Studenten en geld: hoe sparen?

Onderzoeken zijn erg belangrijk. En duur. Huur, boodschappen, collegegeld, mobiel, zorgverzekering, vertrek, boeken, kleding en vervoer. Je kunt niet meer alles in de winkelwagen van mama en papa gooien, nee, daar moet je nu voor werken. Natuurlijk is niet elke leerling hetzelfde. De een gaat graag meerdere avonden per week naar de kroeg, de ander staat liever in de sportschool of op festivals. Eén ding hebben ze echter gemeen: een chronisch gebrek aan geld. Hier volgen enkele tips om schade aan uw portemonnee zo veel mogelijk te beperken.

Inkomen

Volgens de overheid zijn er drie partijen betrokken bij het betalen van je studie: de overheid, je ouders en jijzelf.

De meeste studenten hebben de volgende inkomstenbronnen:

Studentenbeurzen

Dit is het aandeel dat u van de overheid krijgt. Op het hbo en op de universiteit is de studiebeurs een prestatiebeurs. Het bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs en een studentenreisproduct. Een prestatiebeurs houdt in dat als je binnen de gestelde tijd (10 jaar) je diploma haalt, je de prestatiebeurs niet hoeft terug te betalen. Als je je diploma niet haalt, moet je de prestatiebeurs met rente terugbetalen. Zorg dus dat je op tijd je diploma haalt!

Bijbaan of stage

Dit deel van uw inkomen is van u. Parttime werken voor een paar uur per week kan een oplossing zijn om aan dat extra geld te komen. Let op: In 2012 mag je € 13.362,53 verdienen bovenop je studiefinanciering, ook wel je belastbaar loon genoemd. Verdien je meer? Dan verlies je het recht op studiefinanciering en de Studenten OV-chipkaart. Het teveel ontvangen geld moet met rente worden terugbetaald.

Ouders

Je ouders moeten ook een deel van je collegegeld betalen. Lukt dit niet, dan kunt u een aanvullende subsidie ​​aanvragen bij de overheid.

Lening

Veel studenten lenen extra geld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), gemiddeld zo’n 365 euro per maand. Een mooie bron van inkomsten, maar let op: vanaf de eerste maand bouw je rente op over de lening, maar na studie staat de rente vijf jaar vast. Zorg er dus voor dat je alle voorwaarden van de lening goed begrijpt en niet te diep in de schulden terecht komt.

gezondheidszorg voordelen

Zorgtoeslag is persoonsgebonden en moet u als jongere zelf aanvragen. Ook als je ouders je zorgverzekering betalen.

Huurtoeslag

Als uitwonende student heb je mogelijk recht op huurtoeslag. De voorwaarden voor huurtoeslag zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor jongeren onder de 23 jaar gelden andere regels voor de maximale huur, maar dat betekent niet dat ze geen huurtoeslag kunnen krijgen. Gemiddeld ontvangt een student die een appartementstoeslag ontvangt maar liefst 122 euro per maand.

Uitgaven

Zoals hierboven vermeld, is niet elke student hetzelfde, waardoor het bestedingspatroon kan variëren. Hieronder staan ​​de meest voorkomende uitgaven:

Kosten van studieboeken

Deze kosten zijn onvermijdelijk, maar als u online gebruikte studieboeken vindt of lid wordt van een studentenvereniging, kunt u snel veel dollars besparen.

Collegegeld

Ook onvermijdelijke kosten. U kunt het collegegeld één keer per jaar of maandelijks overdragen.

Vervoer naast de OV-studentenkaart

De een heeft een fiets, de ander een scooter of een auto. Benzine is duur, dus zorg ervoor dat je alleen een auto neemt als het moet. Bovendien is fietsen veel gezonder en kan het je een lidmaatschap van een sportschool besparen. Tip: Lever je OV-chipkaart in als je een tijdje in het buitenland gaat studeren. U heeft dan recht op een OV-uitkering. En mist u uw praktijk vanwege het openbaar vervoer? Dan heeft u recht op een aanvullend bedrag van IB-Groep.

