Stock Exchange: verschillende beurzen over de hele wereld

Net als geografie kan de aandelenwereld ook worden onderverdeeld in verschillende continenten/landen die de aandelenmarkt organiseren. Er gebeurt vandaag misschien niet veel op de markt (het is allemaal digitaal), maar marktplaatsen zijn nog steeds fysiek aanwezig. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Beursplein 5 in Amsterdam, waar de AEX is gevestigd. Verschillende bedrijven zijn genoteerd aan een bepaalde beurs en zijn dan verhandelbaar. Welke uitwisselingen kennen we over de hele wereld?

in Europa

Zoals eerder vermeld, heeft elk land zijn eigen nationale effectenbeurs, waar vaak de grootste bedrijven zijn geregistreerd die in dat land zijn gestart. Een voorbeeld hiervan is Heineken, dat in Nederland genoteerd is. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste beurzen in Europa en enkele opmerkelijke bedrijven die daarop genoteerd zijn (in 2016).

Land Beurs Prominenti-aandelen
Nederland, Amsterdam AEX Heineken, Shell en Unilever
Duitsland, Frankfurt DAX Allianz, BMW en Siemens
Frankrijk Parijs CAC Airbus, Danone en L’Oréal
Groot-Brittannië, Londen FTSE Barclays, Easyjet en Vodafone

Er zijn veel aandelen van andere verschillende sectoren op de genoemde beurzen. Niet elke beurs heeft echter fondsen uit dezelfde sectoren. Er is vaak een supermarktgedeelte (Nederland: Ahold, VK: Tesco en Frankrijk: Carrefour) en een telecommunicatiegedeelte (Nederland: KPN, Duitsland: Deutsche Telekom en Frankrijk: Orange), maar er zijn weinig vliegtuigfabrikanten in de wereld. en de twee grootste zijn vermeld in Frankrijk en de Verenigde Staten.

Dus als u belegt in een volledige aandelenmarkt, kijk dan eerst goed uit welke aandelen het is gemaakt. Zo somde de DAX in 2016 de drie grootste autofabrikanten op (BMW, Daimler (bekend van Mercedes) en Volkswagen). Dit kan leiden tot meer blootstelling aan de sector dan u misschien zou willen.

Bron: Geralt, Pixabay

Verenigde Staten

Dow Jones

De grootste beurs ter wereld is gevestigd in New York en heet Dow Jones. Op deze lijst staan ​​bedrijven als Apple, Boeing, Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, Nike en Walt Disney. Zoveel bekende namen en tegelijkertijd zulke grote bedrijven dat ze vaak zelf een versnipperde markt bedienen.

Bijvoorbeeld Microsoft, een bedrijf dat bekend staat om het Windows-besturingssysteem en Office-software, maar ook om software voor mobiele telefoons, met een succesvolle gameconsole (Xbox) en eigenaar van Skype, Minecraft en sinds 2016 Linkedin. Kortom, veel componenten om de consument te ondersteunen.

Nasdaq

Naast de Dow Jones is er ook de Nasdaq. Aan deze beurs doen voornamelijk technische bedrijven mee die hardware of software maken. Voorbeelden zijn Adobe, eBay, Netflix en Yahoo. Dit is na Dow Jones de grootste beurs ter wereld.

S&P 500

Een andere verzamelnaam voor de 500 grootste bedrijven van Amerika is de S&P500, waaruit u uw favoriet uit allerlei sectoren kunt kiezen en aandelen kunt kopen. Volgens Warren Buffett is een indextracker een goede optie voor beginnende beleggers die zich niet al te veel zorgen willen maken over hun beleggingen.

Azië

Voor velen stopt het bij de bovengenoemde beurzen. Veel online brokers/traders staan ​​u niet eens toe om te beleggen in andere landen dan de hierboven genoemde. Het is echter de moeite waard om de beurzen in Azië te noemen.

Nikkei – Tokio, Japan

Hier worden verschillende autofabrikanten vermeld, zoals Toyota, Mitsubishi en Nissan. Andere industrieën zijn ook vertegenwoordigd in Tokyo en hebben gebruikers/fans over de hele wereld. Bijvoorbeeld Canon, Nikon, Fujitsu, Sony en Pioneer. De Japanners produceren elektronische producten die de wereld al tientallen jaren stormenderhand veroveren en dus een goede investeringsmogelijkheid blijven.

Shanghai Composite – Shanghai, China

China’s aandelenmarkt moet ook worden overwogen. De Chinese aandelenmarkt groeit al lang, maar ook hier is de beschikbaarheid van westerse makelaars/dealers vaak beperkt. In China heeft de overheid ook veel invloed op de financiële wereld, waar je rekening mee moet houden bij de beslissing om in China te investeren.€