Tegoed op uw betaalrekening

De klant is blij als de bank hem genereus krediet verleent op de zichtrekening, maar in werkelijkheid wrijft de bank in zijn handen. Behalve het verstrekken van hypotheken heeft de bank geen winstgevendere activiteit dan dit soort kredieten.

Wanneer is het tegoed van een bankrekening nuttig?

Ieder van ons heeft een beetje financiële ruimte nodig. Onverwachte reparaties of een hoognodige aankoop maken een kredietlijn in de vorm van een rood staan ​​soms wenselijk. De bank noemt zo’n kredietlijn ook een debetfaciliteit.

Velen voelen zich slecht bij het idee om een ​​saldo van hun rekening te kunnen overboeken omdat een rood staan, zoals het in de volksmond bekend staat, vaak niet eenvoudig op te zeggen is en tijd kost. Soms kan het echter nodig zijn om deze dienst van de bank te bellen. Het auto-onderhoud is onverwacht veel hoger dan gepland of de wasmachine gaat kapot. Er zijn veel redenen waarom mensen tijdelijk meer geld nodig hebben dan ze beschikbaar hebben, en die zijn er in elk huishouden.

Hoe rood kun je zijn?

Meestal is krediet op de lopende rekening (rood staan) toegestaan ​​tot het niveau van maandelijks periodiek inkomen, maar in sommige gevallen kan het hoger zijn.

Hoeveel kost krediet op uw betaalrekening?

De klant is natuurlijk blij dat hij zijn rekening tot een bepaald bedrag voor een korte periode kan overboeken. Maar wat hij meestal nog niet weet, zal hem snel duidelijk worden tijdens de maandelijkse of driemaandelijkse rentebetalingen. Afhankelijk van de financiële instelling kan de roodstandrente variëren van 10% tot 18%, en het is zelfs volkomen legaal. In feite zou de terugbetaling van de klant niet langer dan drie maanden mogen duren.

Kredietvoordelen op uw betaalrekening

Een kredietfaciliteit op uw betaalrekening biedt zeker enige flexibiliteit en vooral één groot voordeel:

Maar de debetoptie heeft ook zijn nadelen.

Overdispositie en creditcardgebruik

Krediet in de vorm van een debetfaciliteit is voor banken zeer winstgevend. Immers, bij het betalen met een Visa of creditcard weten klanten meestal niet hun exacte banksaldo, waardoor dat saldo snel en ongemerkt in het rood gaat. En dat is precies wat de banken willen, want vanaf nu verdienen ze goed aan hun klanten.

Geld besparen: rood staan ​​overzetten naar een persoonlijke lening

Om van een rood staan ​​af te komen, moeten klanten vaak overuren maken om hun rood staan ​​snel op te lossen. Lukt dat niet, dan wordt het tijd om met de bank in gesprek te gaan en te proberen de afschrijvingsmogelijkheid om te zetten in een reguliere persoonlijke lening. Want zo kun je veel rente besparen. Maar er zijn nogal wat banken die niet blij zijn met verzoeken die de kredietlast verlichten.€