Supermarktoorlog of prijzenoorlog

Een supermarktoorlog of prijzenoorlog is een strijd waarbij een supermarkt(keten) de dialoog aangaat met andere supermarkten om klanten terug te winnen of te behouden. Vooral tijdens de economische crisis winkelen veel klanten bewust tussen verschillende supermarkten. Dit betekent vaak verloren klanten en verloren inkomsten. Een supermarktoorlog wordt vaak geïnitieerd door één supermarkt (keten), gevolgd door andere supermarkten. Dit betekent geld besparen voor de klant.

Crisis

Nederland is de beste plek om te verblijven. Nederland is een groot zorgland met tot nu toe weinig armoede. De laatste jaren komt daar verandering in: steeds meer gezinnen komen in de problemen. Te koop staande woningen moeten worden afgeschermd en de voedselbank kan de aanvraag niet meer in behandeling nemen. Bewoners bezuinigen op alles, eerst uit de luxe stappen. Uit eten gaan, uitstapjes of lange vakanties moet je even opzij zetten. Maar ook op eten en drinken kan flink worden bespaard. Wat klanten niet goedkoop bij de ene supermarkt kunnen krijgen, kopen ze bij een concurrent. Merkproducten kunnen bijvoorbeeld een groot prijsverschil hebben. Klanten worden ook aangetrokken door speciale aanbiedingen, bonusaanbiedingen of dagelijkse aanbiedingen.

Extra Lidl-klanten

In 2013 wist Lidl ongeveer 350.000 extra klanten aan te trekken. Een groot deel van deze klanten komt van Albert Heijn, waar ze vroeger trouwe klanten waren. Lidl is vooral goed in het verkopen van toiletpapier en wijn, die in andere supermarkten duurder zijn. Daarnaast investeert Lidl fors in de verkoop van groenten en fruit, waarvan de kwaliteit de afgelopen jaren is verbeterd en nog steeds goedkoper is dan de meeste andere supermarkten. Lidl profiteert van de economische crisis en groeit goed.

Albert Heijn begon de supermarktoorlog

Albert Heijn gaat in 2013 de concurrentie aan met Lidl, omdat veel van hun oude klanten zijn overgestapt naar deze supermarktketen. De prijsverlagingen van AH zijn dan ook gericht op de door Lidl vastgestelde prijzen. De directeur van Albert Heine heeft gezien hoe sterk Lidl nu is en wil niet achterover leunen. Klanten verliezen kost Albert Hein veel geld, zeker nu ook de personeelskosten zijn gestegen. De omzetgroei van Albert Heijn was in 2013 erg gestagneerd, mede doordat klanten erg prijsgevoelig zijn geworden. In september 2013 verlaagde AH de prijs van meer dan 1.000 artikelen. Dat is niet nieuw: in 2003 deed een supermarktketen precies hetzelfde en begon een prijzenoorlog met andere supermarkten. Aan het begin van de prijzenoorlog was gemiddeld 20 procent van de bevolking AH-klant. Door een prijzenoorlog liep het op tot 30 procent. In de jaren die volgden kon Albert Heijn zijn prijzen weer langzaam verhogen met behoud van klanten, maar niet voor altijd.

Andere supermarkten volgen

Jumbo wil niet achterblijven en doet mee aan de prijzenoorlog die AH in september 2013 start. Diverse artikelen zijn afgeprijsd. Jumbo belooft altijd de goedkoopste te zijn en heeft daarom geen andere keuze dan de goedkoopste te blijven. Het zal dus de prijsverlagingen van Albert Heinz moeten toepassen om zijn belofte na te komen. Het is niet ondenkbaar dat andere supermarkten zullen volgen. Als ze achterop raken en geen prijsverlaging doorvoeren, is de kans groot dat ze een groot deel van hun klanten verliezen. Ook na een crisis blijven deze beginnende klanten vaak uit gewoonte in hun nieuwe supermarkt.

Vroeger ook oorlog tussen supermarkten

Nederland heeft weinig geschiedenis van supermarktoorlogen. Over het algemeen zal de supermarkt het niet snel doen. Dit kost vaak extra investeringen of omzetverlies. Dit kan op de lange termijn zijn vruchten afwerpen door nieuwe klanten aan te trekken. Ook een supermarktoorlog of prijzenoorlog kan een negatief effect hebben op de klant. Als de zwakkere supermarkten het hoofd verliezen in de prijzenoorlog en verdwijnen, blijven de grotere over. De klant heeft dan minder keuze en sommige grotere hebben meer capaciteit. Dit kan leiden tot forse prijsstijgingen: de klant heeft sowieso geen keus. Tijdens de economische crisis besteden klanten echter veel aandacht aan prijzen. Als een supermarkt te veel klanten verliest, begint er bijna een prijzenoorlog. In 2003 was Albert Heijn de eerste die deze oorlog begon, die tot 2006 duurde, en Albert Heijn was de eerste die deze in 2013 herhaalde.

In 2009 dreigde al een prijzenoorlog. Jumbo verlaagde de prijzen van een aantal producten en concurreerde daarmee met concurrent Albert Heijn. Ook Dirk van Broek verlaagde de prijzen zelfs onder het Jumbo-niveau. De dreigende prijzenoorlog hield echter niet aan. Overigens is de prijzenoorlog alleen gericht op A-merken: het zijn producten van bekende merken. Low-budget producten zijn vaak al zo laag geprijsd dat prijsverlagingen niet meer mogelijk zijn. Daarom proberen supermarkten die klanten aan te trekken die A-merken kopen.€