Succesvolle investeringen zoals Warren Buffett

Warren Buffett is de absolute topbelegger. Hij is de meest succesvolle belegger in de moderne geschiedenis met een uitgekiende beleggingsstrategie. Voor veel beleggers is dit bijna magisch. Veel mensen en bedrijven volgen het advies van Warren Buffett op, en dat willen wij natuurlijk ook. Hij maakt veel gebruik van indexbeleggen en vindt dat je moet beleggen en alleen moet beleggen in dingen die je begrijpt. Wie is deze Warren Buffet eigenlijk en hoe kun je beleggen in een index met indexvolgers? Als u in een index belegt, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is een van de rijkste Amerikanen met zijn grote rijkdom. Hij werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska. Hij studeerde aan de Universiteit van Nebraska en vervolgens aan de Columbia Business School in New York. Warren Buffett houdt er niet van om te veranderen als dat niet nodig is. Hij woont en werkt nog steeds in Omaha en weet zijn investeringen zo te kiezen dat er pas wordt verkocht als er een flinke winst te behalen valt. Het investeringsvehikel bij uitstek is zijn Berkshire Hathaway. Coca Cola is een van de favorieten. Waarom? Want iedereen begrijpt dat je er veel winst mee kunt maken. Een uitgekiende strategie stelt u dus in staat om extra geld te verdienen op de aandelenmarkt.

Succesvolle investering

Warren Buffett is altijd op zoek naar beleggingen met een minimaal risico en hij staat bekend om zijn speculatie tegen het Britse pond. Dit alles maakte hem zeer rijk. Alles staat of valt met een zeer gedegen voorbereiding. Hij zal geen bedrijf of investering aangaan tenzij hij het volledig begrijpt. Daarnaast beperkt hij zijn risico door in maximaal 10 beleggingen te beleggen. Allemaal investeringen waar hij volledig in gelooft. Dit betekent niet dat hij een luie belegger is, want voor alle investeringen gaat er veel leertijd. Warren voert fundamentele analyses uit met betrekking tot de intrinsieke waarde van een bedrijf. Op basis hiervan bepaalt hij de marktwaarde en toekomstige marktwaarde van de onderneming en haar eigen vermogen. Daarom is de technische analyse die door veel handelaren wordt gebruikt niets voor hem. Veel van zijn geld zit ook in indexbeleggingen. Koop zolang de voorraad strekt.

Indexbeleggen en Warren Buffett

Indexbeleggen is een vorm van beleggen die bijna is uitgevonden door Buffett. Van
indexbeleggen
een specifieke beursindex volgen. Je verslaat de beurs niet met indexvolgers, maar je doet het ook niet slechter dan de gekozen benchmark. Een bijkomend voordeel zijn de lage transactiekosten. U zorgt er gewoon voor dat uw beleggingsportefeuille een indexstructuur heeft. Als een bedrijf uit de index verdwijnt, verkoopt u die aandelen, komen er nieuwe bij, dan koopt u ook extra aandelen. Het kan niet eenvoudiger. Een indextracker is een goedkope vorm van beleggen omdat er bijna geen kosten aan verbonden zijn. Daarnaast is er inmiddels een ruim aanbod van deze trackers en ETF’s. Wil je relatief goedkoop beleggen, ga dan voor indextrackers. Let bij beleggen altijd op transactiekosten, want bij trackers zijn deze kosten gelukkig laag.

Beleggen via een beleggingsrekening

Uiteraard kunt u eenvoudig een beleggingsrekening openen en beleggen in de AEX-index. Dit type indexbeleggen kan net zo succesvol zijn als beleggen in de index van Warren Buffett. Het mooie is dat u zelf bepaalt hoeveel risico u wilt nemen met uw beleggingen. U kunt ook kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. U kunt vanaf elk bedrag beleggen. Er is geen vermogensbeheerder die vereist dat u een paar tonnen bezit. Nee, u belegt in een index door aan te geven hoeveel u erin wilt beleggen en de rest gebeurt automatisch.

Investeer periodiek

Aangezien niemand weet wanneer een aandeel laag is en kopen op spread minder risico betekent, kunt u uw aankopen ook gelijkmatig over de tijd spreiden. U koopt elke maand meerdere aandelen voor een bepaald bedrag. Dit heet periodiek beleggen en kan voor een relatief klein bedrag per maand. Als je het in de loop van een jaar bekijkt, zet je een mooi bedrag in.

Slot

Succesvol beleggen betekent ook kijken naar hoe andere succesvolle beleggers op de aandelenmarkt het doen, en iemand als Warren Buffett, de oude CEO van Berckshire, is een goed voorbeeld.€