surseance van betaling, schuldsanering en faillissement

Iedereen die schulden heeft en daar zelf niet vanaf kan komen, kan schuldsanering aanvragen. Samen met een schuldhulpverlener wordt een traject opgesteld om zoveel mogelijk schulden af ​​te lossen. Als de schuldeisers willen meewerken, kan dat in de vorm van een schikking. Maar als ze niet meewerken, wordt er een juridische procedure gestart, ook wel WSNP genoemd. Bedrijven die het hoofd even niet boven water kunnen houden, kunnen een surseance van betaling aanvragen. Het begint met een tijdelijke surseance van betaling. Als de situatie niet verbetert, gaat het over naar een definitieve surseance van betaling. In veel gevallen eindigt dit uiteindelijk in een faillissement.

Schuldsanering wanneer schulden te groot worden

Wat is schuldsanering?

Soms kan het voorkomen dat je zoveel schulden hebt dat je echt niet de mogelijkheid ziet om al je schulden af ​​te betalen. Vaak krijg je rekeningen en herinneringen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Dan kunt u gebruik maken van schuldsanering. Schuldoverdracht houdt in dat u al uw schulden overdraagt ​​aan een schuldsaneringsmaatschappij. U heeft dus maar één schuldeiser in plaats van mogelijk tientallen. De periode van schuldsanering duurt maximaal drie tot vijf jaar. U heeft in deze jaren geen eigen inkomen. Een schuldsaneringsmaatschappij betaalt u maandelijks een “salaris” waarmee u uw vaste lasten kunt dekken. Schulden worden vereffend van uw aandeel in het inkomen. Bijvoorbeeld onbetaalde rekeningen en huur- of hypotheekachterstanden.

Hoe komt u in aanmerking voor schuldsanering?

Iedereen die schulden heeft en geen uitweg meer ziet, kan aanspraak maken op juridische schuldhulpverlening op basis van:
Schuldsaneringsrecht natuurlijke personen (WSNP)
. De rechter beslist dan of u in aanmerking komt voor schuldsanering. Als de rechtbank u in dit proces accepteert, kunt u binnen drie tot vijf jaar schuldenvrij zijn. Als u tot schuldsanering wilt worden toegelaten, moet u eerst de zgn
vriendelijke manier
volgen. Dit betekent dat u samen met de maatschappelijk werker van de Gemeentelijke Kredietbank of de Sociale Dienst de schuldinventaris opmaakt en vervolgens een akkoord bereikt met de schuldeisers. Dit betekent dat u gaat kijken welke schulden u heeft en bij wie. Je zet dus eigenlijk alles bij elkaar. Een overeenkomst houdt in dat er een aanbod wordt gedaan om een ​​deel van de schuld te betalen in ruil voor kwijtschelding van het andere deel. Als een of meer schuldeisers het plan niet accepteren, is het schikkingsproces mislukt en kunt u toegang krijgen tot schuldsanering.

Welke vormen van schuldsanering zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten schuldsaneringsprocessen. Het is mogelijk
vriendelijk
of
legaal
zijn.

Een vriendelijke route

Naar aanleiding van de minnelijke schikking wordt samen met de maatschappelijk werker van de Gemeentelijke Kredietbank of de Sociale Dienst de schuldboekhouding opgemaakt. Samen met de schuldhulpverlener wordt een plan van aanpak opgesteld. Zij berekent hoeveel er maandelijks aan crediteuren kan worden uitbetaald en stelt een betalingsvoorstel op. Indien overeengekomen moeten de schulden binnen 3 tot 5 jaar worden afgelost. Als een of meer schuldeisers niet willen meewerken, is de schikking mislukt. De volgende stap is de juridische procedure.

Bindend contract

De laatste optie voor een vreedzame regeling is een bindende overeenkomst. Als sommige schuldeisers niet willen meewerken, kan de rechter een gedwongen schikking bevelen. Dit betekent dat schuldeisers verplicht zijn om mee te werken aan de schuldenregeling. Dit kan echter vaak alleen als de grote schuldeisers vrijwillig meewerken en zich verzetten tegen een iets kleinere speler. Anders wordt het veel moeilijker.

legale manier

Als een of meer schuldeisers niet willen meewerken, kan de rechter een wettelijke schuldsaneringsregeling vaststellen. Het wordt ook wel
WSNP
genaamd, wat aangeeft
Wet op de herstructurering van persoonlijke schulden
. Om een ​​proces aan te vragen, moet een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank. In dit verzoekschrift moet worden toegelicht waarom een ​​vrijwillige regeling met schuldeisers niet mogelijk is. Zodra aan alle vereisten is voldaan, wordt de aanvraag goedgekeurd en kunt u beginnen. Alle schuldeisers zijn verplicht hieraan mee te werken. Er wordt een bewindvoerder aangesteld om ervoor te zorgen dat alle betalingen op tijd worden gedaan. Tijdens dit proces kan een pandrecht niet worden geïnd en moet de rente op onbetaalde vorderingen worden stopgezet.

Als u het WSNP-programma volgt, bent u doorgaans binnen 3 tot 5 jaar schuldenvrij. Het restant kan dan worden kwijtgescholden.

