Te dure merkartikelen kopen is vaak weggegooid geld
Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Als je een vriend hebt die verslaafd is aan winkelen en nutteloze elektronica, onnodige kleding, tassen en schoenen koopt, zul je op andere gebieden de eindjes aan elkaar moeten knopen. Dit kan door dure merkproducten te vervangen door B-merkproducten. Want de pinda’s van de dure Calvé pindakaas groeien niet aan andere bomen dan Deka of Jumbo pindakaas. En dat geldt voor duurdere merkproducten, die vaak goede alternatieven hebben die dezelfde kwaliteit bieden maar tegen een veel betere prijs. Zorg er echter voor dat de apotheek precies de merknaam draagt die is voorgeschreven door de arts of specialist.
Als jij of je partner niet met geld om kan gaan en constant in de verleiding komt om zinloze aankopen te doen, moet je met elkaar praten en jezelf afvragen of al deze zinloos dure dingen je echt gelukkig maken. Tegelijkertijd kunt u uw huishoudelijke uitgaven aanzienlijk besparen door alleen in goedkope winkels te kopen en promotiebrochures door te bladeren. En een late zaterdagmiddagtrip naar de supermarkt voor scherp geprijsde producten. En stop met dure merkproducten.
Een voorbeeld van pindakaas
Potten pindakaas van een onbekend merk komen uit dezelfde fabriek als potjes pindakaas van het dure merk. Er zijn echt geen andere goedkopere pinda’s gebruikt in deze goedkopere pindakaas. Het enige verschil is dat dure reclame ons vertelt dat duurdere pindakaas veel gezonder is voor onze kinderen. Zolang wij het geloven, krijgt de fabrikant die dure reclame terug.
Wet van vraag en aanbod
De prijs van een product wordt meestal niet bepaald door de kwaliteit (kosten + winst), maar door de wet van vraag en aanbod. Het beste voorbeeld hiervan is de koers van het aandeel. Niet de werkelijke waarde (het ontelbare deel van het betrokken bedrijf) wordt betaald, maar de prijs die de markt ervoor wil betalen.
Merkproductfictie
Een merk is vaak slechts een fictie. Vaak verkoopt de fabrikant hetzelfde product onder een andere merknaam tegen een aanzienlijk lagere prijs. Vroeger had je naast Philips het veel goedkopere merk Ariston. Maar beide zijn gemaakt in dezelfde kwaliteit in dezelfde fabriek. Alleen de behuizing en verpakking van het toestel verschilden. De reden van de fabrikant voor dit tweesporenbeleid was dat kopers die een Philips-tv duur vonden, mogelijk de goedkopere Ariston-tv hebben gekocht. (Beter een beetje winst dan geen winst, en dat is nog een gedachte).
Bij
geneesmiddel
, het is anders. Kies altijd het medicijn dat door de arts is voorgeschreven en laat de apotheek niet scheiden met een ander merk. Omdat we onze gezondheid natuurlijk niet op het spel zetten, alleen maar omdat een derde (verzekeraar of apotheker) meer wil verdienen aan onze aandoening. Zeker niet omdat de bijwerkingen van goedkopere medicijnen soms tegenvallen.
Leveranciers verkopen graag meerdere merken
De fabrikant van een duurder merkproduct verkoopt ook graag goedkopere producten. De fabrikant eet eigenlijk aan twee kanten. En zolang de consument zich niet realiseert dat dit vaak voor identieke goederen geldt, slaagt hij. Dit geldt niet alleen voor fysieke producten, maar ook voor diensten zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, etc. Of naar energie, want behalve de prijs is er geen verschil tussen Eneco of zogenaamde elektriciteit.
Kleding
Ook komen alle dure sportschoenen en kledingmerken tegenwoordig uit dezelfde Chinese fabrieken. Zolang we weten dat we een meerprijs betalen voor een merkartikel, is er niets aan de hand. Misschien zijn we wel echt klaar om in deze mooie schoenen van dit statusmerk te lopen.
Echte rotzooi bestaat niet meer
Maar als het gaat om de gebruikswaarde en de prijs-kwaliteitverhouding, leert de praktijk dat het kiezen van de goedkoopste op de lange termijn vaak het voordeligst is. En vergeet niet dat veel (technische) goederen na verloop van tijd veel van hun waarde verliezen. Weinigen zullen hun digitale compactcamera of computer daadwerkelijk verslijten. Want lang voordat dat gebeurt, wordt er al een betere, vaak goedkopere versie gekocht.
Lees verder
€