Verzekering

Vanaf 18 jaar moet u zelf een zorgverzekering afsluiten. Veel ziektekostenverzekeringen bieden studentenkortingen en het kan goedkoper zijn om je eigen verzekering te kopen dan bij je ouders. Zorg ervoor dat u zorgtoeslag aanvraagt ​​als u 18 jaar of ouder bent! Daarnaast is er een opstalverzekering als u alleen woont. Dit kan al vanaf een paar euro per maand en dekt, afhankelijk van de verzekering, schade door brand, inbraak en vernieling en bijvoorbeeld schade aan glas. Ten slotte is er een aansprakelijkheidsverzekering, die de aansprakelijkheid dekt voor schade die aan anderen wordt toegebracht.

Huren

Alleen wonen is natuurlijk hartstikke leuk, maar er zijn wel wat kosten aan verbonden. Het begint met het vinden van een kamer, aangezien veel kamersites vereisen dat je geld betaalt om op een kamer te mogen reageren. Probeer daarom eerst te vragen, misschien heeft u kennissen die iets kunnen regelen in een omweg? Als je eindelijk een kamer hebt, moet je daar maandelijks huur voor betalen. Het verschilt sterk van kamer tot kamer. Let op: Soms staan ​​er in de huurovereenkomst kosten die niet voor uw rekening zijn, zoals het overnemen van de douche of keuken of het betalen van de sleutel. Lees je contract dus goed door voordat je het tekent! Zoals hierboven vermeld, kun je mogelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag, check dit dus ook!

Telefoon

Tja, wie kan er zonder? Veel bedrijven bieden abonnementen met korting aan. Vraag dus altijd eerst of er aanbiedingen zijn voor studenten. Je studentenhuis kan een vaste telefoonlijn hebben, met gedeelde kosten voor huisgenoten. Maar als je nog thuis woont, kun je natuurlijk urenlang de vertrouwde telefoon van mama en papa bellen.

Recreatie en sport

Eindelijk tijd om leuke dingen te doen, je hebt geen geld. Geen probleem. In het park kun je gratis ontspannen, musea en toeristenbureaus geven studenten korting. Een goede nachtrust kost niets en geeft je een energiek en fit gevoel. Veel universiteiten hebben sportcentra waar je tegen een betaalbare prijs allerlei sporten kunt uitproberen. En onthoud: fietsen en hardlopen kost je geen geld, alleen energie!

Uitgaan

Uitgaan hoort bij het studentenleven, en hoeveel bepaal je zelf. Als je een zware drinker bent, kun je thuis al drinken om te besparen op de kroegkosten. Ga bij voorkeur niet naar cafés waar je entree moet betalen. En de belangrijkste tip: laat je pinpas thuis! Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven en neem dit mee. Dan is het geld op = op, en zo voorkom je dat je de volgende ochtend spijt krijgt.

Boodschappen

En dan gaan winkelen. Heel belangrijk, want studeren kost genoeg energie. Maar hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk? Ten eerste heb je niet elke avond vlees nodig bij je maaltijd, dat scheelt in je portemonnee. Koop seizoensgroenten, deze zijn vaak in de aanbieding. Gooi de restjes niet weg, maar bewaar ze voor de volgende dag. Kook voor meerdere personen en je kunt de totale kosten delen. Bedenk of je dingen echt nodig hebt. Frisdranken en koekjes zijn heerlijk, maar limonade en een broodje zijn net zo lekker. Bekijk de voordeelfolders voorin de winkel of online om te zien welke producten er op dat moment in de aanbieding zijn en maak op basis daarvan je menulijst. Groenten en kaas zijn meestal goedkoper op de markt en krijgen na 17.00 uur vaak een extra korting. Oude broodjes zijn nog steeds heerlijk met een tosti-ijzer. Laat bij het winkelen ook je pinpas thuis om impulsaankopen te voorkomen. En stoppen met roken bespaart natuurlijk veel.

Succes, geniet en pas goed op jezelf!€