Speciaal bankbiljetpapier

Bankbiljetten smeden is niet zo eenvoudig. Het bankbiljet heeft veel echtheidskenmerken die moeilijk te vervalsen zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van speciale inkt en speciale druktechnieken. De veiligheid van een bankbiljet begint echter bij het papier waarop het is gedrukt. Het papier voor het bankbiljet is eigenlijk best bijzonder.

Gewoon papier

Meestal is papier gemaakt van hout. Maal het brandhout fijn en kook het totdat het pap wordt. Vervolgens worden verschillende chemicaliën en additieven toegevoegd. Een belangrijke hulpstof is zetmeel. Zetmeel zorgt voor een goede hechting tussen vezels. Dit maakt het papier sterker. Zetmeel maakt het papier ook beter beschrijfbaar. Een normaal vel papier bevat 6-8% zetmeel.

Katoen in bankbiljetten

In Nederland wordt speciaal papier voor bankbiljetten geproduceerd door Arjowiggins Security BV (voorheen VHP Security Paper Factory Ugchelen BV). Blijkbaar wil dit bedrijf niet verklappen hoe ze het speciale papier maken. We weten dat papier meestal van katoen wordt gemaakt. Om preciezer te zijn, we hebben het over katoenen “kamelen”. Dit zijn de korte vezels die in de textielindustrie achterblijven. Deze korte vezels zijn iets korter gemaakt en vermengd met sommige kunststoffen. Voegt ook enkele speciaal bewerkte vezels toe. Deze speciale vezels gloeien onder ultraviolet licht. In tegenstelling tot gewoon papier wordt er bij de productie geen zetmeel gebruikt.

Watermerk

De papierfabrikant voegt ook een watermerk toe. Een watermerk is een doelbewuste verdunning of verdikking van papier. Door dit verschil in dikte kun je vormen of markeringen maken op het papier. Het watermerk is te zien door het papier tegen het licht te houden. Omdat het een vrij dure methode is, bieden slechts enkele papierfabrikanten watermerken aan. Het is voor een doe-het-zelf printer vrijwel onmogelijk om een ​​goed watermerk te maken. Daarom is het watermerk een extra barrière voor vervalsers.

ontdekkingspen

Vals geld is eenvoudig te herkennen met een zogenaamde detectiepen. De detectiepen ziet eruit als een gewone viltstift. In plaats van inkt wordt echter een kleurloze jodiumoplossing gebruikt. Het mooie van jodium is dat het reageert met zetmeel. Als u met een pen een lijn op het bankbiljet trekt, mag er niets gebeuren. Er zit immers geen zetmeel in het bankbiljet. Als er plotseling een donkere of paarse verkleuring optreedt, weet je dat het niet goed is. Daarna bevat het papier blijkbaar zetmeel. Het bankbiljet is dan vals.

De geur

Een ander bijzonder voordeel van bankbiljettenpapier is de geur. Het blijkt dat de bijzondere combinatie van papier en inkt een unieke geur afgeeft. Speurhonden kunnen perfect getraind worden om deze geur te herkennen. Daarom gebruiken veel luchthavens speciaal opgeleide “geldhonden” om reizigers met veel contant geld te vangen. Deze honden worden ook gebruikt door de Schiphol douane.

plastic geld

Het papier waarop bankbiljetten worden gedrukt heeft veel voordelen. Door het gebruik van katoen is het bijvoorbeeld veel duurzamer dan gewoon papier. Daarnaast is het papier goed herkenbaar door het ontbreken van speciale vezels en zetmeel. Inmiddels zijn verschillende landen echter overgestapt op plastic biljetten. Het voordeel van kunststof bankbiljetten is een lange levensduur. Ze dragen weinig en er is geen probleem als je ze per ongeluk in de wasmachine doet.

Nadelen van plastic geld

Plastic bankbiljetten hebben echter ook nadelen. Omdat plastic de neiging heeft terug te keren naar dezelfde vorm, is het moeilijk om een ​​grotere stapel biljetten te vouwen. Volle portemonnee wil daarom openen. Ook blijkt dat sommige bankbiljetten niet goed in de zon staan. Daarom heeft Nigeria in 2007 plastic bankbiljetten in de steek gelaten. Het bleek dat de noten na verloop van tijd vervaagden door de constante hitte. Ten slotte zorgt de overgang naar plastic geld voor een ander probleem: alle betaalautomaten voor papiergeld moeten worden aangepast. Dure grap. Alleen al om deze reden zal de introductie van plastic geld in Europa enige tijd duren.€