Sparen voor je kind

Voor ouders is het meestal al vroeg duidelijk: als ze hun kinderen iets willen bieden in het leven, moeten ze vroeg beginnen met sparen. Beroepsonderwijs, universitaire studies, een rijbewijs of misschien zelfs een kleine auto kosten allemaal veel geld. Uit onderzoek blijkt dat het onderzoek gemiddeld 762 euro per maand kost. En of het kleine jochie ooit nog een beurs zal krijgen, en zo ja hoeveel, is onduidelijk. Daarom is het noodzakelijk om geld toe te voegen, en het liefst zoveel mogelijk.

Sparen als je amper rondkomt

Moet geld toevoegen. Helaas vinden ouders dit vaak op een moment in hun leven dat hun bankrekening niet meer zo snel gevuld kan worden als toen ze alleenstaand waren. Sommige ouders hebben net hun eigen huis gekocht en betalen ijverig de hypotheek aan de bank. Anderen hebben kosten voor kinderopvang of een gebrek aan inkomen voor de tijd die ze voor hun eigen kind moeten zorgen. En veel jonge gezinnen hebben met al deze factoren tegelijk te maken.

U kunt zelfs met kleine bedragen besparen

Met andere woorden: net wanneer zorgen over het latere belangrijk worden, is er vaak niet veel beschikbaar. Als ouders geld opzij zetten voor hun kinderen, gaat het meestal om relatief kleine bedragen die regelmatig en over een lange periode worden gespaard. Maar als je vroeg begint, kun je door de jaren heen nog steeds een indrukwekkend kapitaal opbouwen.

Als je bijvoorbeeld elke maand 100 euro opzij zet, kun je op een spaarrekening over een periode van 15 jaar een saldo van iets minder dan 22.000 euro bereiken met een rente van 2,5 procent. Met een beetje geluk of handigheid kunt u tegen een hogere rente zelfs een groter eindkapitaal realiseren.

Besparing uit kinderbijslag

Er zijn ook ouders die van plan zijn om elk kwartaal de kinderbijslag consequent uit te stellen. Mensen beseffen het niet, maar over een periode van 18 jaar komt het allemaal neer op zo’n 17.000 euro! En dat houdt geen rekening met het effect van rente op rente.

Maar niet elke ouder kan uit eigen middelen kleding en andere dure uitgaven voor kinderen betalen. De meeste mensen zijn blij als ze aan het begin van elk kwartaal kunnen rekenen op extra zakgeld in de vorm van kinderbijslag.

Hoe wordt het spaargeld van kinderen belast?

Spaargeld op naam van de kinderen wordt tot hun 18e als eigendom van de ouders beschouwd. Het is daarom niet denkbaar dat het vermogen van de ouders door het spaargeld van de kinderen de in kolom 2 aangegeven kritische grens van 42.278 euro overschrijdt, wat betekent dat zij 1,2% inkomstenbelasting moeten betalen. En niet alleen dat, het betekent dat ouders hun toeslagen of uitkeringen kunnen laten verminderen als de kapitaaltest wordt toegepast.

Denk ook aan de belastingregels voor donaties

U kunt als ouder € 5.141,- per jaar belastingvrij schenken. Voor grootouders aan kleinkinderen is dat 2057 euro per jaar. Grootouders die al jaren sparen voor hun kleinkind en het spaargeld in één keer aan het kind willen overdragen, lopen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar het risico dat de Belastingdienst de rekening in één keer wil verrekenen. Verlaten. Het is daarom raadzaam om het vrijstellingsbedrag goed in de gaten te houden.€