Storten: alleen als er garanties zijn
Het risico van het doen van een aanbetaling is soms groot. Als er niets wordt gedaan, is iemand al zijn geld kwijt als het bedrijf in kwestie failliet gaat. Dus betalen of niet? En is een aanbetaling echt nodig?
Is een aanbetaling vereist?
De wet bepaalt dat de verkoper van de koper mag verlangen dat hij niet meer dan de helft van de koopprijs als aanbetaling betaalt. Mondeling kan nog meer gevraagd worden, maar dit is wettelijk niet verantwoord. De consument bepaalt zelf of hij ermee instemt. Als je niet wilt betalen, kun je naar een andere winkel gaan. Bij een aanbetaling bestaat het risico dat het bedrijf failliet gaat. Wie al geld heeft gegeven, zal alles verliezen.
Faillissement en deposito
Als het bedrijf failliet gaat, heeft de ondernemer geen controle meer over zijn geld en goederen. Curator neemt alles over. Het geld en de goederen die overblijven worden gebruikt om schuldeisers te betalen. Maar de gemiddelde consument moet aan het einde van de lijn zitten. De voorkeur gaat uit naar fiscaliteit, bank, grote bedrijven en bijvoorbeeld een vastgoedeigenaar. De kans dat de consument iets ziet van het duur betaalde geld is daardoor minimaal. En iedereen die net duizend euro of enkele duizenden euro’s heeft betaald voor een keuken, badkamer of iets anders, gedraagt zich netjes.
Deposito’s van het Staatsgarantiefonds
Ger van der Molen richtte samen met zijn zoon de Stichting Nationaal Spaarfonds (NWA) op. Het geld dat iemand moet bijdragen gaat naar het fonds, dat het geld in zijn garantiefonds beheert. De leverancier ontvangt het bedrag alleen als de goederen zijn geleverd in overeenstemming met de gesloten contracten. Indien dit niet het geval is, krijgt de consument het volledige bedrag terug. In geval van faillissement krijgt de koper ook al het geld terug. Iedereen die op deze manier zaken wil doen, moet een leverancier vinden die zich bij de NWA heeft aangesloten.
Voor deze service moet u echter wel betalen. Voor de eerste termijn tot 100.000 euro moet je tussen de 50,50 en 179,50 euro betalen. Hoe hoger de aanbetaling, hoe hoger het bedrag dat thuis wordt betaald. Dit bedrag wordt in principe betaald door de consument, maar veel leveranciers betalen er ook voor.
Centrale Industriële Vereniging voor Wonen
De Centrale Vereniging voor Woningbouw heeft ook een regeling voor consumenten die een aanbetaling hebben gedaan aan een failliete woningbouwvereniging. Daarnaast krijgt de consument geen geld terug, maar een coupon. Maar nogmaals, winkels moeten aangesloten zijn bij CBW. En dat is minder dan 20 procent van hen. Zo krijgt de overige 80 procent niets terug in geval van faillissement.
Controleren of een winkel is aangesloten bij cbw is eenvoudig. Op de website: www.cbw-erkend.nl kunt u zien welke winkels zijn aangesloten. In dit geval wordt echter het maximale bedrag gerestitueerd. De aanbetaling wordt alleen terugbetaald in de vorm van een voucher, niet meer dan 25 procent van het totale bedrag. Als u meer betaalt, krijgt u niet het volledige bedrag terug. Voor keukens, sanitair en harde vloeren kan slechts 15 procent vooruit worden betaald.
Garantiefonds voor reisgeld
Als u op reis gaat, kunt u het beste kiezen voor een organisatie die is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden. In geval van faillissement zal SGR het volledige bedrag terugbetalen. Daarnaast is 95 procent van de reisorganisaties aangesloten.
Vereniging voor kunststof gevelindustrie
Daarnaast is er de Vereniging Kunststof Gevelindustrie (VKG) die garant staat voor de aanbetaling op kunststof kozijnen, ramen en deuren. In geval van faillissement van de leverancier ontvangt de koper het aanbetalingsbedrag terug in de vorm van een korting van een ander bedrijf dat ook bij VKG is aangesloten. Het mag niet meer zijn dan 30 procent van de totale aankoopprijs.€