Startlening: een lening voor starters op de woningmarkt

Als beginner is het tegenwoordig al moeilijk genoeg om een ​​huis te vinden dat bij je budget past. Woningen worden doorgaans duurder en er worden weinig starterswoningen gebouwd. Daarom is er nu ook een starterslening om een ​​beginner op de woningmarkt te helpen.

Een overwaarde lening komt eigenlijk alleen aan bod als u al een woning op het oog heeft en blijkt dat de woonlasten te hoog zijn voor uw inkomen. Daarom geeft Stichting Stimuleringsfond Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) ook beginners de kans om te helpen.

Wie komt in aanmerking voor een starterslening?

Een starterslening is echt bedoeld om een ​​beginner te helpen, aangezien een starter vaak wordt gezien als iemand die aan het begin van zijn carrière staat en daardoor weinig kans heeft om te sparen. Ook is het loon vaak niet geweldig, maar zal het in de toekomst waarschijnlijk beter worden. Een huis kopen zonder eigen vermogen en een laag inkomen is erg moeilijk. Daarom is een starterslening ook geschikt voor mensen die van plan zijn hun eerste woning te kopen. Let op: dit startkrediet geldt per gemeente. Controleer eerst bij uw gemeente of u in aanmerking komt.

Hoe werkt een starterslening?

Het idee achter een woonkrediet is dat het het verschil is tussen de totale aankoopprijs van uw woning en het maximale bedrag dat u volgens de Nationale Hypotheek Garantie bij de bank kunt lenen op basis van uw inkomen. Het initiële leenbedrag is afhankelijk van uw inkomen, vermogen en gemeentelijke voorwaarden. Elke gemeente heeft zijn eigen voorwaarden. De maximale looptijd van de starterslening is 30 jaar en de rente staat 15 jaar vast. U betaalt de eerste drie jaar van deze lening geen rente en geen aflossingen. Na drie jaar moet u rente en aflossing betalen als uw inkomen voldoende is gegroeid. Als uw inkomen niet is gestegen, kunt u een herbeoordeling van SVN aanvragen, die vervolgens bepaalt welke maandlasten bij uw inkomen passen.

Hoe werkt de applicatie?

Als u een starterslening wilt aanvragen, is het belangrijk om eerst bij uw gemeente na te gaan of zij deze subsidie ​​verstrekt. De subsidie ​​geldt niet voor elke gemeente. Als de subsidie ​​in uw gemeente beschikbaar is, kunt u het SVN-aanvraagformulier voor een starterslening opsturen. Let op: u moet uw aangifte inkomstenbelasting en berekening meesturen. Als u er geen heeft, moet u een aangifte inkomstenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst en deze bijvoegen.

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u van de gemeente een brief met daarin de hoogte, looptijd en rente van de starterslening en de voorwaarden van de lening. Dit alles moet worden gebruikt om de hypotheek van de bank te verwijderen voor het resterende bedrag dat op het huis verschuldigd is. U moet immers een kopie van de hypotheekofferte opsturen naar SVN, waarna u weer een hypotheekofferte krijgt en als u akkoord gaat en aan de voorwaarden voldoet, krijgt u een woonkrediet. De documenten worden naar uw notaris gestuurd en zowel de starterslening als de hypotheek moeten tegelijkertijd worden afgesloten.

Welke kosten zijn ermee gemoeid?

Aan het afsluiten van deze zadenlening zijn kosten verbonden. U kunt deze kosten wel aftrekken van uw inkomstenbelasting. Voor het afsluiten van deze lening rekent SVN een vergoeding van 1,5%.€