Technische analyse: Aandelenprijsanalyse

Bij technische analyse analyseer je de aandelenkoers van een bedrijf. U probeert in te schatten of het een goed moment is om te kopen of te verkopen. Hoe beter u kunt beoordelen wanneer de prijs laag is – kopen – en wanneer de prijs hoog is – verkopen – hoe meer winst u kunt maken of hoe meer aandelen u voor hetzelfde geld kunt kopen. Dit is uitermate belangrijk voor de daytrader om winst te maken, maar zeker interessant voor de lange termijn belegger. Welke methoden kent technische analyse?

Prijsbeweging: een vast gegeven

Technische analisten gebruiken prijsgegevens uit het verleden: ze denken dat de prijs binnen een bepaald bereik beweegt. Dit vak heet bandbreedte (tussen de rode en groene lijn).

Bandbreedte wordt bepaald door twee aspecten. De eerste is de weerstandslijn (groene lijn). Deze lijn wordt gemaakt wanneer u alle hoekpunten verbindt. Technische investeerders denken dat wanneer deze lijn wordt benaderd, mensen weer zullen verkopen: aandeelhouders nemen hun winst. Hierdoor zakt de prijs weer. Het andere aspect is de steunlijn (groene lijn). Ze zijn te vinden door de valleien met een lijn te verbinden. Als deze lijn weer wordt benaderd, zullen beleggers weer gaan kopen (beleggen), waardoor de prijs weer stijgt.

De complexiteit van technische analyse is dat pieken en dalen soms niet altijd even gemakkelijk met elkaar te verbinden zijn. U kunt verschillende tijdsperioden analyseren, maar u kunt ook meerdere analyses uitvoeren op dezelfde tijdsperiode met verschillende resultaten. Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn in de interpretatie van dezelfde gegevens.

Is het bullish, bearish of zijwaarts?

Ook van belang voor de technische belegger is of de genoemde bandbreedte omhoog, omlaag of zijwaarts zal zijn. Dit heeft invloed op het juiste moment om te kopen/verkopen en timing is van essentieel belang voor technische investeringen.

Als het weerstandsniveau wordt overschreden, zal de prijs vaak niet onder dat niveau zakken. Zo is het weerstandsniveau een ondersteuningsniveau geworden. Nogmaals, het tegenovergestelde is waar, daarom is technische analyse zeker geen exacte wetenschap. Het zijn slechts hulpmiddelen om het gedrag van de handelaar en dus de toekomstige prijs te voorspellen.

Bron: Geralt, Pixabay

Overige componenten in technische investeringen

De technische belegger heeft andere indicatoren om prijsvoorspellingen te doen en koop- (verkoop)momenten te vinden. De belangrijkste drie zijn RSI, OBV MACD en voortschrijdend gemiddelde. Er zijn er nog, maar die worden in mindere mate gebruikt.

RSI: relatieve sterkte-index

De RSI, of Relative Strength Index, geeft aan of een aandeel (op basis van prijsveranderingen) op een bepaald moment overbought of oververkocht is. Het is een getal tussen 0 en 100, en als je een lijn trekt tussen 30 en 70, krijg je drie gebieden. Het koopbereik is 0-30, het houdbereik is 30-70 en het verkoopbereik is 70-100.

Wanneer de voorraad zich in de onderste zone bevindt, heeft de voorraad in korte tijd veel verkocht. Hierdoor zie je vaak dips en is dit een mooie koopkans. In de hold-zone is er normale daghandel en is het publiek niet erg positief of negatief over de respectieve aandelen. Staat het aandeel in de bovenste zone, dan is men zeer positief en is er in korte tijd veel gekocht. Dit is dus een periode waarin je voorzichtig moet zijn en winst nemen of verkopen een goede optie kan zijn.

OBV: Balansvolume

Balansvolume lijkt erg op RSI, maar deze grafiek is gebaseerd op handelsvolume. Dus als er een dag van zware handel is en het prijsresultaat negatief is, duikt deze grafiek naar beneden en vice versa. Bij deze grafiek is het belangrijk om minder naar het getal zelf te kijken en meer naar welke trend er momenteel gaande is. Het weerspiegelt ook het sentiment in de markt.

MACD: voortschrijdend gemiddelde convergentiedivergentie

MACD, of Moving Average Convergence Divergence, is een grafiek die het momentum van een aandeel laat zien. Het exponentieel voortschrijdend gemiddelde op lange termijn wordt afgetrokken van het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn om een ​​lijn te creëren.

Deze lijn wordt uitgezet tegen de nullijn, zodat het momentum op korte termijn groter is dan het momentum op lange termijn wanneer het getal positief is. Daarom geeft het een opwaartse trend aan en is het een koopkans. Het omgekeerde is hier ook het geval en duidt dus op een neerwaartse trend (moment om te verkopen).

voortschrijdend gemiddelde

U kunt een voortschrijdend gemiddelde gebruiken om de gemiddelde waarde van een bepaalde periode in een grafiek samen met de huidige prijs weer te geven. Op deze manier kunt u gemakkelijk zien of de huidige prijs boven, dicht bij of iets onder het gemiddelde ligt. Dan kun je zien of de promotie de laatste tijd erg populair is geweest of dat mensen erg ongelukkig zijn. Dit is, samen met RSI en OBV, een gemakkelijke methode om te zien of er een koop- of verkoopmoment aanbreekt.

Een of meer van deze indicatoren kunnen informatie geven om u te helpen een beslissing te nemen over de investering die u wilt doen. Neem deze informatie daarom op in uw volledige analyse en gebruik bijvoorbeeld de technische analysekaarten van IEX.nl.€