Strategie: dividendrendement

U wilt beginnen met handelen in aandelen, dus u bent bij het beleggen niet de enige die de keuze kan maken van welke bedrijven u nu aandelen wilt kopen. U weet niet welk bedrijf welke jaarcijfers heeft vrijgegeven en u heeft niet veel tijd om het beursnieuws nauwkeurig te volgen. U wilt echter niet zomaar een stapel aandelen kopen, dus dit kan een goede strategie zijn om te bepalen welke aandelen voor u geschikt zijn.

strategie

De grondgedachte achter deze strategie is dat als de prijs stijgt, het dividendrendement daalt, maar als de prijs daalt, gaat het dividendrendement omhoog. Je hebt dus een voordeel als de prijs stijgt, en als de prijs daalt, heb je een goedkoop aandeel met een relatief hoog dividend. Dividendrendement is een berekening om de relatie te bepalen tussen de waarde en de dividenden die uit een aandeel worden betaald.

Begin

We beginnen met een bericht uit een krant of internet met daarin bijvoorbeeld de actuele koers van AEX-aandelen en de uitgekeerde dividenden. Met dit rapport zullen we het dividendrendement berekenen: Deel het dividend van elk aandeel door 1% van de prijs: dividend ÷ (prijs/100). Nu krijg je een mooie lijst met aandelen en hun dividendrendementen die je rangschikt van hoog naar laag. Er zijn ook websites die een lijst met dividendrendementen publiceren.

Selecteer promoties

Verwijder de beste aandelen met de hoogste dividendopbrengsten uit de lijst die u heeft gemaakt. U koopt de volgende vier aandelen op uw lijst in de verhouding 4-3-4-5.

Het kopen van meer aandelen resulteert meestal in lagere transactiekosten. Natuurlijk zijn ook de aandelenkoers en transactiekosten van belang, die de totale prijs van het aandelenpakket bepalen. Afhankelijk van het bedrag dat u wilt beleggen, bepaalt u het aantal aandelen, u hoeft alleen de verhouding te volgen.

Langetermijn

Dit is een langetermijnstrategie die jaarlijks moet worden herzien. Natuurlijk zijn er goede jaren en slechte jaren. Na 1 jaar moet het totale dividendrendement opnieuw worden berekend om de portefeuille aan te passen. Je moet dus de nieuwe top 4 opnieuw kopen en de oude aandelen verkopen.

Epiloog

Zelf heb ik deze strategie van 2000 tot 2005 toegepast. Ik heb de aandelen in de tussentijd echter niet verkocht, omdat ik merkte dat vaak dezelfde aandelen elk jaar op de hoogdividendrendementlijst belanden. Nu de huidige economische crisis enigszins voorbij is, biedt deze strategie de mogelijkheid om met een reden aandelen te kiezen. Dit is natuurlijk gebaseerd op resultaten uit het verleden…….en er is geen garantie dat deze strategie de beste is.€