Sparen voor kleine banken

U kunt veilig sparen bij kleine banken. Of stapt u voor een relatief hoge spaarrente over naar een andere bank? Spaarrente bij kleinere banken is vaak hoger dan bij grote banken. Daarom verhuizen steeds meer mensen hun spaargeld naar een kleinere of middelgrote bank, maar welke bank? Een goed voorbeeld is de spaarrente bij LeasePlan Bank of NIBC Direct, die aantrekkelijke spaarrekeningen hebben.

Een inactief account betekent weinig rente

Veel Nederlands geld ligt letterlijk bij de grote banken. Sommigen hebben inactieve rekeningen, anderen nemen genoegen met een zeer lage spaarrente en stappen niet over naar een andere bank. Spaarrentes veranderen regelmatig, dus wees voorzichtig als u op tijd wilt overstappen naar een betere spaarrekening. Maar zelfs dat is voor veel Nederlanders nog te veel werk. Daarom vindt u in dit artikel ook een actueel overzicht van de hoogste spaarrentes van Nederland zodat u geen rente misloopt.

Sparen bij kleinere banken

In Nederland zijn er meerdere relatief kleine banken op de spaarmarkt. Ook allerlei buitenlandse instellingen als filialen van grote buitenlandse banken. Ze zijn veilig omdat ze ook gedekt zijn door het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank. Bij kleine banken kunt u meestal kiezen voor een gewone spaarrekening met een variabele spaarrente of een spaarrekening met een vaste rente. De rente op een spaarrekening levert in de meeste gevallen een veel hogere rente op dan op een flexibele spaarrekening, zeker als u kiest voor een lange termijn spaarrekening. Nibc Direct en LeasePlan Bank staan ​​bijvoorbeeld bekend om hun spaardeposito’s. Wil je een hogere rente ontvangen, kies dan voor een spaardeposito, verwacht je op korte termijn een stijging van de spaarrente, dan kun je beter kiezen voor een flexibele spaarrekening. Een flexibele spaarrekening profiteert van stijgende rentes, terwijl de rente op een spaardeposito gefixeerd is gedurende de looptijd van het deposito. Het is natuurlijk andersom als u denkt dat uw spaarrente omlaag gaat, want dan bent u beter af met een spaarrekening met variabele rente.

Grote banken en uw spaargeld

De grotere banken zullen naar verwachting echter niet wakker liggen van deze kleinere banken. In Nederland wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in totaal zo’n 400 miljard euro bespaard. Het leeuwendeel van dit spaargeld gaat naar grote banken als ABN AMRO, ING en Rabobank. Deze grote banken lopen natuurlijk geen enkele miljarden mis, maar voor de burger is het verschil echt groot. Daarom is de trend begonnen te veranderen. Op zoek naar de hoogste spaarrente.

Hoe groot is jouw bank, de grootste bank op de foto

Banken kunnen ook worden ingedeeld naar de omvang van hun balanstotaal. Uit onderstaande tabel blijkt dat ING duidelijk de grootste bank is, gevolgd door Rabobank en ABN AMRO.

De hoogste spaarrente op uw spaargeld

Bij middelgrote banken als NIBC Direct en LeasePlan Bank vindt u regelmatig de hoogste spaarrentes. De rente op een spaarrekening of spaardeposito varieert. Ook hier kun je veilig tot maximaal 100.000 euro per persoon sparen, aangezien al deze banken onder het depositogarantiestelsel vallen. Daarom is er samen met de partner een garantie van 200.000 euro.

Hoge rentetarieven krijgen bij een kleinere bank

Overstappen naar een spaarrekening bij een kleinere bank loont. Spaarrekening met de hoogste spaarrente kunt u openen via internet. Uw spaargeld levert de hoogste spaarrente op.€