Staatsobligaties: betekenis, waarde en kansen

Staatsobligaties worden vaak genoemd als een veilig alternatief voor beleggingen in bedrijfsaandelen. Voor velen zijn deze staatsobligaties echter meer onbekend terrein dan beleggen in aandelen of banksparen. Dit artikel geeft een korte uitleg van Treasuries, inclusief een uitleg van de opties voor het kopen van Treasuries of het volgen van Treasuries met een dummy, gratis en gratis portefeuille.

Betekent een staatsobligatie

EEN
staatsobligatie
is eigenlijk niets meer dan een lening die de staat aangaat om aan geld te komen. De staat kan deze lening bij een bank afsluiten, maar vaak wordt ook een bedrag op de beurs opgehaald met behulp van een staatsobligatie; daarom kan het ook een staatslening worden genoemd. Particulieren of bedrijven kunnen hierop intekenen en zo geld lenen aan de staat voor een vaste looptijd en een vaste jaarlijkse rente. Het is de instantie van het ministerie van Financiën die een aantal keer per jaar zo’n staatsobligatie uitgeeft.

De obligatie ziet er als volgt uit:

De looptijd van een obligatie van 1000 euro kan dus 10 jaar zijn met een jaarlijkse rente van 7%, daarom staat deze obligatie op de beurs voor 1012 euro. In principe wordt aan het einde van de looptijd de volledige nominale waarde, in dit geval € 1000,- terugbetaald door de staat: de belegger recupereert dit bedrag vervolgens voor de obligatie. Een andere mogelijkheid is dat onder voorwaarden van “
kogel
” is toegevoegd principe; het stelt de staat in staat om tussentijds meerdere obligaties terug te betalen als onderdeel van de lening. Dit laatste gebeurt op basis van een loterij. Een staatsobligatie kan ook op de beurs worden verhandeld voor de waarde waartegen deze daar wordt verhandeld. In bovenstaand voorbeeld kan het bijvoorbeeld betekenen dat we de reeds bestaande 1000 euro staatsobligatie op de beurs kopen voor 1012 euro.

De waarde van een staatsobligatie waartegen deze op de beurs beschikbaar is, hangt af van verschillende factoren. Als de rente op de spaarrekening bijvoorbeeld erg laag is, worden obligaties die tegen een hogere rente worden verdisconteerd erg interessant. Ze zijn dan duurder dan de nominale waarde van de staatsobligatie (bijvoorbeeld een obligatie van 1.000 euro die op de beurs staat voor 1.012 euro). Andere factoren zijn bijvoorbeeld de resterende looptijd (hoe korter, hoe minder rente die wordt verdiend), de kredietwaardigheid en financiële toestand van het land in kwestie (Griekse obligaties zijn bijvoorbeeld goedkoop te verkrijgen) en de werkelijke rente. voor een staatsobligatie.

efficiëntie

Het rendement is eenvoudig te berekenen op basis van de resterende looptijd, de nominale waarde van de staatsobligatie, de rente en het bedrag waarvoor de obligatie is gekocht. Als bijvoorbeeld een obligatie van $ 1.000 is gekocht voor $ 900 en een rentetarief van 7 procent draagt, is het effectieve rendement per jaar (1.000 x 7) / 900 = 7,78 procent. We noemen het het laatste percentiel
couponopbrengst
of het jaarrendement van de obligatie.

Veiligheid

We hebben het vaak over de veiligheid van staatsobligaties. Een staatsobligatie zou veiliger zijn dan een belegging
promoties
maar minder veilig dan
banksparen
. In zekere zin klopt dit, met bankspaargeld kan de bank failliet gaan, maar de Nederlandse staat betaalt alsnog de eerste € 100.000 terug. Alles daarbuiten gaat echter verloren. Met aandelen kunnen bedrijven failliet gaan en met helemaal niets achterblijven. Bij beleggingen in staatsobligaties betaalt de overheid niets terug als het misgaat; er is immers iets mis met het land om een ​​staatsobligatie te laten mislukken. Dit gebeurde echter tijdens de crisis van de jaren dertig. Destijds dacht men dat het veilig was om staatsobligaties te kopen, maar op een gegeven moment waren ze niets meer waard.

Tegenwoordig kan worden gesteld dat staatsobligaties hun positie op het gebied van veiligheid bij banksparen en aandelen zeker hebben verdiend. Het zal niet snel gebeuren dat de staat de staatsobligaties niet op tijd terugbetaalt; het zou de geloofwaardigheid van het land ernstig in gevaar brengen. Een ander risico is inflatie; als het bijvoorbeeld enorm wordt, zijn staatsobligaties met een lage coupon geen goede belegging. De kans hierop is echter ook erg klein; landen en centrale banken zullen altijd proberen de inflatie in de hand te houden, anders zijn de gevolgen desastreus voor de hele economie.

Investerings- en schaduwportefeuille

Beleggen in staatsobligaties kan eenvoudig via sites als Binck, Alex of diverse andere bank- of beleggingssites. Hier is het ook gemakkelijk om te zien hoe de prijzen zich ontwikkelen voordat u binnenkomt. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld te werken met de zgn
schaduw portemonnee
. Dit laatste biedt de mogelijkheid om allerlei simulaties uit te voeren met nepgeld om te kijken of strategieën of ideeën echt nuttig of effectief zijn voordat echt geld wordt uitgegeven. Dat laatste is een aanrader, zeker voor beginners, het is een gratis manier om zonder risico te wennen aan het beleggen in staatsobligaties.€