Opschorting van betaling

Wat betekent surseance van betaling?

Uitstel van betaling is eigenlijk niets meer dan uitstel van betaling. U kunt surseance van betaling aanvragen bij de rechter. Hij geeft u dan een vonnis zodat u het verschuldigde bedrag een bepaalde tijd niet hoeft te betalen. Je kunt het zien als een soort time-out waarbij geen betalingen worden gedaan. In deze periode kan een persoon of bedrijf alles regelen en een duidelijk beeld krijgen van de situatie. U kunt met de schuldeiser onderhandelen over de betaling. Schuldeisers willen immers natuurlijk het geld zien. Opschorting van betalingen is niet erg positief voor uw onderneming. Veel andere bedrijven weigeren zaken te doen met een bedrijf dat betalingen heeft opgeschort. Ook zal de bank je geen lening willen geven, wat in dit geval natuurlijk niet echt aan te raden is. Uitstel van betaling wordt ook wel de ‘gateway to faillissement’ genoemd.

Welke soorten betalingsopschortingen zijn er?

Opschorting van betaling kent twee verschillende fasen. Tijdelijke en definitieve surseance van betaling.

Tijdelijke surseance van betaling

De schuldenaar kan de rechter verzoeken om de betaling op te schorten. Deze debiteur kan een particulier of een bedrijf zijn. Daarbij moet hij een advocaat in de arm nemen om zijn belangen te behartigen. Bij het aanvragen van surseance van betaling worden alle financiële documenten ingediend. Ook worden alle crediteuren gecontroleerd. Dan kan tijdelijke surseance van betaling worden verleend. Zodra dit is gebeurd, worden alle schuldeisers per brief op de hoogte gesteld van de situatie.

Definitieve surseance van betaling

Als er geen uitzicht is op verbetering van de financiële situatie van de debiteur, kan definitieve surseance van betaling worden verleend. Dit gebeurt pas echt als er geen kans meer is om de situatie te verbeteren. De definitieve surseance van betaling duurt maximaal anderhalf jaar. Als de zaken in deze periode niet op orde zijn, volgt faillissement.

Failliet

Wat is faillissement?

Zijn uw schulden groter dan de waarde van uw bezittingen? Heeft surseance van betaling geen oplossing geboden? Dan kunt u faillissement aanvragen. Een faillissement wordt altijd uitgesproken door een rechter. Als u eenmaal failliet bent verklaard, heeft u in principe niets meer te zeggen over uw zaken. U verliest de controle over al uw eigendommen. Alleen de curator (advocaat) heeft nu iets te zeggen over uw vermogen. Deze persoon kan uw eigendom verkopen om zoveel mogelijk geld beschikbaar te maken om schuldeisers terug te betalen. Er zijn echter een aantal zaken die niet zomaar verkocht kunnen worden, namelijk: inboedel van de debiteur en inboedel van naaste familieleden. Ook mogen zij geen aanspraak maken op een deel van het salaris. Dit komt omdat het (tijdelijke) salaris al door de rechter is vastgesteld. Daarna zorgt hij voor de betaling van alle schulden uit het opgenomen deel van het salaris.

Hoe kan een bedrijf failliet worden verklaard?

Eigen verklaring

Iemand die zijn schulden niet meer kan betalen, kan bij de rechtbank een formulier invullen. Na de uitnodiging wordt de persoon gehoord door een rechter, waarna het faillissement kan worden uitgesproken.

Op verzoek van schuldeisers

Schuldeisers kunnen het faillissement van een debiteur aanvragen door een rechtszaak aan te spannen. Na ontvangst van het verzoekschrift in de rechtbank wordt de schuldenaar gedagvaard en gehoord. Om faillissement aan te kondigen, moet de schuldenaar minimaal één schuld hebben die onmiddellijk opeisbaar is en moet er een ondersteuningsvordering zijn van een andere schuldeiser. Als dit geloofwaardig wordt geacht en er geen schikking of andere overeenkomst wordt bereikt, spreekt de rechtbank het faillissement uit.

Openbaar Ministerie

De officier van justitie kan ook een faillissementsaanvraag indienen. Ze kunnen dit alleen doen als ze redenen van algemeen belang hebben. Bijvoorbeeld als er veel slachtoffers zijn. In de praktijk komt dit bijna nooit voor.

WAAR

Na opheffing van de surseance kan de rechtbank faillissement uitspreken. Het faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank. Als de schuldenaar een natuurlijk persoon is, moet de rechter die persoon altijd aangeven dat hij kan verwijzen naar de WSNP (Wet Herstructurering Schuld Natuurlijke Personen). Het voordeel van WSNP is de mogelijkheid van een zogenaamde “schone lei” opdracht. Dit betekent dat de schulden van de persoon worden “doorgestreept”. Bij een faillissement gebeurt dit niet. De schulden van de natuurlijke persoon, voor zover deze niet in faillissement zijn voldaan, blijven bestaan. Bij het uitspreken van het faillissement wordt een curator aangesteld en een rechter-commissaris (RC) aangesteld. De onderzoeksrechter houdt toezicht op de curator en ziet er tevens op toe dat de belangen van schuldeisers en de failliete onderneming of persoon zoveel mogelijk worden gerespecteerd.€