Studiekosten: hoe kan ik besparen?

Iedereen die heeft gestudeerd, studeert of kinderen heeft die studeren weet dat onderwijs veel geld kost. Boeken, omslagpapier, pennen, rekenmachine, rugzak enzovoort. Het starten van een schoolcarrière kost elk jaar geld. Maar wie wijs is, weet een deel van zijn kosten terug te verdienen. Hier zijn een paar tips!

Tip 1: Koop tweedehands

Een handige tip om goedkoper te kopen is om niet alles nieuw te kopen. Sommige boeken worden tijdens het schooljaar niet of nauwelijks gebruikt. Deze studenten plaatsen hun boek te koop op bepaalde websites, die je vervolgens kunt kopen. Vaak zijn deze boeken als nieuw, maar voor bijna de helft van de prijs. Deze voordelen kunnen oplopen tot 100 euro.

Tip 2: Koop aandelen

Boekhandels en warenhuizen weten precies wanneer scholieren en studenten hun spullen gaan kopen. Ze reageren erop door bepaalde acties uit te voeren. Zo kan een agenda ineens €5,00 goedkoper zijn, of krijg je een gratis agenda bij aankoop van een rugzak. Bekijk deze acties en koop voordelig. Kostenbesparing van minimaal €10,00!

Tip 3: Koop goedkoop

Deze keuze is geheel aan jou: koop je 1 pen voor € 2,00 of koop je 10 pennen voor in totaal € 2,00? Hetzelfde geldt voor een kalender: het hoeft niet de duurste van de duurste te zijn. Kijk dus goed naar wat je koopt en wat je wilt.

Tip 4. Kijk eerst thuis wat je nog over hebt

Misschien heb je een zus of broer die nog een rekenmachine heeft. Of er liggen meerdere vergeten pennen in de la die niemand meer gebruikt. Een leuke bonus, want het geld kan dan weer ergens anders voor gebruikt worden.

Tip 5: Koop alleen wat je nodig hebt

Het is verleidelijk, al het moois dat wordt aangeboden. Maar uit andere ervaringen blijkt dat de leuke snuisterijen voor je school niet vaak worden gebruikt, maar dat het wel geld kost. Bespaar op die onnodige kosten en krijg alleen wat op uw lijst staat. Kostenbesparend en je weet meteen of je discipline hebt.

Tip 6: Verkoop!

Natuurlijk kun je verkopen wat je in boeken koopt, maar niet meer nodig hebt! Je krijgt niet hetzelfde bedrag dat je zelf betaald hebt, maar wel een deel. Stel dat je 10 boeken verkoopt voor €10, dan heb je weer €100 verdiend! Je kunt het dan gebruiken voor het volgende studiejaar.

Tip 7: Declareer schoolkosten inclusief belasting

Als je je studie zelf betaalt, geef dit dan aan bij de Belastingdienst. Als je alle kosten van je studie verlaagt met de fiscale drempel, blijft het bedrag dat je overhoudt het bedrag dat je van de belasting ontvangt. Leuk, niet?

Tip 8: Fiets in plaats van een bus of auto

Wie nog geen OV-chipkaart heeft, kan niet gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Elke keer dat een bus of trein geld kost. Hetzelfde geldt voor een auto. U kunt ook wandelen of fietsen om op deze kosten te besparen. Actiever en zuiniger!

Conclusie

Als je alleen koopt wat je nodig hebt, goedkoop koopt en je spullen weer verkoopt, kan het je 150-250 euro opleveren die je anders aan onnodige kosten zou hebben uitgegeven. Denk goed na en wees slim!€