Succesvol beleggen in aandelen: 8 tips

Succesvol beleggen in aandelen is en blijft een uitdaging voor iedere belegger. In het beste geval kun je een aardige cent verdienen. Het kan echter ook averechts werken en u kunt in korte tijd veel geld verliezen. Wie een voorzichtig beleggingsprofiel aanhoudt, hoeft deze angst niet te dragen. Een goede belegger houdt een paar basistips in gedachten en werkt aan een beleggingsstrategie. Deze belegger is iemand die heel goed weet waar hij mee bezig is en beleggingsadviezen nauwgezet opvolgt. Doet hij dat niet, dan is de kans groter dat het investeringsavontuur een fiasco wordt. Ontdek tips voor succesvol beleggen in aandelen.

Investeer met geld dat u zich kunt veroorloven te verliezen

Voordat u gaat beleggen, kijkt u best goed naar uw huidige en toekomstige financiële verplichtingen. Als u moeite heeft om uw huur of hypotheek te betalen, is het geen goed idee om in aandelen te beleggen. Heeft u in de toekomst geld nodig om uw verbouwing te financieren, dan kunt u het geld beter op een spaarrekening laten staan. Beleggen zal stressvol zijn als u deze risico’s neemt. Je hebt immers geld nodig om je dagelijkse uitgaven te dekken. Als u belegt met geld dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen, raakt u in paniek als u de verkeerde investeringskeuze maakt en vervolgens de verkeerde keuze maakt. Met alle gevolgen van dien.

Eenvoud in beleggen bevalt de belegger

Als beleggen nieuw voor u is, kunt u het beste vasthouden aan uw gedefinieerde beleggingsstrategie. Koop en verkoop niet dagelijks aandelen, maar geloof in de keuzes die je maakt. Bij elke aan- en verkoop betaal je immers ook transactiekosten, wat beleggen al heel snel erg duur maakt. Zeker als je nog geen grote winst hebt gemaakt. Investeer ook niet in biotechbedrijven of industrieën die zeer volatiel zijn. Dit kan alleen na jarenlange ervaring. Een beginnende belegger kan er immers veel geld mee verliezen. Als je investeert in hele grote bedrijven is de kans op faillissement erg klein en ben je niet ineens al je geld kwijt. Grote bedrijven als Coca-Cola, Shell, McDonald’s, Unilever en dergelijke zijn relatief stabiel en zullen op één dag geen tientallen procenten van hun waarde verliezen, tenzij er natuurlijk iets buitengewoons gebeurt. Handel dus gewoon als belegger.

Wees slim bij het kopen en verkopen van aandelen

Er bestaat niet zoiets als het juiste moment om aandelen te kopen of te verkopen. U moet zelf bepalen wat uw ambities waren voor deze aandelen en daarnaar handelen. Het ideale moment om te kopen is wanneer de aandelenkoers laag is. Als de prijs hoog is, is het tijd om te verkopen. U kunt echter bijna nooit instappen tegen de bodemprijs of uitstappen tegen de plafondprijs. Verkoop ook niet te snel als de prijs van uw aandeel lager is dan de prijs waarvoor u het heeft gekocht. Het feit dat aandelenkoersen stijgen en dalen is inherent aan beleggen. Wees altijd geduldig en wacht op uw kans om tegen hogere prijzen te verkopen.

Succesvol beleggen in aandelen: diversifieer uw aandelenportefeuille

Een goede belegger diversifieert zijn aandelenportefeuille. Hij zal zijn investeringswaarde spreiden over sectoren zoals bankaandelen, cyclische aandelen, winkelaandelen enzovoort. Het is al “verplicht” om uw geld over verschillende aandelen te verdelen. Iedereen die op één paard wedt, loopt het risico al zijn investeringsgeld te verliezen. Als u in meerdere aandelen belegt, kan het ene aandeel stijgen en het andere dalen. Zo vermijdt u financiële drama’s in uw hele aandelenportefeuille. Verliezen op het ene aandeel kunnen worden gecompenseerd door winsten op andere aandelen in uw portefeuille.

Maximaliseer winst en accepteer verliezen

Af en toe geld verliezen hoort daarbij. Bepaal zelf wat het maximale verlies is dat u wilt lopen. Af en toe moet je durven toegeven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt en dus met verlies verkoopt. Zo houd je nog wat over van je belegging en investeer je dan misschien in een nieuw goed aandeel. Het verlies kan dus worden gecompenseerd door de winst van het nieuwe aandeel. Als de aandelenkoers het echt goed doet, probeer dan niet te snel te verkopen. Het kan immers zijn dat u te vroeg verkoopt, waardoor u uiteindelijk een grote winst maakt. Als u tevreden bent met de winst, ook al is deze klein, kunt u het beste direct verkopen. Wil je toch iets meer, verkoop dan wat later en hoop de komende dagen of weken op een hogere prijs.

Ken uw bedrijf waarin u investeert

Iedereen die aandelen gaat kopen, moet goed geïnformeerd zijn over de toestand van het bedrijf. Daarom is het het beste om een ​​grondige analyse te doen. Hoe zit het met jaarverslagen? Wordt er winst gemaakt? Wat zijn de leiderschapsambities? Hoe gaan ze de aandeelhouders tegemoet? Zijn er dividendbetalingen of inkoop van eigen aandelen gepland? Als u succesvol en succesvol wilt zijn in het beleggen in aandelen, moet u zeker deze belangrijke informatie over de gezondheid van het bedrijf lezen.

Kansen voor de ervaren belegger

Handelen in opties is niet hetzelfde als handelen in aandelen. Bij opties heeft u het recht om de onderliggende waarde te kopen of te verkopen of de verplichting om de onderliggende waarde te kopen of te leveren. Deze onderliggende waarde is dan een aandeel. Met hefboomwerking van opties kunt u zeer hoge rendementen behalen met een kleine investering. Nog meer dan met aandelen. Er zijn bel- en verkoopopties.

Volg het peloton niet

Bij het starten met beleggen is er vaak de neiging om algemene trends te volgen. Als de “zonne-energie”-industrie erg populair is, zal iedereen snel een voorraad hebben. Doe het nu al niet. Als iedereen begint met kopen, ben je meestal te laat. De grote fondsen en institutionele beleggers hebben immers al gekocht en zullen verkopen wanneer de prijs stijgt vanwege de grote vraag. Uiteraard met een daling van de aandelen tot gevolg. Maak uw keuze op basis van feiten en analyse. Beursanalisten hebben niet altijd het monopolie op de waarheid. Succesvol beleggen in aandelen vereist koelbloedigheid van uw kant.

Lees verder