TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)

TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds dat alleen belegt in aandelen die een hoog dividend uitkeren en afkomstig zijn uit de zogenaamde frontier markets. Het fonds is geschikt voor dividendbeleggers die een hoog dividendrendement willen. Door geografische specialisatie is het ook mogelijk om te profiteren van de economische groei van deze landen in frontier markets.

TCM

TCM staat voor TRUSTUS Capital Management BV Het bedrijf is een Friese vermogensbeheerder, met het hoofdkantoor in Joure. Anno 2020 heeft TRUSTUS Capital Management BV meer dan 30 jaar ervaring in het aanbieden van beursgenoteerde beleggingsfondsen. Het Frontier Markets-team is een van de divisies van de vermogensbeheerders. Het Frontier Markets-team beheert drie investeringsfondsen:

TCM Global Frontier High Dividend Fund

TCM Global Frontier High Dividend Equity is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen met hoog dividend uit grensmarkten. De stichting is opgericht op 15 november 2012. Het fonds heeft een goed gespreide portefeuille van aandelen in verschillende sectoren in verschillende landen. TCM Global Frontier High Dividend Fund fondscode (ISIN-code) is NL0010278073. Het fonds is genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs en is dagelijks verhandelbaar. Er zijn twee soorten beleggingsfondsen: fondsen met een zogenaamde “open” structuur en fondsen met een “gesloten” structuur. TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds met een zogenaamde open structuur. In een open beleggingsfonds is het aantal aandelen in omloop van het gemeenschappelijk fonds geen vooraf bepaald aantal, wanneer de belegger aandelen van het beleggingsfonds koopt, wordt het aantal door de belegger gekochte aandelen opgeteld bij het aantal in omloop zijnde aandelen. Een closed-end beleggingsfonds heeft een vast aantal effecten in omloop, de koper van deze beleggingsfondsen koopt effecten van de verkoper. Daarom wordt de prijs van een closed-end beleggingsfonds mede bepaald door vraag en aanbod, en het is mogelijk dat de prijzen van deze fondsen hoger zijn dan hun werkelijke waarde.

grensmarkten

Grensmarkten zijn landen waar de economie zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt. Wanneer deze economieën verder zijn gegroeid, worden ze opkomende markten genoemd. Volledig ontwikkelde economieën noemen we ontwikkelde markten. Daarom bevinden frontiermarkten zich in de vroege stadia van economische groei, wat betekent dat deze aandelen een hoog groeipotentieel hebben, maar ook risicovoller zijn. Dit hogere risico van aandelen uit frontiermarkten wordt gekenmerkt door prijsschommelingen van deze aandelen. Voorbeelden van grensmarkten zijn:

strategie

Dit beleggingsfonds streeft naar een hoog dividendrendement in combinatie met vermogensgroei. Het fonds tracht dit te bereiken door te beleggen in aandelen met een hoog dividend uit frontiermarkten. Fondsaandelen worden geselecteerd op basis van een kwantitatieve en kwalitatieve toets, waarbij een aandeel aan bepaalde criteria moet voldoen. Het belangrijkste criterium bij deze screening is de uitkering van een constant hoog dividendrendement. De aandelen van de beleggingsportefeuille van het Fonds worden periodiek herzien en indien nodig wordt de portefeuille geherbalanceerd.

Risico TCM Global Frontier High Dividend Fund

De risicoscore kent dit beleggingsfonds een risico van vijf toe op een schaal van één tot zeven. Eén staat voor het laagste risico en zeven voor het hoogste risico. De risico-indicator kijkt naar prijsbewegingen over de afgelopen 5 jaar en zegt dus niets over toekomstige risico’s. Het risico van TCM Global Frontier High Dividend Fund is voornamelijk gerelateerd aan de beleggingscategorie waarin het fonds belegt. Bedrijven in grensmarkten hebben soms sterke prijsschommelingen.

Gedeeld

Het hoofddoel van TCM Global Frontier High Dividend Fund is het genereren van een zo hoog mogelijk dividendrendement. Het beleggingsfonds keert halfjaarlijks de ontvangen dividenden uit aan zijn investeerders.

Dividenduitkeringen tot 2020

Samenstelling van TCM Global Frontier High Dividend Fund

Alleen aandelen die hoge dividenden uitkeren en zich op frontiermarkten bevinden, worden aan het beleggingsfonds toegevoegd.

Begin 2020 heeft het fonds posities in 72 aandelen verspreid over 23 verschillende landen. De meest geïnvesteerde landen zijn Vietnam (10,27%), Nigeria (8,83%) en Kenia (8,67%). Er zijn momenteel meerdere goede bedrijven in deze landen die een hoog dividend uitkeren en voldoen aan de kwaliteitseisen die het investeringsfonds stelt. De weging wordt dan ook grotendeels bepaald door de marktaantrekkelijkheid van deze landen ten opzichte van andere landen. De aandelenportefeuille wordt periodiek geherbalanceerd, waarna de samenstelling van de portefeuille kan veranderen. Begin 2020 is de samenstelling van TCM Global Frontier High Dividend Fund als volgt:

Sectoren

De aandelen van TCM Global Frontier High Dividend Fund zijn begin 2020 onderverdeeld in de volgende sectoren:

Landen

De 15 landen die begin 2020 de meerderheid van het TCM Global Frontier High Dividend Fund zullen uitmaken, zijn:

 1. Vietnam 10,27%
 2. Nigeria 8,83%
 3. Kenia 8,67%
 4. Marokko 8,14%
 5. Pakistan 7,31%
 6. Egypte 6,81%
 7. Koeweit 6,78%
 8. Thailand 4,98%
 9. Sri Lanka 4,35%
 10. Slovenië 3,99%
 11. Bangladesh 3,86%
 12. Roemenië 3,16%
 13. Oman 2,89%
 14. Argentinië 2,32%
 15. Georgië 2,03%

Acties

De top 10 aandelenposities werden begin 2020 gehouden door de volgende bedrijven:

 1. Banco Macro Sa-Adr 2,32%
 2. Krka 2,16%
 3. Bedrijf Miniere De Touissi 2.16%
 4. Bank Of Georgia Group Plc 2,02%
 5. Equity Group Holdings Plc 1,97%
 6. Saudi Airlines Catering Co 1,97%
 7. Airtel Afrika Plc 1,96%
 8. Kcb Groep Ltd 1,95%
 9. Eregli Demir Ve Celik Fabrik 1,93%
 10. Coöperatieve Bank Of Kenya L 1,88%

Lees verder