Technische investeringen

Beleggen in aandelen is altijd riskant en kan emotioneel geladen zijn. Er zijn ook objectieve instrumenten om de prijswaarde van een bepaald aandeel of een bepaalde index te interpreteren. Het voordeel is dat deze tools de emoties en spanningen in de markt negeren, wat soms een voordeel kan zijn.

Analyse

Binnen investeringen worden twee analysestromen onderscheiden: fundamenteel en technisch. Bij fundamentele analyse worden specifieke bedrijfsnummers onder de loep genomen en op basis van die cijfers wordt de mening, en mogelijk emotie, of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Technische analyse sluit deze informatie uit en kijkt alleen naar prijsbewegingen, en mensen proberen meningen en emoties te elimineren.

Indicatoren

In de technische analyse worden indicatoren gebruikt. Deze indicatoren zijn afgeleid van prijsgegevens en worden berekend met een formule. Als gevolg hiervan wordt een beslissing genomen of het beter is om het aandeel nu te kopen of te verkopen. Nu zijn er een groot aantal indicatoren, nu beschrijven we hier de veelgebruikte Relative Strength Index (RSI) en Moving Average Convergence Divergence (MACD).

Relative Strength Index

De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die kan variëren van 0 tot 100 en wordt weergegeven als een grafiek in hetzelfde tijdsbestek als de prijs die wordt geanalyseerd. De waarde geeft aan of het fonds overbought (relatief duur) of oversold (relatief goedkoop) is. Het gebied tussen 0 en 30 wordt het koopgebied genoemd. Het gebied van 70 tot 100 wordt het handelsgebied genoemd. Een dubbele bodem onder de 30 wordt een koopsignaal genoemd en een dubbele bodem boven de 70 wordt een verkoopsignaal genoemd.

RSI hulp

Meestal bieden beleggingssites de RSI-grafiek als hulpmiddel aan. Het is ook mogelijk om meerdere aanvullende parameters in te stellen. Zo kunnen bijvoorbeeld kwartaal-, uur-, dag-, week- of maandtarieven worden geaccepteerd. Het verandert ook de functie van het signaal, bijvoorbeeld kwartaal- en uurtarieven worden vaak gebruikt voor daghandel. Dag-, week- en maandprijzen dienen meer voor de langetermijnbelegger.

Voorbeeld van RSI

Onderstaande grafiek toont de AEX RSI van juni 2013 tot juni 2014, waarbij de groene pijlen koopsignalen tonen en de rode pijlen verkoopsignalen.

Bron: Graph Alex.nl In dit geval had de RSI zeker gelijk toen het koopsignaal op 380 kwam en het verkoopsignaal op ongeveer 410 punten. Er is natuurlijk geen strikte garantie dat de RSI altijd het juiste signaal geeft. Wie weet zijn er nog grotere winsten te behalen door het laatste verkoopsignaal te negeren.

Update 2015: In dit voorbeeld was het verkoopsignaal goed te gebruiken, de AEX zakte in de komende twee maanden naar 390. Alleen omdat de indicator vaak correct is, garandeert nog niet dat deze altijd de juiste indicatie geeft. Zodra de markt verandert in een zogenaamde bullmarkt (waar de aandelenmarkt blijft dalen), zal de RSI-indicator altijd een koopsignaal geven, zodat tijdens een bullmarkt uw investering absoluut niets zal opleveren.

Verschil van voortschrijdend gemiddelde convergentie

Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een indicator die het enthousiasme of de angst van de markt probeert weer te geven. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van het verschil tussen twee voortschrijdende gemiddelden met twee verschillende perioden van 12 en 26 dagen. Hoe groter het verschil, hoe groter het enthousiasme of de angst. Het overschrijden van de verschillijn naar boven is een koopsignaal, naar beneden is een verkoopsignaal. Als het signaal gepaard gaat met een stijgende waarde onder de nullijn, kan dit een voorbode zijn van een sterke prijsrally. Een doorbraak door de nullijn is hiervan een bevestiging. De tegenovergestelde situatie staat aan de vooravond van een scherpe prijsdaling, die wordt bevestigd door een neerwaartse doorbraak door de nullijn. Net als de RSI-grafiek bieden beleggingswebsites ook de MACD-grafiekoptie.

MACD voorbeeld

Onderstaande grafiek toont de MACD-waarden voor de AEX van juni 2013 tot juni 2014, waarbij de groene pijlen koopsignalen tonen en de rode pijlen verkoopsignalen.

Bron: Grafiek Alex.nl In dit geval geeft de MACD het moment van binnenkomst aan, maar als het verkoopsignaal altijd vertraagd is, zou je een groot deel van je inleg kwijt zijn als je had gewacht op het verkoopsignaal van deze indicator. Dit voorbeeld laat goed zien dat een technische indicator ook fout kan zijn. In dit verband is het ook goed om te melden dat MACD niet als een van de beste indicatoren wordt beschouwd. Sinds de crash van 2000 is MACD niet langer de belangrijkste analysemethode in veel strategieën, maar eerder een monitoringtool, bijvoorbeeld om het RSI-signaal te bevestigen.

Eindelijk

Niemand kan de aandelenmarkt voorspellen en hetzelfde geldt voor technische analyse. Misschien kun je technische analyse gebruiken als je soms merkt dat investeren in gevoelens en emoties niet het gewenste resultaat oplevert. Dan is het een redelijk alternatief voor investeren in intuïtie en gevoel: hoe goed kun je deze subjectieve indicatoren immers benoemen en waarom zou je intuïtie altijd juist moeten zijn? Technische indicatoren hebben zeker een impact: ze wachten meestal geduldig en geduld is meestal een goede eigenschap bij beleggen.€