Studieplan of spaarplan

Een leerplan, ook wel spaarplan genoemd, is bedoeld voor het toekomstige leerproces van uw kind(eren). Elke maand wordt er een bepaald bedrag gespaard en op het einde wordt een bepaald kapitaal verkregen. Wat is eigenlijk beter, een studieplan of gewoon een spaarrekening?

Sparen voor je kind

Een studieplan houdt in dat u maandelijks geld opzij zet voor uw kind. Dit geld, dat na enkele jaren beschikbaar komt, is bedoeld voor de studies die uw kind gaat volgen. Natuurlijk bent u vrij om het geld op een andere manier te gebruiken, maar de meeste mensen gaan ervan uit dat het geld voor de opleiding van hun kind is. Een studieplan wordt ook wel een spaarplan genoemd.

Waarom sparen?

De vraag is waarom u moet sparen voor de opleiding van uw kind. Als u een nieuwe ouder bent van een zoon of dochter, ligt dit onderzoek nog heel ver in de toekomst. Het is ook niet meteen iets waar een mens bij de geboorte aan zal denken. Banken en instellingen die op de hoogte zijn van de geboorte van een kind zullen daarom vaak zelf de ouders aanschrijven met hun leerplan. Inschrijven is aan de ouders. Sparen, en dus geld opzij zetten voor studies, heeft zo zijn voordelen. Niemand kan zeggen hoeveel onderzoek over vijftien of twintig jaar zal kosten. En in hoeverre de overheid de kosten vergoedt. In het verleden deed de overheid mee, maar de laatste jaren wordt er steeds meer bezuinigd op het onderwijs. Aan de ene kant natuurlijk niet zo slim, want kinderen zijn immers de toekomst. Het terugdringen ervan leidt tot steeds minder goed opgeleide jongeren. Dat is de reden waarom veel ouders tegenwoordig sparen voor de opleiding van hun kind. Om een ​​eventuele leemte die dan ontstaat op te kunnen vullen.

Maandelijks bedrag

Het is de bedoeling om een ​​vast maandelijks bedrag te storten. In de tussentijd kan dit bedrag worden verhoogd of verlaagd. Er is vaak een minimale investering mee gemoeid. Soms is het ook mogelijk om tussentijds geld op te nemen, waar vaak kosten aan verbonden zijn. Hoe vaak u geld kunt opnemen, hangt af van de dienstverlener. Sommigen bieden deze optie helemaal niet aan, anderen staan ​​het een keer of zelfs meerdere keren toe. Houd er rekening mee dat de kosten van een tijdelijke opname behoorlijk hoog kunnen zijn.

Studieplan: twee vormen

Er zijn twee vormen van het studieplan te onderscheiden. Deze twee worden uiteindelijk heel anders. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed geïnformeerd bent over wat het relevante studieplan inhoudt:

Beleggingsverzekering

Hoewel het een onderzoeks- of spaarplan wordt genoemd, lijkt het niet erg op elkaar. Deze vorm van studieplan is eigenlijk niets meer dan een beleggingsverzekering. Maandelijks wordt een vast bedrag belegd, dat de bank of instelling vervolgens belegt in aandelen, opties of obligaties. Een mens merkt er helemaal niets van. Met een beetje geluk doet de bank een goede investering door aandelen te kopen en groeit uw opgebouwde kapitaal. De kosten die de bank maakt, worden in mindering gebracht op de uiteindelijke winst. De met een beetje geluk gekochte aandelen zijn echter niet veel meer waard, en uiteindelijk krijg je het geïnvesteerde bedrag pas aan het einde van de looptijd terug. Het nadeel van deze vorm van studieplan is dat er zeer hoge kosten in rekening worden gebracht voor de bemiddeling, administratiekosten, beheerkosten, winstopslag enzovoort. Zelfs als de aandelen die u koopt een grote winst maken, zal het vaak niet veel meer zijn dan een gewone spaarrekening.

Verzekering

Een andere vorm van studieplan is een verzekering. U bepaalt vooraf de looptijd en de investering. Er wordt besproken welk eigen vermogen u op de eindvervaldag ontvangt. En het is veilig. Je krijgt niets meer en niets minder. Dat is op zich wel prettig, want zo is altijd duidelijk wat je aan het einde van het semester krijgt en weet je van tevoren of je genoeg geld hebt voor je studie. Het is in principe een verzekering: u betaalt elke maand premie en krijgt aan het einde van de looptijd de hoofdsom terug.

Belastingvoordelen

Vroeger kregen mensen belastingvoordeel van hun spaargeld. Sinds 2001 is het volledig afgeschaft: er zijn geen fiscale voordelen meer uit het studieplan. Tenzij het te maken heeft met de huisvesting van de eigenaren, maar het is lastig uit te leggen aan de Belastingdienst met een studieplan.€