Taxatieakte: kosten en toelichting

Een taxatierapport is vereist als de woning die wordt gekocht met een hypotheek een bestaande woning is. De hypotheekverstrekker wil weten wat de woning waard is en of de hypotheek in verhouding staat tot de waarde van de woning. Een geldig taxatierapport is daarom een ​​vereiste. De hoogte van de hypotheek wordt bepaald op basis van de taxatieakte. Het is handig om te weten wat een taxatierapport kost en wat een uitgebreid taxatierapport inhoudt. Het taxatierapport brengt bijvoorbeeld geen verborgen gebreken aan het licht.

Soms heeft u geen taxatierapport nodig, bijvoorbeeld als u een omslaghypotheek afsluit
eigen geld
. In dat geval is het voldoende om de waarde van de woning uit de WOZ-beschikking aan te geven. Als u uw aanvraag voor een hogere hypotheek annuleert, is ook geen taxatierapport nodig. De hypotheekverstrekker kan het niet eens zijn met het besluit van de WOZ. In dat geval kan de hypotheekgever instemmen met een waardeopgave (of gevelverklaring).
Evaluatieverslag
vraag ook om het opmaken ervan als u wilt aantonen dat de hoogste rente van de hypotheek mogelijk vervalt.

Waardeverklaring in plaats van taxatierapport

Een waardeverklaring of gevelverklaring vervangt het taxatierapport. Dit is een verkort beoordelingsrapport. In dit rapport vermeldt een taxateur (waarschijnlijk een taxateur die de woning al eerder heeft getaxeerd) de huidige waarde van de woning. Een waardeverklaring is veel goedkoper dan een taxatierapport, zo’n 30%.

Evalueer de woning tijdens renovatie of verkoop

Als u uw huis verkoopt, wordt uw huis getaxeerd. U voert een woningtaxatie uit door de vraagprijs van de woning te bepalen. Wanneer u van plan bent te renoveren, is het ook handig om te weten of de renovatie de waarde van uw huis zal verhogen.

De kosten van het beoordelingsrapport

Er zijn veel aanbieders van beoordelingsrapporten. Veel dienstverleners bieden door onderlinge concurrentie concurrerende prijzen aan. De taxatieakte kan all-in worden opgemaakt voor 119 euro. Het is belangrijk om verschillende aanbieders van taxatierapporten met elkaar te vergelijken en erachter te komen wat de aanbieders aanbieden en wat ze in huis gaan taxeren. Er is geen vaste prijs voor een taxatierapport, dus u kunt onderhandelen. De
de kosten van het beoordelingsrapport
is gemiddeld 2% van de taxatieprijs. De kosten van het taxatierapport zijn aftrekbaar als de hypotheek bedoeld is voor waardevermeerdering van de woning (renovatie, reparatie), verbetering of aankoop van de woning. Taxatiekosten zijn ook aftrekbaar als u het taxatierapport wilt gebruiken om aan te tonen dat de hoogste rente kan komen te vervallen. Als de tweede hypotheek wordt aangevraagd voor andere doeleinden dan woningverbetering, is het taxatierapport niet fiscaal aftrekbaar.

Taxateur: Wat doet hij?

Aangezien er zoveel aanbieders zijn waar u een taxatierapport kunt opvragen, is het handig om te weten wat een taxateur doet voordat u er een aanvraagt, zodat u weet wat u van het rapport kunt verwachten. Wat de taxateur doet, hangt af van het doel van het taxatierapport.

De doelstellingen van het evaluatieverslag omvatten informatie over:

In het beoordelingsrapport staat ook:

Verborgen gebreken

Het taxatierapport geeft vervolgens de aanleiding voor de taxatie van de woning. Het taxatierapport is geen bouwkundige keuring. Bij het opstellen van de taxatiewet wordt alleen een visuele inspectie uitgevoerd. Verborgen gebreken komen niet aan het licht in het evaluatierapport. bij een
bouwkundig rapport
kom op
verborgen onvolkomenheden

binnen en buiten te verlichten. Tot de taken van de taxateur behoort ook het aanbevelen van een bouwkundig deskundige als de taxateurs twijfels hebben over de bouwkundige staat van de woning. Een bouwadviseur voert bijvoorbeeld een aankoopkeuring uit.€