Stuur geld naar China

De overmakingen naar China groeien snel omdat er steeds meer goederen uit China worden besteld. Denk bijvoorbeeld aan Alibaba, het snelgroeiende internetbedrijf uit Hangzhou. In vergelijking met EU-landen is het betalen voor goederen in China veel ingewikkelder.

Geld overmaken naar China via een bank

Voor een internationale betaling wordt meestal een buitenlandse bankoverschrijving gebruikt. In vergelijking met een binnenlandse overschrijving verdient het de voorkeur om naast het rekeningnummer ook het IBAN en BIC van de ontvanger in te voeren voor een buitenlandse overschrijving, mede vanwege de kosten.

Helaas ontbreekt de IBAN-code in China omdat het land geen standaard bankrekeningnummerstructuur heeft. En het wordt aanbevolen om de betaling in dollars te doen.

In plaats van Chinese karakters is het beter om de zogenaamde “pinyin-editor” te gebruiken voor de naam van de ontvanger. Alle informatie moet zeer zorgvuldig worden ingevuld om fouten te voorkomen. Het is buitengewoon moeilijk, zo niet onmogelijk, om een ​​overboeking terug te vorderen.

Hoeveel kost een overboeking naar China?

Meestal kost een overboeking naar China 1,5 promille, maar dit kan per bank verschillen. Als het bedrag hoger is dan 12.500 euro, moet een aanvullende verklaring worden ingevuld. In plaats van het totale bedrag in één keer over te maken, zou het geld kunnen worden opgedeeld in meerdere transacties van elk minder dan 12.500 euro. Op deze manier kan de verklaring worden weggelaten.

Online overboeken van grote bedragen is bij de meeste banken niet mogelijk. Als de kosten in de thuisbank te hoog zijn, kunt u navragen of de overboeking elders voordeliger kan zijn.

Hoe lang duurt het om naar China te verzenden?

Bankoverschrijving naar China duurt meestal twee weken. Kies je voor een spoedbetaling per bank, die 10 tot 20 euro meer kost, dan duurt de overschrijving slechts 3 tot 4 dagen. Naast bankoverschrijving kan een internationale overboeking natuurlijk ook via PayPal of Western Union worden verwerkt.

Hoe vertragingen of andere complicaties te voorkomen?

Geld overmaken naar China, het land van onbegrensde mogelijkheden, is geen gemakkelijke taak. Verschillende regels en wetten kunnen het overdrachtsproces bemoeilijken. Wees voorzichtig en volg altijd de instructies zorgvuldig, anders wordt de overschrijving naar China vertraagd of helemaal niet bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Het is ook aan te raden om vooraf bij de ontvanger na te gaan of de betaling kan worden gedaan in de nationale valuta van China, de Chinese Yuan (CNY).

Wisselkoers voor buitenlandse overschrijving

Schommelingen op de valutamarkt kunnen een grote rol spelen bij buitenlandse overboekingen. In dit verband is het goed om te informeren naar de huidige wisselkoers bij een financiële instelling. Vooral bij grotere bedragen kan zelfs de kleinste afwijking van de wisselkoers het uiteindelijke bedrag aanzienlijk beïnvloeden.

Geld overmaken via Western Union of PayPal

Ook gerenommeerde instellingen als Western Union of PayPal bieden aantrekkelijke mogelijkheden om geld over te maken naar China. Bij PayPal zijn mensen vaak alleen rente verschuldigd over een overboeking naar het buitenland, dat is zo’n twee tot drie procent van het overgemaakte bedrag. Dit maakt de overstap al een stuk goedkoper.

U kunt met een creditcard betalen en meestal wordt slechts een klein percentage van het overgemaakte bedrag aan kosten in rekening gebracht.

Kosten gerelateerd aan factuurbedrag

In principe betaalt een overschrijving naar China alleen voor grotere bedragen, omdat de kosten anders niet in verhouding staan ​​tot het bedrag van de factuur. Degenen die regelmatig geld naar China moeten overmaken, kunnen overwegen een rekening te openen bij een bank die deze betalingen tegen lage kosten aanbiedt.

Anderzijds dient u bij eenmalige overboekingen of bestellingen elke keer te berekenen of de aankoop nog de moeite waard is, rekening houdend met de kosten.€