos blijven.

In februari 2013 begeleidde het Tros-programma
Bedrogen?!
veel aandacht voor deze fraude vanuit de stookruimten. Zend gedetailleerde verhalen uit van mensen die hebben geïnvesteerd in aandelen van Guanta Gold, Northern Scientific en Eccor Solar uitgegeven door Titan Invest, Equicap en Franz Watermann. Vaak blijken dit bedrijven te zijn die alleen op papier bestaan, zogenaamd in het buitenland opgericht. Links uit landen als Zwitserland leiden vaak terug naar Oost-Europa, waar boiler room scams een professionele vorm aannemen.

Opgelicht in Tros?! meerdere mensen hebben gesproken die zeggen tienduizenden euro’s of zelfs een ton te hebben geïnvesteerd in aandelen die later waardeloos bleken te zijn. En dit alles na het accepteren van een schijnbaar lucratieve deal die een grote winst zou moeten opleveren.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een boiler room?

Tros bedrogen?! maakte nogmaals duidelijk dat mensen uit alle lagen van de bevolking op deze manier steunen
fraude
zijn gevallen. Dit komt omdat de werkwijze van de criminelen achter de stookruimten zo veel lijkt op degenen die de legale weg volgen. De effecten die u ontvangt zijn moeilijk van echt te onderscheiden, en telemarketeers zijn erg geniepig. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ABN Amro beleggingsrekeningen en is gebleken dat ook na controle bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog geen alarmerende informatie aan het licht is gekomen omdat bedrijven zo snel van naam veranderen, net als telemarketeers.

Er is maar één advies voor dit soort zaken: accepteer nooit een aanbieding voor een telefoonvoorraad. Telefonische aanbiedingen van aandelen zijn in Nederland verboden. Daarom is deze praktijk per definitie illegaal. Hoe mooi de vooruitzichten ook lijken, vroeg of laat krijg je er spijt van en dan is het heel moeilijk om het geïnvesteerde geld terug te krijgen.€