Succesvolle investering

Niet alleen door mijn eigen ervaring, maar ook door veel te lezen over de beste investeerders, heb ik als onafhankelijk belegger mijn eigen gouden regels bedacht. Ik wil er graag een paar met jullie delen!

fouten

Voor de meeste grote handelaren zijn vroege fouten eerder regel dan uitzondering. “Je moet leren vallen voordat je kunt vliegen.”

Ga vroeg weg

Een veel gemaakte fout is het te vroeg verlaten van een winstgevende transactie. Of wat dacht je van bijkopen als je verliest: “als je niet bij je winnaars blijft, kun je je verliezers ook niet betalen”.

Een paard

Je ziet vaak teveel wedden op één paard: “beleg nooit meer dan 5% van je geld op één handelsidee”.

Stop-losses

Zorg er altijd voor dat u de eerste richtprijs en natuurlijk het exitpunt instelt. Werk met een stop-loss en laat deze desnoods de prijs volgen. Volg altijd je eigen gevoel (strategie) en niet dat van andere handelaren: het combineert meestal de slechtste elementen van beide. “Plaats uw tussenstops op een plaats waar u weet dat de transactie verkeerd is”: Als deze tussenstop u te veel kost, handel dan met minder contracten.

Geduld

Wees agressief maar ook geduldig en wacht op die transacties waarbij alle belangrijke elementen in dezelfde richting wijzen. Hoge handel met minimale winst is meer entertainment dan succesvol beleggen.

Risicospreiding

Probeer meerdere posities in te nemen die weinig of geen correlatie met elkaar hebben, anders kan het totale risico te groot worden. De meest foutgevoelige transacties zijn die welke impulsief worden gedaan (niet te verwarren met intuïtief).

Handel niet altijd

Uit analyse blijkt dat 70% van de tijd de prijs niet beweegt of nauwelijks verandert (de trend) en dat de overige 30% (tijdens de handel) je erbij moet zijn. Naar schatting komt 95% van uw winst uit slechts 5% van uw transacties. En onthoud: “het is altijd makkelijker om er weer in te komen dan eruit”.

Risicomanagement

Veel handelaren concentreren zich op wat ze zouden kunnen verliezen in plaats van wat ze zouden kunnen winnen (ik heb het hier niet met opzet over “winnen”): “speel een geweldige verdediging, geen grote aanval”.

Trend

Tot slot een heel belangrijk stukje wijsheid: handel nooit tegen de trend in.

Veel succes met handelen en weet dat “een plafond een andere verdieping is”!