Stijgende rentetarieven: gevolgen van stijgende rentetarieven

Een verhoging van de beleidsrente heeft gevolgen voor uw beleggingsportefeuille. Het ene financieel product wordt interessanter, het andere niet meer. Geld lenen wordt duurder naarmate de rente stijgt, maar geld op een spaarrekening zetten wordt weer goedkoper. Door de stijging van de rentetarieven zal de wisselkoers ook sterker worden ten opzichte van andere valuta’s. Het Federal Reserve System (Amerikaanse Centrale Bank) verhoogt de rente geleidelijk. Onder normale omstandigheden betekent dit een hogere dollarkoers. Voor goudbeleggers is een hogere dollar als gevolg van stijgende rentes schadelijk.

Gevolgen voor uw portefeuille bij een hogere rente

Als de rente stijgt, is het belangrijk om uw beleggingsportefeuille goed in de gaten te houden. De rente kan immers een grote impact hebben op de winst. Herbalancering van uw portefeuille kan nodig zijn, zodat u altijd het beste rendement behaalt.

Bron: Geralt, Pixabay

Aandelenmarkten in het algemeen

Een hogere rente staat gelijk aan een hoger rendement op spaarrekeningen. Het is dan ook een logische stap voor een belegger om op zoek te gaan naar een belegging met een lager risico. Het geld dat in aandelen werd geïnvesteerd, wordt nu op spaarrekeningen gezet. Dit is echter niet direct nodig. Kijk eerst heel goed of u winst heeft gemaakt op uw aandelen. Verkopen met verlies is echt niet nodig en u heeft nog even de tijd om uw geld over te hevelen naar een spaarproduct. Door de zeer lage rente, sinds het stimulerende monetaire beleid van de centrale banken, zijn de aandelenkoersen sterk gestegen. Het kan verstandig zijn om te profiteren van stijgende rentes en op zoek te gaan naar veiliger oorden.

Hoogrentende dividendaandelen

Er is niets mis met dividendaandelen op de lange termijn. Op korte termijn kunnen ze tijdelijk worden gehinderd door stijgende rentetarieven, omdat beleggers tijdens stijgende rentetarieven kunnen overschakelen op staatsobligaties. Ze worden immers beschouwd als een veilige investering.

Obligaties en obligatiefondsen

Als de rente stijgt, verliezen obligatiefondsen hun waarde. Obligaties met een lagere rente op de secundaire markt worden minder aantrekkelijk omdat u een hogere rente krijgt op de primaire markt. Daardoor stijgt de waarde van fondsen niet meer terwijl de rente stijgt. Ook obligaties ervaren hetzelfde. Het enige verschil is dat u een individuele obligatie nog tot de vervaldag kunt aanhouden. Zo hoeft u geen verlies te nemen op het oorspronkelijke startbedrag.

Lenen wordt duurder, sparen wordt aantrekkelijker naarmate de rente stijgt

Lenen

Als de rente stijgt, beide
aan consumenten
Ja
voor bedrijven
minder goedkoop geld lenen. Consumenten lenen bijvoorbeeld om een ​​huis te financieren of een auto te kopen. Bedrijven gaan geld lenen om in hun bedrijf te investeren, zodat ze meer winst kunnen maken. Als u bijvoorbeeld een rendement van 8% op activa in een bedrijf kunt behalen en slechts 5% leent, verdient u een winst van 3%. Naarmate de rente stijgt, wordt de procentuele verhouding tussen het rendement op het vermogen en het geleende bedrag kleiner, waardoor u minder kunt verdienen. Op deze manier zal de winst per aandeel van bedrijven die aandelen uitgeven afnemen, wat kan leiden tot een lagere aandelenkoers.

Mensen die geld van de bank hebben geleend om hun huis te financieren, zijn nu beter af met een lage vaste rente. Voor mensen met variabele rente zijn stijgende rentes nu in het nadeel. Hierdoor zal het terug te betalen bedrag stijgen.

Onderhouden

Sparen wordt aantrekkelijker met een hogere rente. In de jaren na de financiële crisis verlaagden banken, rekening houdend met de daling van de beleidsrentes, stelselmatig de rente op spaar- en termijnrekeningen. Naarmate de rente stijgt, gebeurt het tegenovergestelde: meer rente op spaarproducten. De rente op spaarproducten zal hoogstwaarschijnlijk niet snel stijgen. Zo lijkt een stijging van 0,5% naar 1% erg klein, maar betekent het uiteindelijk een verdubbeling van je rente.

Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Goudprijs met stijgende rente

Eind 2015 verhoogde de FED de rente voor het eerst in negen jaar (met een kwart procent). Een stijging van de rente betekent dat de waarde van de dollar zal stijgen ten opzichte van andere valuta’s. Naarmate de waarde van de dollar stijgt, is er minder interesse om in goud te beleggen. Analisten verwachten dat de goudprijs zal blijven dalen naarmate de rente stijgt. Aan het einde van 2015 is de prijs van goud ongeveer $ 1.070 per ounce (een troy ounce is de standaard gewichtseenheid voor edele metalen zoals goud. 1 troy ounce is gelijk aan 31,1034768 gram). Analisten verwachten dat de goudprijs verder zal dalen. In roerige tijden wordt goud immers gezien als een investeringsvehikel. Het feit dat de rente stijgt, betekent dat de economie aantrekt en beleggers minder geneigd zijn om goud als investeringsvehikel te kiezen.

Verwachte renteverhoging Fed eind 2015

Medio december 2015 besloot de FED de rente met een kwart procentpunt te verhogen naar het niveau van 0,25%-0,50%. Op basis van het economisch herstel en de aantrekkende arbeids- en woningmarkten is de kans groot dat de rente de komende jaren geleidelijk zal stijgen voordat deze richting normale marktniveaus gaat. Natuurlijk valt deze voorspelling nog te bezien, en dan zouden de economische indicatoren gunstig moeten blijven.

Wat zijn de verwachtingen in Europa?

Europa loopt ver achter op Amerika wat betreft monetaire versoepeling. Pas in maart 2015 besloot de ECB maandelijks voor 60 miljard euro aan waardepapieren op te kopen van zowel overheden als de private sector. Deze maatregelen moeten de Europese economie meer zuurstof geven. In Amerika doet de economie in Amerika het veel beter dan in Europa. Een rentestijging in Europa is dus waarschijnlijk nog ver weg. Analisten vrezen de waarde van de euro. Een snellere renteverhoging in Amerika zal de dollar doen stijgen ten opzichte van de euro. Er is een mogelijkheid dat de dollar pariteit met de euro zal bereiken. Een sterke dollar zal de exporterende bedrijven in Amerika schaden.€