Sta je in het rood of leen je?

“Moet ik ervoor kiezen om in het rood te staan ​​​​of te lenen?” Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen als ze meer financiële ruimte nodig hebben. Wat kost het echt om voor een rood licht te parkeren? En hoeveel kost lenen? Dit artikel geeft inzicht in de factoren die een rol spelen bij de keuze voor rood staan ​​of een lening.

Er zijn momenten in het leven dat het financieel niet goed gaat. Uw huwelijk is net beëindigd, uw verzekeringspremie gaat omhoog of uw kinderen zijn hun kleding ontgroeid. Veel gezinnen komen in de problemen als ze onverwacht grote financiële uitgaven moeten doen. In financiële crisissituaties kun je twee dingen doen: je kunt besluiten om tijdelijk rood staan ​​op je bankrekening, of je kunt gaan lenen.
Tijdelijk rood
velen vinden het aantrekkelijker, deels omdat ze niet beseffen dat rood staan ​​gepaard gaat met een aanzienlijke rente. Zou je in deze situaties beter af zijn?
een lening krijgen
of laat zien
rode zijn goedkoper
?

Wat kost het om in het rood te staan?

Bij de meeste banken kun je tegenwoordig rood staan. Sommige banken vereisen echter dat u deze eerst aanvraagt. Vrijwel alle banken hebben een maximaal bedrag dat u negatief op uw rekening kunt zetten. De meeste banken hebben gunstigere rentetarieven voor studenten en jongeren. Onderstaande tabel geeft informatie over rekening-courantkredieten bij verschillende banken.

Bank Renteschuld per jaar Maximaal op te nemen bedrag
ASN Bank 12% 2500 euro
ABN Amro (doorlopend krediet) 9,4% – 14,1% 50.000 euro
Fortis Bank 7,9%-11% 25.000 euro
ING Bank (kwartaallimiet) 14,5% 5000 euro
Rabobank 8,4% – 14,8% 50.000 euro
SNS Bank 8,3% -15% 2500 euro

Renteschuld per jaar

Dat
rente
dat je voor je moet betalen
te veel uitgeven
varieert aanzienlijk van bank tot bank en is in sommige gevallen zeer variabel binnen dezelfde bank. Veel banken hanteren een lagere rente voor studenten en jongeren. Sommige banken hanteren verschillende rentetarieven voor verschillende bedragen.

Maximale roodstand

Bij de meeste banken kunnen jongeren en studenten een lager maximumbedrag lenen. Hoeveel u precies in het rood kunt staan ​​bij veel banken hangt af van de stabiliteit en hoogte van uw inkomen. Hoe hoger en stabieler uw inkomen, hoe vaker u kunt lenen. Meestal nemen wij ook al uw schulden voor onze rekening.

Hoeveel kost lenen?

Bank Rente lenen per jaar Maximaal te lenen bedrag
ASN Bank
ABN Amro 5,1%-15% 50.000 euro
Fortis banka (doorlopend krediet) 8,2% – 12,3% 25.000 euro
ING Bank 6,6% – 11,7% 75.000 euro
Rabobank (persoonlijke lening) k 8,6% – 13,9% 50.000 euro
SNS Bank 3,85% – 14,9% 50.000 euro

Waar moet op gelet worden bij het verstrekken van een lening?

Sta je in het rood of leen je?

Bij sommige banken is het onder bepaalde voorwaarden beter om in het rood te staan, terwijl bij andere banken onder dezelfde voorwaarden beter voor een lening kan worden gekozen. Houd er rekening mee dat u een tijdelijke roodstand vaak eerder aflost en daardoor minder rente betaalt dan wanneer u kiest voor een lening voor bepaalde tijd.

De voordelen van te veel uitgeven

Het bekijken van uw account is duidelijk en eenvoudig. U hoeft geen aparte rekening te openen of allerlei formulieren in te vullen. U ontvangt geen extra bankafschriften of een nieuw rekeningnummer.

Nadelen van in de nadelen zitten

In het rood staan ​​is vrij duur. Veel mensen weten niet precies hoeveel het kost om rood te staan ​​bij hun bank.

Voordelen van lenen

Doordat de rente, looptijd en het bedrag dat u in één keer aflost vast staan, komt u niet voor verrassingen te staan. Dit maakt lenen overzichtelijk en transparant. Lenen is vooral aantrekkelijk als u eenmalig krediet nodig heeft, bijvoorbeeld ter vervanging van een kapotte auto.

Nadelen van lenen

Een lening biedt relatief weinig vrijheid. Veel banken brengen extra kosten in rekening als je vervroegd wilt aflossen (je trekt immers rente af over de resterende termijnen). Vaak is het niet mogelijk om tussentijds de lening te verhogen en moet hiervoor een extra lening worden aangegaan.

Lees verder