Sparen voor kinderen of kleinkinderen

Ouders en grootouders willen graag maandelijks een bedrag sparen voor de toekomst van hun kinderen of kleinkinderen. Houd rekening met het bedrag om schenkingsrechten te vermijden.

In het verleden werd vaak gespaard in spaarverzekeringen voor kinderen of kleinkinderen. Verzekeringsconstructies worden fiscaal niet meer ondersteund en het gemiddelde rendement is te laag. Tegenwoordig weten de meeste consumenten dat het beter is om op de bank te sparen op een gewone spaarrekening met een hoge rente.

Er zijn ook speciale spaarrekeningen voor jonge kinderen, maar dat zijn over het algemeen geen aantrekkelijke producten vanwege de lage rente. Bij afsluiting krijg je van de bank een map en een pad, maar een standaard spaarrekening levert je meer rente op.

Hoeveel kunt u sparen voor kinderen of kleinkinderen?

Elk jaar hebben ouders en grootouders de mogelijkheid om een ​​bedrag te schenken aan hun kinderen of kleinkinderen zonder schenkbelasting te betalen. De vrijstelling van ouders voor een kind is 5030 euro per jaar (vanaf 2012). Grootouders mogen maximaal 2012 euro schenken aan hun kleinkinderen.

Spaarrekening op naam van de kinderen zetten?

De vermogenswinstbelasting in kolom 3 maakt niet uit of de spaarrekening op naam staat van het minderjarige kind of op naam van de ouders. Totdat zij zelf de wettelijke leeftijd hebben bereikt, wordt het vermogen van kinderen meegenomen in de berekening van de spaarbelasting. Wel is het verstandig om de rekening op naam van de kinderen te zetten. Zo voorkom je dat je later schenkingsrechten betaalt als de kinderen over het geld kunnen beschikken.

Een rekening op naam van de kinderen brengt de nodige risico’s met zich mee

U moet er echter voor zorgen dat uw kind later zonder uw toestemming niet bij het geld kan. Je moet voorkomen dat het aan de verkeerde dingen wordt besteed. De structuur kan samen met de bank worden bedacht, zodat het geld alleen in samenwerking kan worden opgenomen.

Grootouders die cadeaus geven aan hun kleinkinderen besparen erfbelasting

Het bedrag dat grootouders elk jaar aan hun kleinkinderen kunnen geven is klein, maar het kan veel geld besparen als een grootouder overlijdt. Als de jaarlijkse vrijstelling van EUR 2012 wordt doorgegeven aan de kleinkinderen, kan dit dubbele inning van erfbelasting voorkomen. Bij overlijden van de grootvader gaat het vermogen over op zijn zoon (de ouder van het kleinkind). Er moet erfbelasting worden betaald. Dan overlijdt de ouder van het kleinkind en moet het vermogen dat daadwerkelijk van de grootouder is gekomen opnieuw worden verrekend.

Wat is de schenkbelasting 2012?

Het bedrag van de schenkbelasting is gelijk aan het bedrag van de erfbelasting. Eerst wordt de vrijstelling in mindering gebracht op het bedrag. Voor het overige moeten de kinderen van de overledene 10 procent van de eerste 118.708 euro betalen. De vergoeding is 20 procent van het eigen risico.

De vergoeding voor de aanschaf van een kleinkind is hoger, namelijk 80 procent hoger. Over de eerste € 118.708 moet schenkingsbelasting van 18 procent worden betaald. De schenkbelasting is 36 procent van het eigen risico.€